main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
Stand van Nederland - 22 juli 2021 — 09:33

Huizenprijzen nog harder gestegen, koopwoningen bijna 15 procent duurder dan een jaar eerder

De bedragen die mensen neertellen voor koopwoningen bereikten in juni opnieuw een recordniveau. De verkoopprijs steeg het meest in twintig jaar, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Voor een gemiddelde koopwoning wordt nu 373.000 euro betaald.

In juni waren bestaande koopwoningen bijna 15 procent duurder vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Dat is een nog sterkere stijging dan in mei. Precies acht jaar geleden bereikten de huizenprijzen een dieptepunt. Nu liggen die 70 procent hoger.

Het aantal transacties lag ongeveer even hoog als in juni 2020. Over het hele tweede kwartaal is zelfs een daling te zien. Zo’n 53.000 huizen wisselden van eigenaar. Dat is bijna 4 procent minder vergeleken met een jaar eerder.

‘Vaak meer geboden dan vraagprijs’

CBS-econoom Peter Hein van Mulligen ziet in deze afname van het aantal verkochte woningen geen teken dat mensen massaal afhaken in de huizenmarkt. “Er wordt nog steeds vaak meer geboden dan de vraagprijs, dat wijst niet op droogkoken.” Hij denkt eerder dat het aantal transacties terug is gekeerd naar een normaal niveau, na een eerste kwartaal waarin heel veel huizen werden verkocht.

Van Mulligen vermoedt dat dit mede is veroorzaakt door een aantal wetswijzigingen. Begin dit jaar werd het voor starters onder de 35 jaar mogelijk om een vrijstelling te vragen voor de overdrachtsbelasting. Vanaf 1 april mag dat alleen bij huizen van minder dan 400.000 euro. Vermoedelijk wilden veel mensen voor 1 april een huis kopen dat duurder was dan dit bedrag om de wetswijziging voor te zijn.

Alleen in Limburg meer huizentransacties

De daling van het aantal transacties is te zien in bijna alle provincies en was het grootst in Overijssel, Gelderland en Groningen. Alleen in Limburg gingen in het tweede kwartaal meer huizen van de hand vergeleken met een jaar eerder, namelijk ruim 5 procent. Het aantal twee-onder-een-kapwoningen dat een nieuwe eigenaar kreeg, daalde het meest. Ook gingen er minder vrijstaande huizen, hoekwoningen en tussenwoningen van de hand. De hoeveelheid verkochte appartementen ging nog wel omhoog.

De huizenprijzen stegen in Limburg in het tweede kwartaal het minst. Maar ook hier waren die bijna 12 procent hoger dan in dezelfde periode in 2020. In Flevoland ging de koopsom gemiddeld het meest omhoog, met bijna 17 procent. En in Utrecht stegen de huizenprijzen het meest vergeleken met de andere drie grote steden, met 14 procent. In Amsterdam was de stijging met 7,5 procent het kleinst.

LEES OOK: ABN AMRO: huizenprijzen stijgen dit jaar met 12,5 procent, nog harder dan gedacht

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans over de formatie en het Britse asielplan, oud-Kamerlid Sharon Gesthuizen over de formatie en de Haagse politiek, OM-topman Rinus Otte over zijn boek ‘De troost van gebrekkig strafrecht’, leraar Ton van Haperen over wat Nederland kan leren van het Franse onderwijs en techjournalist Ben van der Burg over het succes van techbedrijf ASML.

Klik hier.

Terugkijken: Stand van Nederland: Generatie Next

Brillen zijn steeds meer een statussymbool. Maar met de florerende brillenmarkt neemt ook het aantal inbraken en overvallen toe.

Wat is hiertegen te doen en hoe ervaren opticiens deze toenemende dreiging?

Klik hier.

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer

Waarom wij steeds later met pensioen gaan: ‘Wie eerder wil stoppen, moet het kunnen betalen’

We gaan steeds later met pensioen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek: 65 jaar en elf maanden. “Je moet heel goed…

Lees meer

Alle klimaatactivisten weer vrij na XR-blokkade in Amsterdam

Alle activisten die zaterdag werden aangehouden bij een protest van Extinction Rebellion in Amsterdam zijn weer vrij. Dat meldt een politiewoordvoerder zondag. In totaal werden…

Lees meer

Ontlopen veroordeelden hun straf door personeelstekorten in gevangenissen? ‘Het is uitstel, geen afstel’

Mensen die tot meerdere jaren cel zijn veroordeeld, lopen op dit moment vrij rond door personeelstekorten in gevangenissen, blijkt uit cijfers die de NOS heeft…

Lees meer

Eerdmans (JA21) en oud-SP-Kamerlid clashen over asielaanpak: ‘Links heeft nooit een oplossing’

Voormalig SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen uit stevige kritiek op de asielplannen van JA21. De partij van Joost Eerdmans pleit voor een asielstop en wil asielzoekers opvangen…

Lees meer

OM-baas Rinus Otte reageert op citaat Inez Weski: ‘Echt totale onzin’

In haar pas verschenen boek, Het geluid van de stilte, noemt voormalig topadvocaat Inez Weski het Openbaar Ministerie ‘haar vervolgers’. Weski suggereert dat het OM…

Lees meer

Treinreizigers ondervinden in vakantie hinder door werkzaamheden

Treinreizigers moeten tijdens de meivakantie rekening houden met vertragingen en omrijden, omdat er op verschillende plaatsen aan het spoor of op stations wordt gewerkt. Het…

Lees meer