main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 juni 2021 — 10:06

Belgisch federaal parket begint met autopsie Jürgen Conings

Na vijf weken kwam er dit weekend een einde aan de zoektocht naar Jürgen Conings. De vermiste militair werd dood gevonden in de bossen van het Nationaal Park Hoge Kempen. De 46-jarige man werd gezocht omdat hij onder andere de Belgische viroloog Marc Van Ranst bedreigde met de dood. Vandaag vindt er een inwendige autopsie plaats om te achterhalen wat de precieze doodsoorzaak is geweest, en hoe lang Conings al is overleden.

“Het federaal parket gaat er nu van uit dat het wel degelijk gaat om een zelfmoord, gepleegd met een vuurwapen. Maar de wetsdokter moet daar uitsluitsel over geven”, zegt Caroline Van den Berghe, journalist van VRT-nieuws, in Goedemorgen Nederland.

Conings werd na zijn vlucht, op 17 mei direct als gevaarlijk beschouwd. Daarvoor stond hij al vanwege extreemrechtse ideeën op de lijst van potentieel gevaarlijke extremisten. Hij had voor zijn verdwijning vuurwapens en munitie meegenomen van zijn werk.

Meer duidelijkheid in komende uren

Men vermoedt dat de militair vrijwel direct na zijn vlucht zelfmoord zou hebben gepleegd, zegt Van den Berghe. “Dat blijkt uit de staat waarin het lichaam zich bevond wanneer het werd aangetroffen. Maar de wetsdokter moet daar in de komende uren wetenschappelijke duidelijkheid over geven.”

Het lichaam van Conings werd gevonden door Johan Tollenaere, de burgemeester van Maaseik. Hij was in het gebied aan het mountainbiken met vijf vrienden, tot hij een lijkgeur rook. Daarop signaleerde hij de politie. Volgens de Belgische justitie zou de man net buiten de zone waar militairen lange tijd hebben gezocht gevonden zijn.

Denk jij na over zelfdoding? Om hulp te vinden kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

LEES OOK: Belgische viroloog Marc Van Ranst herkende verdachte: ‘Hij stuurde me al eerder een bedreiging’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer