India vraagt sociale media om berichten over Indiase variant te verwijderen
De regering van India heeft socialemediaplatforms ertoe geroepen om berichten over ‘de Indiase variant’ van het coronavirus te verwijderen. De regering ontkent dat er sprake is van een mutatie van covid-19 die zijn oorsprong in het land heeft.
Coronavariant B.1.617 werd vorig jaar voor het eerst waargenomen in India. De mutatie lijkt verantwoordelijk te zijn voor de coronagolf die in de afgelopen weken veel problemen heeft veroorzaakt in Zuid-Azië. Inmiddels is de variant ook in zeker 43 andere landen waargenomen, waaronder in Nederland en het Verenigd Koninkrijk.
Het Indiase ministerie dat gaat over elektronica en informatietechnologie heeft vrijdag een bevel verstuurd waarin het socialemediabedrijven oproept om alle berichten te verwijderen die het over een Indiase variant hebben.
‘Dit is compleet VALS’
“Wij zijn erop gewezen dat er online een valse bewering rondgaat die impliceert dat een ‘Indiase variant’ van het coronavirus zich over verschillende landen verspreidt. Dit is compleet VALS”, staat in de brief, die in handen is van persbureau AFP. Ook staat in het bevel dat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO de B.1.617-variant met geen enkel land kan verbinden.
De WHO verklaarde de stam vorige week nog als “wereldwijde zorg”. Meerdere landen hebben het vliegverkeer vanuit India inmiddels grotendeels stilgelegd en laten passagiers uit het land slechts onder strenge voorwaarden binnen.
Kritiek
De Indiase regering krijgt veel kritiek, omdat het de recente golf van coronabesmettingen in het land niet aankan. Door het hoge aantal besmettingen is er een ernstig tekort aan zuurstof, vaccins, ziekenhuisbedden en medicijnen. Zaterdag werden nog eens 257.000 nieuwe besmettingsgevallen en bijna 4200 sterfgevallen gemeld. In totaal zijn nu zo’n 26,2 miljoen inwoners van India positief getest op het virus. 295.525 mensen overleden aan de gevolgen van covid-19.
Vorige maand riep de regering Twitter en Facebook al op om berichten waarin kritiek werd geuit op premier Narendra Modi’s aanpak van de crisis te verwijderen.
LEES OOK: Viroloog Ab Osterhaus tempert zorgen over de Indiase coronavariant
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Klik hier en luister deze uitzending nu terug!
Vrijwel al zijn dorpsgenoten zijn vertrokken naar de stad, maar de Somalische boer Mohamed houdt hoop dat hij ooit weer maïs kan verbouwen op zijn…
Lees meer”Hij had haar brein overgenomen. Isolatie. Dat was zijn enige doel. Zij is nu van hem”, vertelt Wim Hertgers. Zijn dochter Sanne (31) werd vermoord…
Lees meerOud-premier Mark Rutte heeft zelf zijn opvolger Dick Schoof gepolst. Dat meldt het Algemeen Dagblad maandagochtend. Schoof was niet de eerste kandidaat die met Rutte…
Lees meerVan Bristol tot Big Bazaar. Van Game Mania tot Blokker. Het aantal faillissementen in de detailhandel is in het derde kwartaal bijna met de helft…
Lees meerBrussel moet zo snel mogelijk in gesprek met Donald Trump, de gekozen president van de Verenigde Staten. Dat zegt journalist van Het Financieele Dagblad Jean…
Lees meerDe hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU Josep Borrell heeft in de Libanese hoofdstad Beiroet opgeroepen tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren” in de oorlog tussen Israël en…
Lees meerDe waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…
Lees meerDeze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….
Lees meerKlimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…
Lees meerFemicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…
Lees meerD66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…
Lees meerMicrodosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…
Lees meerEurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…
Lees meerDe inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…
Lees meerWeeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…
Lees meer