main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 februari 2021 — 10:18

VVD wil niet met Forum voor Democratie in een coalitie: ‘Deze appjes gaan alle grenzen over’

VVD-leider Mark Rutte wil niet met Forum voor Democratie in een coalitie gaan zitten. Dit vanwege de racistische appberichten van Forum-leden die deze week uitlekten.

“Ik zag het eigenlijk al niet gebeuren”, vertelde Mark Rutte woensdagavond in talkshow Op1. “Maar deze verschrikkelijke appjes, die overigens wel passen wil in een beeld dat wij al langer bij hem (Thierry Baudet, red.) zien, maken het onmogelijk om met hem in een kabinet te gaan zitten. Deze appjes gaan alle grenzen over. Dat is zo walgelijk. Homofoob, racistisch, het is echt verschrikkelijk.”

‘Ik had gewoon de screenshots’

Parlementair journalist Eric Vrijsen van Elsevier Weekblad bracht het verhaal over de FvD-appjes naar buiten. Hij denkt dat deze affaire Forum stemmen gaat kosten, vertelt hij in Goedemorgen Nederland. “Nederland is een burgerlijk land. Wij willen ook nette politiek. Ik heb het verhaal niet geschreven om Baudet pootje te lappen of om Forum dwars te zitten. Mensen reageren dan of ik een politiek opzetje heb gedaan of mij heb laten inhuren door andere partijen. Maar zo werken wij helemaal niet, zeker niet bij Elsevier.”

Vrijsen had materiaal van klokkenluiders gekregen. “Dat was er niet een, dat waren er meer. Ik was overtuigd van de juistheid en de authenticiteit, ik had gewoon de screenshots. Ook had ik Baudet van tevoren gevraagd om hierop te reageren: dan neem ik het hele verhaal met je door. Toen wilde hij eerst al mijn bewijsmateriaal zien. Ik zei: dat gaat niet, dat wordt een beetje veel, maar ik wil het verhaal wel met je doornemen. Toen heeft hij ervoor gekozen om te reageren via een filmpje, dat hebben wij ook keurig online geplaatst.”

‘Toen heb ik niemand gehoord uit het Forum-kamp’

In dat filmpje zegt Baudet dat er screenshots zijn, maar dat hij niet wist waar deze dan precies van waren. “Maar hij had inzage kunnen krijgen, ik had het gewoon aan de telefoon kunnen voorlezen. Zo werken wij. Dat hebben wij ook gedaan bij eerdere verhalen over Baudet. Hoor en wederhoor, dat hoort gewoon zo.”

Vorig jaar schreef Vrijsen ook een stuk over racistische en antisemitische appjes bij de jongerenafdeling van de VVD. “Dat heeft wat minder aandacht getrokken. Toen is ook iemand van de JOVD afgetreden en ook een CDA’er die daaraan had meegedaan. Toen heb ik niemand gehoord uit het Forum-kamp van: dit mag niet want dit is oneerlijk.”

‘Gaat meneer Rutte daad bij het woord voegen?’

D66-fractievoorzitter Rob Jetten is totaal niet verbaasd door de FvD-appjes. “Ik ben blij dat premier Rutte ook eindelijk wakker is dat Baudet zich regelmatig van racisme, homofobie en islamofobie bedient. Maar ik ben wel benieuwd of meneer Rutte ook de daad bij het woord gaat voegen, want de VVD woont nog vrolijk samen met Forum voor Democratie in Brabant. Daar is een liefdesrelatie in het provinciebestuur.” Daar zitten echter wel politici bij die zich inmiddels hebben afgescheiden van Forum.

Jetten benadrukt in Goedemorgen Nederland dat je ook in Brabant moet luisteren naar de kiezer en de zorgen die daar leven. “Maar door als VVD met Forum samen te werken in Brabant, legitimeer je toch echt het racisme van Thierry Baudet.”

LEES OOK: Baudet verstuurde zelf racistische appjes: ‘Het is best structureel’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer

IS-zussen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

De zussen Amina E. en Amal E. zijn donderdag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar cel voor onder meer…

Lees meer

Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel,…

Lees meer

Politie haalt 18 verwaarloosde dieren uit woning Bergen op Zoom

De dierenpolitie heeft donderdag achttien verwaarloosde dieren uit een woning in Bergen op Zoom gehaald. Het waren zestien verwaarloosde katten en twee honden, meldt de…

Lees meer

Gouverneur Limburg Emile Roemer: rol plannen CO2-importheffing Europees uit, anders vertrekken bedrijven

Commissaris van de Koning in Limburg Emile Roemer wil dat demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) zijn plannen voor de verhoging van de CO2-importheffing…

Lees meer

Te krappe huurmarkt duwt steeds meer starters naar koopwoning

De huizenprijzen rijzen de pan uit en toch zijn er in vier jaar tijd niet zoveel hypotheekaanvragen gedaan. Afgelopen maand werden er 27.000 hypotheekaanvragen geregistreerd….

Lees meer