Amsterdam houdt de zijingangen van het Vondelpark vandaag dicht, om de drukte te beperken. Duizenden mensen kwamen daar woensdag samen en volgens burgemeester Femke Halsema werden de coronamaatregelen massaal overtreden. Als het vandaag opnieuw te druk wordt, gaat het park dicht. VVD-Kamerlid Dilan Yeşilgöz-Zegerius noemt het feest in het Vondelpark “een enorme middelvinger”.
Door het mooie weer was het gisteren in veel steden druk in de parken. Niet alleen in Amsterdam maar ook in Tilburg en Groningen maande de politie bezoekers weg te gaan omdat het er te druk was.
In Amsterdam overlegde de lokale driehoek (politie, justitie en burgemeester) woensdagavond over een “afkoelperiode voor het Vondelpark”. “Het park is geen festivalterrein”, aldus burgemeester Femke Halsema.
‘Het doet gewoon pijn’
VVD-Kamerlid Dilan Yeşilgöz-Zegerius is geschrokken van de samenkomsten in het Vondelpark. “Ik denk dat we allemaal veel zin hebben in een feestje in de zon en dat we weer kunnen doen wat we willen. Als we met elkaar de eindstreep halen en deze corona-ellende achter ons laten, kan dat ook”, zegt het Kamerlid in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Maar dan moet het anders dan woensdag in Amsterdam. “Inmiddels ben ik bijna de woede voorbij en doet het gewoon pijn”, zegt Yeşilgöz-Zegerius.
Dinsdag kondigde het demissionaire kabinet een aantal versoepelingen aan, maar wel met de waarschuwing dat de besmettingen oplopen en mensen zich goed aan de maatregelen moeten houden. “De dag daarna, doen mensen dit. Het is een enorme middelvinger”, zegt Yeşilgöz-Zegerius.
Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet sprak op Twitter over ‘een mooi feestje’ waar hij graag bij was geweest. Yeşilgöz-Zegerius begrijpt daar niets van. “Wat ik Thierry Baudet wil zeggen: Ik leg wel een hesje en een prikker klaar en kom maar het Vondelpark schoonmaken als je er zo graag bij was geweest.”
Omtzigt: Manier vinden om mensen te spreiden
Ook Kamerlid voor het CDA Pieter Omtzigt heeft geen begrip voor de feestvierders in het Vondelpark. “Dit kan niet. Zo verspreidt het virus zich weer”, zegt hij. “Als we dit gaan doen, of illegale feestjes gaan organiseren, blijven de maatregelen in stand, omdat we het dan in de zorg weer mis zien gaan.”
Volgens Omtzigt is het ook belangrijk dat mensen zich beter verspreiden. “Ik hoop dat we manieren daarvoor vinden, zodat je wel naar buiten kunt. Ik begrijp dat mensen dat willen en in Amsterdam barst het niet van de groene plekken. Maar op deze manier hebben we binnen de kortste keren weer een uitbraak te pakken”, aldus het Kamerlid.
Gommers: Er is weinig speelruimte
Intensivecarebaas Diederik Gommers noemt de beelden uit het Vondelpark “heel moeilijk” om te zien, zegt hij in Goedemorgen Nederland. “Omdat wij ons zorgen maken over de versoepelingen. Die kunnen, maar er is weinig speelruimte”, zegt hij. “Als je de prognoses van het RIVM ziet, kan het zomaar zo zijn dat we in de buurt van het maximaal aantal ic-bedden komen.”
“We hebben in Nederland 1700 ic-bedden en niet één meer. Het is voor ons echt een zwart scenario als we daar overheen gaan. Het gaat zo goed, omdat mensen zich aan de regels houden. Als je dit ziet, dan schrik”, zegt Gommers.
Tekst gaat verder onder video
Niet alles kan in buitenlucht
Het klopt dat buiten de kans op besmettingen kleiner is, zegt hij. “Maar dat betekent niet zonder mondkapje en te dicht op elkaar. We moeten met elkaar het risico op besmettingen zo laag mogelijk houden, want we weten dat een klein percentage van de besmettingen naar de ziekenhuizen komt en naar de ic. We hebben maar 1700 ic-bedden, en dat kunnen we niet in een jaar veranderen. Daar kunnen we waarschijnlijk pas na corona over praten.”
Gommers zou jongeren graag meer ruimte geven, maar volgens hem is dat op dit moment gewoon niet mogelijk. “In de prognoses zien we wat er gebeurt als je bepaalde maatregelen loslaat. Er is nu heel weinig ruimte. We hebben al met een bepaald risico gezegd: Sporten voor jongeren is belangrijk, laten we dat proberen. Maar we doen iedere keer kleine stapjes en dan kijken we wat de effecten zijn. We doen maatwerk van week tot week.”
Terrassen open niet de oplossing
Volgens Yeşilgöz-Zegerius is het niet de oplossing om de terrassen te openen om samenkomsten zoals in het Vondelpark te voorkomen. “Er zijn mensen die ook buiten zijn geweest maar geen lak hebben gehad aan de regels”, zegt het Kamerlid. “Deze lui, die de middelvinger opsteken, zeggen: Mijn pleziertje gaat voor al die ondernemers, voor al die zorgmedewerkers die dag en nacht werken voor onze gezondheid en voor al die politiemensen die een extra dienst moeten draaien. Dat is niet vanwege het mooie weer, daar kies je voor.”
“Als je de terrassen opent, waar we allemaal naar snakken, is het niet zo dat deze mensen vervolgens allemaal op een terras gaan zitten”, gaat Yeşilgöz-Zegerius verder. Volgens haar gaan er dan wel meer mensen naar buiten. “Dat is die balans die we proberen te beheersen: niet teveel beweging creëren, maar wel het land weer een beetje opengooien.” Maar dat kan echt alleen maar als we verantwoordelijkheid nemen met elkaar, aldus de VVD’er.
Politie met flessen bekogeld
Agenten die bezoekers van het Vondelpark vroegen te vertrekken, zijn woensdag met flessen bekogeld. De meeste bezoekers volgden de aanwijzingen van de politie op en gingen weg, maar vanuit een grote groep bezoekers werden flessen gegooid naar agenten, aldus een woordvoerster van de politie.
In Tilburg werd het Spoorpark gesloten en in Groningen werden bezoekers weggestuurd uit het Noorderplantsoen. In beide parken was het te druk en konden de coronamaatregelen niet worden nageleefd, meldde de politie. “De regels gelden nog steeds. Houd afstand en vermijd drukke plekken”, was de boodschap van de politie Groningen.
LEES OOK: Ondanks versoepelingen, blijft de horeca dicht: ‘Wat is nog het verschil met een terras?’
Door: Peter Visser