main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 28 januari 2021 — 12:00

Kermisbranche heeft nog steeds toegezegde 10,5 miljoen euro steun niet ontvangen

Het is pompen of verzuipen voor de kermisbranche. Al maanden mogen kermissen niet open, maar de toegezegde steun van deze zomer die bij elkaar 10,5 miljoen bedraagt, heeft de branche nog steeds niet ontvangen.

Kamerlid van het CDA, Martijn van Helvert, maakt zich hard voor de branche. Vandaag debatteert de Kamer opnieuw over het steunpakket en Van Helvert zal de penibele situatie van kermisexploitanten aan het licht brengen. ”Het is natuurlijk zaak dat die toegezegde 10,5 miljoen euro wordt uitbetaald. Deze zomer zal waarschijnlijk ook moeilijk worden voor de branche want zoals het er nu naar uitziet, zitten we dan nog met restricties”, zegt Van Helvert in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Volgens het Kamerlid is er sprake van heel hoge vaste lasten, maar nul inkomen. ”Straks zijn ze allemaal failliet.”

Mensen in grensregio’s en positie van vrouwen

Volgens PvdA-partijleider Lilianne Ploumen valt het niet goed te praten dat de kermisbranche nog steeds geen geld heeft ontvangen. ”We zijn inmiddels in 2021. Dat kan echt niet”, aldus de partijleider in Goedemorgen Nederland.

Het debat vandaag gaat nog over meer onderwerpen, zo vertelt Ploumen. Haar zorgen zitten ook met name bij de mensen die in grensregio’s wonen. ”Deze mensen die bijvoorbeeld ook een eigen onderneming hebben, kunnen nergens aanspraak opmaken terwijl die al maanden geen inkomsten hebben.”

Een ander punt volgens Ploumen is de positie van vrouwen die sterk achteruit gaat door de crisis. ”Vrouwen die een eigen onderneming hebben maar wel een partner, kunnen geen aanspraak maken op steun omdat de partner boven de inkomenseis zit. Daarmee worden vrouwen dus gedwongen om te stoppen en terug te gaan naar het aanrecht.” Er moet echt beter gekeken worden naar de rol van vrouwen in het steunpakket verhaal volgens de politica.

LEES OOK: André Kuipers: ‘2021 wordt een mooi jaar voor de ruimtevaart’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer

Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer