Mkb’ers onvoldoende op de hoogte van financieringsmogelijkheden: ‘Zorgwekkend’
Zeker een op de tien mkb’ers tasten volledig in het duister als het gaat om externe financiering. Dat meldt RTL Nieuws. Zij hebben geen idee wat de mogelijkheden zijn. Nog eens 41 procent heeft onvoldoende kennis over financiering.
Dat blijkt uit onderzoek van het mkb-financieringsplatform October, die onderzoek liet doen onder ruim 600 ondernemers in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf, zo meldt RTL Nieuws.
Haagse bronnen melden aan het AD dat het derde steunpakket wat op 1 oktober van kracht moet gaan “verder ingeperkt gaat worden”. Voor mkb’ers lijkt dat dus des te meer reden om zich te verdiepen in andere financieringsmogelijkheden.
‘Zorgwekkend’
Bijna de helft van de ondernemers is niet op de hoogte van de voorwaarden die verschillende financieringspartijen hebben. Luuc Mannaerts, directeur van October, noemt dat zorgwekkend. “Zeker wanneer je bedenkt dat in de komende maanden talloze ondernemers op zoek gaan naar financiering vanwege de crisis. Nu banken voor bijvoorbeeld de horeca hun deuren dicht hebben gegooid, zullen deze ondernemers onder hoge tijdsdruk ergens anders geld moeten vinden.”
Uit het onderzoek blijkt ook dat veel ondernemers niet of nauwelijks bekend zijn met de Borgstelling Midden- en Kleinbedrijf-regeling (BKMB-C). Dat is een regeling die het kabinet tijdens de coronacrisis in het leven heeft geroepen. Hierbij staat vast dat banken die een lening verstrekken, staatsgarantie krijgen van de overheid voor bijvoorbeeld 80 of 90 procent. Het percentage staatsgarantie is afhankelijk van de omzet van de betreffende onderneming. Daarmee is het risico om geld uit te lenen kleiner voor de bank.
De premie voor de BKMB-C werd in april verlaagd van 3,9 procent naar 2 procent. Hierdoor werd het voor ondernemers goedkoper om geld te lenen, maar slechts 38 procent van de ondervraagden weet van deze garantstelling af. Van alle ondernemers die de regeling kennen, heeft ruim zestig procent de garantstelling aangevraagd. “Groeit de bekendheid, dan groeit ook het aantal aanvragen en het vertrouwen”, stelt directeur Mannaerts.
Terugbetalen
Volgens Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken zit het toch even anders. Volgens hem wachten ondernemers nu juist even met het aanvragen van financiering, omdat ze bijvoorbeeld rekening houden met economisch zwaar weer in het najaar en het aflopen van de steunmaatregelen van de overheid. “Ondernemers gaan minder nieuwe leningen aan omdat ze niet weten of zij een investering terug kunnen verdienen of extra schuld wel kunnen terugbetalen.”
Steunpakket
Het kabinet is dicht bij overeenstemming over het noodpakket 3.0. Deze wordt mogelijk volgende week al gepresenteerd, schrijft het AD. Het derde pakket zou verlengd worden tot aan de zomer van 2021 en heeft daarmee een veel langere looptijd dan de twee voorgangers. Zo weten getroffen bedrijven langer waar ze op kunnen rekenen, is de gedachte.
De belangrijkste aanpassing in het nieuwe noodpakket zou zijn dat alleen bedrijven met 30 procent omzetverlies nog in aanmerking zouden komen. Nu is het nog zo dat de overheid tot 90 procent van de salarissen in getroffen ondernemingen betaalt die minimaal 20 procent omzetverlies lijden.
LEES OOK: Kamer debatteert over uitgaven kabinet: zijn de mooie beloftes waargemaakt?
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Klik hier en luister deze uitzending nu terug!
Politiek, maak niet dezelfde fout als bij de toeslagenaffaire. Daarvoor waarschuwt Maarten Camps, voorzitter van de Raad van Bestuur van UWV, in het radioprogramma Sven…
Lees meerAngela Merkel. Zestien jaar lang stond ze als bondskanselier niet alleen aan de Duitse top, maar was ze ook nog eens de machtigste vrouw ter…
Lees meerRegelmatig protesteren ambtenaren en sympathisanten bij het ministerie van Buitenlandse Zaken vanwege het Israël-beleid en er verschijnen regelmatig brandbrieven over klimaatbeleid en asielmaatregelen. Er is…
Lees meerInwoners van Toldijk hebben dit jaar alles op alles gezet om een beslissing van de gemeente en Defensie niet door te laten gaan. Laatstgenoemde wilde…
Lees meerHet kabinet kan vanmiddag tijdens het debat over de bezuinigingen op het onderwijs forse kritiek uit alle hoeken verwachten. De oppositie is faliekant tegen het…
Lees meerDe Amerikaanse president Joe Biden en de Franse president Emmanuel Macron maken naar verwachting vandaag bekend dat een bestand wordt gesloten tussen Israël en Hezbollah….
Lees meerSteeds meer onschuldige inwoners en ondernemers in Rotterdam krijgen een explosief aan hun deur, stelt ombudsman Marianne van den Anker. De gevolgen zijn groot. De…
Lees meerDe zaak die tegen Donald Trump liep vanwege het niet erkennen van zijn verkiezingsnederlaag tegen Joe Biden in 2020 wordt geschrapt. De vervolging wordt gestaakt omdat…
Lees meerLotte Kok was maandenlang slachtoffer van psychisch geweld. De dader? Haar inmiddels ex-vriend. Ze schreef een boek over het geweld dat haar is aangedaan. Intiem…
Lees meerFractievoorzitter Edith Schippers van de VVD vertrekt uit de Eerste Kamer. Het lukt Schippers niet om die taak met haar werk als topvrouw van een…
Lees meerDe Nederlandse krijgsmacht krijgt dit jaar de Carnegie Wateler Vredesprijs, die sinds 1931 wordt uitgereikt. Volgens de jury ontvangen de Koninklijke Marine, de Koninklijke Luchtmacht, de…
Lees meerRotterdam kent zo’n 5000 mensen die noodgedwongen bij een ander op de bank bivakkeren doordat ze geen betaalbaar huis kunnen krijgen. Ombudsman Marianne van den…
Lees meerAfgelopen zaterdag maakte Pieter Omtzigt zijn langverwachte terugkeer naar zijn pas opgerichte partij. Vanwege burn-outklachten kon Omtzigt langere tijd niet werken, maar zijn afwezigheid heeft…
Lees meerDat VVD’er Edith Schippers per 1 januari uit de Eerste Kamer vertrekt omdat ze twee banen naast elkaar heeft, vinden de tafelgasten van WNL Haagse…
Lees meerJoe Biden heeft kort voor het einde van zijn presidentschap nog gratie verleend aan twee kalkoenen: Peach en Blossom. De vogels worden komende donderdag niet…
Lees meer