main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 26 januari 2021 — 07:50

Politiechef Rotterdam: 10 agenten gewond geraakt, ongeveer 60 mensen opgepakt

Naar aanleiding van de avondklokrellen op de Beijerlandselaan in Rotterdam-Zuid zijn er ongeveer zestig mensen aangehouden. Dat zegt hoofdcommissaris van de politie-eenheid Rotterdam Fred Westerbeke in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Volgens de politiechef hebben de relschoppers het specifiek voorzien op politiemensen. “Er zijn voluit stenen gegooid en er zijn misschien wel tien collega’s gewond geraakt.”

De relschoppers richtten vernielingen aan, plunderden diverse winkels en bekogelden de politie met stenen en vuurwerk. “Het zijn jongeren die volgens mij op dit moment maar op één ding uit zijn, en dat is plunderen”, zegt Westerbeke. “Er zijn meerdere winkels van mensen die iedere dag snoeihard werken en het op dit moment toch al moeilijk hebben die compleet zijn leeggehaald.”

Hinderen van hulpverleners

Om de rust terug te laten keren in het gebied heeft de ME vannacht charges uitgevoerd. Daarbij werd ook een waterkanon ingezet. Rond 20.30 uur heeft een agent een waarschuwingsschot gelost toen agenten in het nauw werden gedreven door een aantal relschoppers. “Er zijn ook situaties geweest waarbij hulpverleners bij een gehandicapt meisje moesten komen”, vertelt Westerbeke. “Daar konden ze niet bij, omdat de relschoppers voorkwamen dat ambulance en brandweer ter plaatse kon komen. Dat gold ook voor iemand die last had van zijn hart. Dus het heeft heel veel gevolgen voor mensen.”

‘Alles op alles’

De politie heeft een groot rechercheteam in het leven geroepen om onderzoek te doen naar de opruiers en relschoppers. Volgens Westerbeke zetten ze “alles op alles” om nog meer mensen aan te houden.  “Het gaat hier natuurlijk niet om ‘zomaar’ relschoppen, het gaat hier om gericht gooien van stenen op politiemensen, het plegen van grootschalige vernielingen en brandstichting. Dat zijn echt zaken waar wat mij betreft alleen maar forse celstraffen bij passen.”

LEES OOK:Relschoppers in Rotterdam plunderen supermarkt: ‘Schrik zit er goed in’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer