main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 februari 2021 — 08:57

Wat zou het effect zijn van afschaffen avondklok? ‘We moeten dat risico niet nemen’

Nu de rechter de juridische onderbouwing van de avondklok ter discussie stelt, is het de vraag wat het effect zou zijn als de avondklok wordt afgeschaft. Volgens de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, Ernst Kuipers, zou er een stijging ontstaan van het aantal besmettingen. “Dat gaat erg snel”, zegt Kuipers in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Afgaande op de berekeningen van het RIVM, zal het aantal nieuwe besmettingen 10 procent sneller stijgen”, zegt Kuipers. Volgens hem moeten we er alles aan blijven doen om de druk op de zorg omlaag te krijgen.

“Het gaat er voor patiënten met covid, maar voor ook patiënten met andere aandoeningen, om dat de zorg toegankelijk blijft”, zegt Kuipers. “Stel dat iemand een kankerdiagnose krijgt en binnen een aantal weken geopereerd moet worden. Is dat dan mogelijk? Dat kan alleen maar als het aantal covid-patienten binnen de perken blijft en het niet weer tot eerdere hoogte stijgt.”

Risico

De landsadvocaat zei gisteren dat de stijging van het aantal besmettingen enorm zou zijn als de avondklok opgeheven zou worden. Hoe groot die stijging precies zou zijn, is moeilijk te voorspellen, zegt viroloog Ab Osterhaus. “Maar je moet het risico gewoon niet nemen. We weten dat de maatregelen die genomen worden maar net voldoende zijn om het stabiel te houden.” Uit ervaringen in andere landen blijkt wel dat de avondklok effect heeft, zegt Osterhaus. “Het is moeilijk om precies te zeggen wat het effect is, omdat je zoveel verschillende maatregelen hebt.”

LEES OOK: Rechtbank: Kabinet moet avondklok per direct opheffen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
Joost Klein door naar finale Eurovisie Songfestival

De Nederlandse Joost Klein is zoals verwacht door naar de finale van het Eurovisie Songfestival in Malmö. Ook Israël heeft zich, ondanks de ophef over…

Lees meer

Nog altijd protesten in centrum Malmö tijdens songfestival

In het centrum van de Zweedse stad Malmö wordt nog altijd geprotesteerd tegen de deelname van Israël aan het songfestival, melden Zweedse media. Tot nu…

Lees meer

Veel agenten aanwezig bij Universiteit van Amsterdam door pro-Palestijnse demonstratie

De politie is donderdag aan het begin van de avond in groten getale aanwezig bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Daar heeft…

Lees meer

Nog 31 mensen vast na protesten in Amsterdam

Van de 36 mensen die woensdag zijn aangehouden bij de pro-Palestijnse protesten op en bij het Binnengasthuisterrein in Amsterdam, zitten er nog 31 mensen vast….

Lees meer

COA: niet eerder zoveel asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben niet eerder zo veel mensen overnacht als in de nacht van woensdag op donderdag. Dat meldt een woordvoerder…

Lees meer

Politiechef in Amsterdam over vijf gewonde agenten na ingreep bij demonstraties: ‘Gooien met ammoniak is straatterreur’ 

Politiechef in Amsterdam Frank Paauw zegt dat er bij pro-Palestijnse demonstraties gisteren in totaal 36 mensen zijn opgepakt. Bij de demonstraties zijn ook vijf agenten…

Lees meer