main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
Stand van Nederland - 30 juli 2020 — 10:53

Nederlandse export herstelt zich verder: ‘Gaat heel langzaam de goede kant op’

De omzetdaling van exporterende bedrijven is in juli opnieuw iets minder sterk dan in de voorgaande maanden. Ook zeggen minder bedrijven last te hebben van de coronacrisis. Dat zijn de uitkomsten van de maandelijkse coronamonitor van ondernemersvereniging voor handel en logistiek evofenedex.

De omzet van de exporterende bedrijven ligt gemiddeld 28 procent lager, tegen een min van 30 procent in juni. Van de ondervraagde bedrijven zegt nu nog 55 procent last te hebben van de coronacrisis. Dat was vorige maand nog 63 procent.

Steeds meer bedrijven zien ook verbeteringen in hun leveringsketen. Wel zijn exporterende ondernemingen negatiever over de duur van de impact van de coronacrisis. 30 procent denkt ook volgend jaar nog last te houden, tegen 25 procent in juni.

1 op de 10 bedrijven profiteert van coronacrisis

Uit de maandelijkse coronamonitor blijkt dat een op de tien bedrijven profiteert van de coronacrisis. Dit cijfer is vergelijkbaar met eerdere maanden. De gemiddelde omzetstijging bij die bedrijven bedraagt tot nu toe zelfs 22 procent en naar verwachting zo’n 15 procent over het hele jaar.

Ter vergelijking: bij de grote groep bedrijven die een negatieve impact ervaren, verwacht men over het hele jaar een omzetdaling van 23 procent.

‘Vertrouwen is zeer broos’

Volgens directeur Bart Jan Koopman van evofenedex gaat het “heel langzaam de goede kant op”, maar is er geen reden voor al te veel optimisme. “De klap van faillissementen en werkloosheid moet nog komen en ook het vertrouwen is nog zeer broos. Het stimuleren van herstel is echt nodig voor de Nederlandse en de Europese economie.”

De Nederlandse economie is bovendien door de jaren heen nog afhankelijker geworden van export, benadrukt Koopman. “Met een derde van ons Nationaal Inkomen afhankelijk van export, kan de Nederlandse economie maar beperkt herstellen als de export niet herstelt. Wij pleiten er dan ook voor om de export verstandig te ondersteunen en structureel te versterken zodat we, waar mogelijk, zelfs wat sterker uit de crisis kunnen komen.”

LEES OOK: Nederlandse export krimpt met bijna 12 procent in mei door coronacrisis

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer