Uitspraak in zaak tegen Shell kan grote gevolgen hebben: ‘Nederland armer, wereld warmer’
Shell moet de CO2-uitstoot die het veroorzaakt drastisch omlaag brengen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald. De uitstoot van het bedrijf moet uiterlijk in 2030 per saldo met 45 procent zijn verminderd ten opzichte van het niveau van 2019. Klimaatjournalist Edwin Timmer is bang dat door de historische uitspraak bedrijven uit Nederland vertrekken. “Dat kun je niet uitsluiten.”
“Gisteren hoorde ik het gejuich bij de rechtszaal”, zegt Timmer donderdagavond in Op1. “De mensen zijn blij omdat er een multinational is die de uitstoot flink moet beperken. Maar dat gejuich is niet de enige kant van wat hier aan de hand is.”
Het vonnis is een wereldwijd unicum. Nooit eerder verplichtte een rechtbank een groot oliebedrijf tot meer actie tegen de uitstoot van broeikasgassen. Die uitstoot draagt bij aan de opwarming van de aarde en daar moet Shell iets tegen doen, vinden de rechters. Maar waar stopt dit, vraagt Timmer zich af. “Gaan we straks met een rechtszaak tegen Tata Steel beginnen? Komt KLM aan de beurt? Is er iemand die vindt dat de vleesindustrie uit Nederland weg moet? Wie is de volgende?”
‘Nederland armer, wereld warmer’
Ook Tweede Kamerlid van de SGP Chris Stoffer maakt zich zorgen. Hij is “ontdaan” door de uitspraak en vreest dat bedrijven uit Nederland vertrekken en zich vestigen in landen waar de klimaatwetgeving soepeler is. “Dit is volgens mij niet goed voor het wereldwijde klimaat en het is niet goed voor de economie in Nederland. Het gaat ons banen kosten en bedrijven gaan naar landen waar de regels soepeler zijn. Nederland wordt armer en de wereld wordt warmer”, zegt Stoffer.
‘Shell heeft het klimaatakkoord ondertekend’
Voorzitter van het Klimaatberaad Ed Nijpels is juist blij met de uitspraak van de rechter. Volgens hem moeten we nu eenmaal toe naar een schonere wereld. “Het is een hele belangrijke uitspraak en onderstreept de koers die door Nederland en Europa al langer is ingezet”, doelt hij op het klimaatakkoord. “Het bijzondere is dat de rechter voor het eerst de zorgvuldigheidsnorm heeft ingevuld en dat gebaseerd heeft op het verdrag van Parijs.”
Volgens Nijpels is de uitspraak van de rechter ook niet “helemaal niet zo dramatisch” voor Shell. “We gaan naar 55 procent reductie toe, zegt Europa, en Shell heeft het klimaatakkoord ondertekend.” Volgens hem varen steeds meer bedrijven een schonere koers en willen ze het klimaatakkoord honoreren.
Tekst gaat verder onder Tweet.
Voor het eerst wordt een bedrijf door de rechter gedwongen om de CO2 uitstoot te verminderen. Klimaatjournalist Edwin Timmer (@terugindepolder): ‘’Mensen zijn blij dat een multinational de uitstoot moet verminderen, maar waar stopt dit?’’ #Op1 pic.twitter.com/IBtYrYzl6R
— Op1 (@op1npo) May 27, 2021
Timmer vindt Nijpels te optimistisch. “Jacques Schraven, voormalig topman van Shell en van de VNO, zegt: de onvoorspelbaarheid van de rechterlijke uitspraken in dit land zorgt ervoor dat bedrijven niet weten waar ze aan toe zijn. Natuurlijk moeten we richting een duurzamere economie. De vraag is: hoe snel kun je dat doen zonder je welvaart te verliezen?”
Je kunt de vraag stellen of we dat met het klimaatakkoord al niet te gehaast doen, zegt Timmer. “Biomassa is uitgelopen op een ecologische ramp. Aardgasvrij blijkt peperduur, dat kan de gewone man niet betalen. En omdat we kernenergie niet wilden worden mensen hol en dol van windturbines.”
‘Niet in Nederland, dan ergens anders’
Volgens Nijpels is het ook voor onze economie noodzaak om snel te vergroenen. “De Nederlandse Bank zegt: de verandering van het klimaat is een dreiging voor de stabiliteit van ons financieel-economisch systeem. Het Internationaal Energie Agentschap zegt: stop onmiddellijk met het verder openen van kolenvelden. Is Europa dan gek?”
Nee, zegt Kamerlid Stoffer. Maar hij waarschuwt dat we niet te hard van stapel moeten lopen. “Als SGP staan we ook voor geen fossiele brandstof in 2050. Maar investeerders zijn wereldwijd bezig en kijken wat hun euro oplevert. Als het in Nederland onzeker is, doen ze het op een andere plek”, aldus Stoffer
Wie is de baas in Nederland?
De zaak tegen Shell was aangespannen door Milieudefensie, gesteund door ruim 17.000 burgers. Ook andere organisaties, waaronder Greenpeace, Jongeren Milieu Actief en de Waddenvereniging, sloten zich aan als mede-eiser.
Timmer vraagt zich af “wie nu eigenlijk de baas is in Nederland”. “Is dat het parlement of zijn het kleinere clubs zoals milieudefensie, die overigens behoorlijk gesubsidieerd zijn door de overheid en de Postcodeloterij. Moet je Nederland gaan inrichten volgens de manier waarop zij het graag willen in dit land?”
“Dat vind ik een hele rare redenering”, zegt Nijpels, die niet vindt dat de rechter op de stoel van de regering is gaan zitten. “We hebben in Nederland de scheiding der machten. Wat de rechter doet is de wetgeving interpreteren. Deze rechter komt tot de conclusie dat de uitstoot van CO2 moet worden beperkt en dat iedereen daar een bijdrage aan moet leveren, dus ook Shell.”
“Shell ontkent dat ook niet en wil CO2-reductie. Het gaat nu vooral om de snelheid”, besluit Nijpels.
Shell waarschijnlijk in hoger beroep
Shell verwacht in beroep te gaan tegen de uitspraak in de klimaatzaak tegen het bedrijf. “We zullen ons blijven concentreren op deze inspanningen en verwachten in beroep te gaan tegen de teleurstellende uitspraak van de rechtbank van vandaag.”
Shell erkent dat er dringend actie nodig is om klimaatverandering aan te pakken. Over de wijze waarop de wereld dit moet doen, lopen de meningen van Shell en milieuorganisaties als Milieudefensie uiteen. Voor Shell staat bijvoorbeeld niet vast dat het ook volledig verantwoordelijk is voor de uitstoot van eindgebruikers. De rechtbank heeft echter bepaald dat het bedrijf wel een “zwaarwegende inspanningsverplichting” heeft om ook hun CO2-uitstoot met 45 procent te doen verminderen. Daar heeft het bedrijf tot 2030 de tijd voor.
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Klik hier en luister deze uitzending nu terug!
Deze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….
Lees meerKlimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…
Lees meerFemicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…
Lees meerD66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…
Lees meerMicrodosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…
Lees meerEurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…
Lees meerDe inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…
Lees meerWeeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…
Lees meerGeweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meer