main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 29 juni 2021 — 12:52

‘Bouw van duizenden woningen moet gepaard gaan met uitbreiding openbaar vervoer’

De ambities voor het bouwen van extra huizen in de Randstad om het woningtekort op te lossen zijn torenhoog. Maar hoe bereiken we die nieuwe huizen straks? Het kabinet moet daar meer in investeren, vinden vervoersbedrijven. “Als je veel woningen bouwt moet je niet zorgen dat daarna pas het openbaar vervoer komt. Dat moet je hand in hand met elkaar ontwikkelen”, zegt algemeen directeur van de Haagse vervoersmaatschappij HTM Bruno Bruins, in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Zo wordt in Den Haag een oud industrieterrein, de Binckhorst, op dit moment omgevormd tot woon- en werkgebied. “Alleen is dat gebied niet goed ontsloten. Daarom hebben we daar nu nieuw openbaar vervoer nodig”, onderschrijft ook Robert van Asten, wethouder Mobiliteit en Cultuur in Den Haag.

“Als je nu de Binckhorst neemt: dat gaat om zo’n 25.000 woningen, en laten we zeggen dat daar ongeveer 50.000 mensen gaan wonen. Als zij allemaal met de auto komen, is het al hartstikke verstopt voordat de dag begonnen is”, vult Bruins aan. “Als je vanaf dag één goed openbaar vervoer maakt, ligt er in elk huis al een ov-abonnement op tafel. Dan kiezen mensen ook veel minder snel voor de auto.” Dat was eerder al te zien bij Vinex-wijken die aan het begin van de jaren 90 in Den Haag gebouwd werden, zegt Bruins.

Thuiswerken

Sinds de coronacrisis werken veel mensen thuis. Naar verwachting is dit ook na de pandemie voor velen een blijvende verandering. Toch is Bruins ervan overtuigd dat een uitbreiding nog altijd nodig is. “Het is een vuistregel: het aantal gebruikers van het openbaar vervoer groeit los van de coronacrisis met 2 procent per jaar”, zegt hij. “Dat stedelijk gebied groeit als kool. Dus als je die uitbreiding uitstelt, is dat alsof je een olifant wegschuift die eraan zit te komen.”

LEES OOK: Hogeschool Inholland past rooster om openbaar vervoer te ontlasten

 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer