main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 21 mei 2021 — 13:45

Huizenprijzen blijven records breken: hoogste stijging in 20 jaar

De Nederlandse huizenprijzen breken record op record en dat was ook in april het geval. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster was sprake van de sterkste prijsstijging in bijna twintig jaar.

Zogeheten bestaande koopwoningen waren 11,5 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste stijging na mei 2001. Eind 2019 leek de prijsstijging wat af te vlakken, maar sindsdien zit die weer in de lift.

In de voorgaande maanden gingen de huizenprijzen ook al heel hard omhoog. Daarbij speelt mee dat het aanbod aan te koop staande huizen flink geslonken is, terwijl er nog wel veel mensen willen verhuizen. Ook zijn de hypotheekrentes heel erg laag. Daardoor bieden kopers flink tegen elkaar op en hebben veel mensen grote moeite om nog een huis te bemachtigen.

Woningtekort

Halverwege 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen nog een dieptepunt. Vanaf dat moment is er een stijgende trend. In april waren de prijzen bijna twee derde hoger. Dat is het hoogste niveau ooit. Kenners waarschuwen al langer dat er veel meer huizen bijgebouwd moeten worden om het woningtekort aan te pakken.

Het aantal transacties nam afgelopen maand wel amper toe. In april ging 0,5 procent meer huizen van de hand dan een jaar eerder. Die stijging is veel lager dan in de eerste drie maanden van het jaar. Mogelijk heeft het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters hier mee te maken. Deskundigen van IG&H wezen er onlangs op dat veel starters de aankoop van hun woning eind vorig jaar hadden uitgesteld en hadden verschoven naar het eerste kwartaal van dit jaar.

Starters

Of starters echt geholpen zijn met het afschaffen van de overdrachtsbelasting valt nog te bezien. Er klinkt de laatste tijd ook veel kritiek op de overheidsmaatregel. De ingreep werkt juist averechts, zeggen veel kenners. Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zorgt het er alleen maar voor dat mensen met meer geld tegen elkaar opbieden, met als gevolg dat de huizenprijzen verder oplopen.

LEES DIT OOK: Gekte op de huizenmarkt blijft voorlopig: Drie tips voor starters

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zijn de misdaadplannen van het kabinet uitvoerbaar?

Meer blauw op straat, zwaarder straffen en criminelen in hun portemonnee raken: het nieuwe, rechtse kabinet heeft heel wat plannen om misdaad te bestrijden. Maar zijn ze ook uitvoerbaar?
In Het Misdaadbureau neemt Maaike Timmerman het hoofdlijnenakkoord – en de reacties daarop –  door met onderzoeksjournalist Rick Pietersz.
Ook is het deze maand 17 jaar geleden dat Maddie McCann verdween. Wordt de Britse peuter ooit teruggevonden en hoe kunnen nieuwe technieken daarbij helpen? Het Misdaadbureau ontvangt Jaap Knotter, lector Technologies for Criminal Investigations, AD-correspondent in het Verenigd Koninkrijk Geert Langendorff en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.
Vrijdag 19.00 uur

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Ilse is moeder van vier kinderen, maar kan niet terecht bij een huisarts in de buurt: ‘Een kind moet gezien worden als het iets heeft’

Het huisartsentekort in Nederland neemt steeds serieuzere vormen aan. In de nabije toekomst voorziet men zelfs in meer dan de helft van het land een…

Lees meer

Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer