main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 april 2021 — 09:02

Stappenplan naar heropening Nederland: ‘Zoveel details, gaan mensen dit wel onthouden?’

Demissionair premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid De Jonge hebben een stappenplan voor heropening van de Nederlandse samenleving voorgesteld. ‘De samenleving kan op een verantwoorde manier open’, zei Rutte op de persconferentie van dinsdagavond.

De Nederlandse regering wil de beperkende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan stapsgewijs opheffen, maar dan moet de piek van de derde golf voorbij zijn en is de dagelijkse opname in de ziekenhuizen een criterium. In de persconferentie werd een een openingsplan bestaande uit vijf stappen geschetst. De eerste stap zou ingaan op 28 april, maar premier Mark Rutte benadrukt dat de data nog niet definitief zijn.

Meer fieldlabs

In de aanloop naar de heropening van Nederland, zijn er ook meer fieldlabs mogelijk. Zo start een proef met cafés in Utrecht en mogen dierentuinen zoals het Ouwehands Dierenpark weer even open. De Robin de Lange, algemeen directeur van de dierentuin, kan zijn geluk niet op: ”We zijn ontzettend blij en roepen al een jaar dat wij veilig open kunnen”, aldus de in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Te veel regels en details

Toch klinkt er al flinke kritiek op het plan van de overheid. Zo wordt er gezegd dat het om het zoveelste plan gaat en dat data noemen gevaarlijk is als deze weer worden opgeschoven. Mensen zouden op deze manier de overheid niet meer serieus nemen. Maurice Wijnen, creative director bij Medialane, zegt in Goedemorgen Nederland: ”Er zitten zoveel details aan het plan vast, dit gaan mensen toch nooit onthouden?” De directeur is vooral benieuwd naar wat er gaat gebeuren na de zomer. Hij hoopt dat theaters en muziekzalen dan eindelijk de deuren weer mogen openen.

LEES OOK: RIVM: iets meer nieuwe coronagevallen afgelopen etmaal

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Explosieve stijging: meer verdachten van Jodenhaat voor rechter 

Rechtbanken in ons land hebben het afgelopen jaar 24 antisemitisme-strafzaken behandeld. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd en een verdubbeling ten opzichte…

Lees meer

Drukke dag voor verzekeraars: honderden schademeldingen na noodweer

Het aantal schademeldingen na het noodweer in delen van het land donderdag is opgelopen tot ruim boven de 200, melden verzekeraars Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN)….

Lees meer

Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer