main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 4 februari 2021 — 08:21

Verlenging avondklok ligt op tafel: ‘Voelt dom om effect niet af te wachten’

We moeten er serieus rekening mee houden dat de avondklok, die vooralsnog afloopt op 10 februari, verlengd wordt. De sneller dan verwachte opkomst van de Britse coronavariant heeft de knop doen omgaan bij een aantal bewindslieden, zo laat een ingewijde weten aan het AD. Ook de eerder twijfelende partijen (PvdA, D66 en GroenLinks) lijken nu geen principiële bezwaren te hebben tegen een mogelijke verlenging.

Ook SP-leider Marijnissen vindt dat het advies van het Outbreak Management Team afgewacht moet worden voordat er een beslissing wordt gemaakt. Wel benadrukt ze dat ze het “echt een rotmaatregel” vindt, en zelf ook ervaart hoe beperkend het is. “We hebben er heel veel moeite mee gehad”, zegt ze. “Maar het voelt een beetje dom om zo’n ding in te voeren, vervolgens het effect niet af te wachten en dan weer af te schaffen”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Britse coronavariant

Volgens de wekelijkse cijfers over het aantal coronabesmettingen is twee derde van de nieuwe coronagevallen inmiddels van de besmettelijker Britse variant afkomstig. Dat meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdagmiddag.

Aanvankelijk wilde het kabinet zelf zo snel mogelijk af van het “paardenmiddel”. Een verontrustend deeladvies van het OMT zorgde er echter voor dat de haast om deze maatregel af te schaffen toch op lossere schroeven kwam te staan. Zo schrijft het adviesorgaan van het kabinet dat de huidige epidemiologische situatie “nog zeer zorgelijk” is.

De nieuwste OMT-beoordeling volgt vrijdag. Mocht er dan genoeg reden zijn om de avondklok te verlengen moet de ministerraad hier begin volgende week over beslissen. Dat gebeurt na een Catshuissessie op zondag, gevolgd door een Kamerdebat.

LEES OOK: D66 is nu voor verlenging avondklok: ‘Haags voor politieke draai’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer