Brexit nadert maar deal tussen VK en EU is nog ver weg: ‘Het lijkt wel op een chicken game’
Over exact een maand is Brexit een feit. De onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn nog steeds in volle gang maar een deal tussen beide lijkt nog heel ver weg. Het bedrijfsleven en de politiek snakken naar duidelijkheid.
Zo is vrije verkeer van mensen, goederen en kapitaal nog niet geregeld. Ook is staatssteun aan bedrijven een knelpunt. “Als het Verenigd Koninkrijk vertrekt uit de Europese Unie kunnen ze makkelijk staatssteun geven aan bedrijven, terwijl dat van Brussel alleen onder hele strenge voorwaarden mag”, legt voormalig minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal uit in Goedemorgen Nederland.
Daarnaast is ook de visserij een probleem. Nederlandse vissers weten nog niet of ze straks nog wel in het Britse deel van de Noordzee mogen komen. “Het is heel erg klein als je kijkt naar de bedragen die er omgaan, maar het is emotioneel en principieel heel erg belangrijk.”
‘Aan deze kant zijn wij er klaar voor’
Ook de Rotterdamse haven gaat de gevolgen merken. Volgens de verantwoordelijke wethouder Arjan van Gils heeft het aan de voorbereidingen niet gelegen. “Wij hebben twee keer kunnen oefenen en toen ging het niet door. Nu is het voor het echie. Aan deze kant zijn wij er klaar voor. Het is een beetje spannend wat er aan de andere kant gebeurt. Maar wij werken prima samen.”
Zo zijn er extra parkeerterreinen voor vrachtwagens en meer inspectiepunten. “Alles in ons systeem is gevuld, dus laat maar komen. Wat je niet wil is dat een corridor aan vrachtwagens de ferry op wil en er opeens eentje tussenstaat die er niet door mag en dat je die eruit moet halen. Dan staat alles vast. Aan de voorkant moet je digitaal aangemeld zijn. Dan kun je door en dan voorkom je dat je ineens een prop krijgt.”
‘Britten lopen wat dat betreft achter’
Voor de Nederlandse economie is brexit heel lastig, merkt CDA-Kamerlid Martijn van Helvert op. “Het Verenigd Koninkrijk is gewoon een hele belangrijke handelspartner voor ons. Als je daar opeens grenzen gaat opwerpen, is dat heel lastig. Ik woon zelf een kilometer van de Duitse grens en vijf kilometer van de Belgische grens. Moet je eens nagaan als die grenzen echt weer grenzen zouden zijn. Dan hadden wij echt een groot probleem in Limburg. Dat zie je in Rotterdam dus nu wel gebeuren.”
Rosenthal heeft niets dan lof hoe de Rotterdamse haven de brexit oppakt. “Vorig jaar was men daar al volop mee bezig. Als je dat vergelijkt met de Britten, die lopen wat dat betreft achter. Dat is ook een van de schrikbeelden die Britse politici op dit moment hebben. Dat straks in Dover en andere kustplaatsen van die eindeloze files staan met langzamerhand verrot voedsel. Dat kan dan niet in de supermarkten terechtkomen en dan voelen de Britten dat ook letterlijk aan den lijve.”
‘Chicken game’
De spanningen in Londen zijn ook groot tussen de mensen die wel en mensen die geen deal willen sluiten, legt Rosenthal uit. “Dan krijg je dat het moment waarin met tot zaken komt voortdurend wordt uitgesteld. Het lijkt wel op een chicken game, dan heb je twee auto’s die in volle vaart op elkaar afrijden en wie is dan de eerste die van de lijn afwijkt om de botsing te voorkomen? Maar geen idee wie dat zal zijn. Dat weet niemand ook.”
Het Verenigd Koninkrijk krijgt ook te maken met een nieuwe Amerikaanse president en dat kan niet goed voor ze uitpakken. “Als de Britse premier Boris Johnson goed nadenkt, en dat doet hij ook wel, dan zal hij beseffen dat de bordjes op dit ogenblik enorm zijn verhangen. Hij heeft altijd gemikt op samenwerking met de Verenigde Staten. Met een handelsakkoord met de VS heb je alles eigenlijk binnen. En wat gebeurt er? Er komt een nieuwe president, Joe Biden, en die wil met de Europese Unie aan de gang en niet met alleen het Verenigd Koninkrijk.”
‘Splendid isolation’
Johnsen lijkt dus te moeten inbinden als hij niet alleen wil komen te staan, aldus Rosenthal. “Het lijkt splendid isolation voor Groot-Brittanië te worden als het niet tot een deal met de Europese Unie komt.”
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Geweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meer