main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 9 mei 2020 — 17:53

‘Onrust bij 50Plus en DENK is teken van bloeiend parlementair stelsel’

Aan de chaos bij 50Plus lijkt geen einde te komen en ook de Kamerleden van DENK vechten elkaar de tent uit. Hoe goed of slecht is dit voor de democratie? Er zijn heel veel fractievoorzitters, en allemaal splinterpartijtjes. Volgens journalist Syp Wynia is dat echter alles behalve zorgelijk, maar krijgen we het idee dat dit zo is door een heel groot misverstand, zo zegt hij in WNL op Zaterdag op NPO Radio 1.

Na het vertrek van Henk Krol als partijleider van 50Plus, rees van alle kanten de vraag of men wel op 50Plus gestemd zou hebben als deze partij een ander gezicht had. Dit soort zorgen zijn onnodig, zegt Wynia. “Een wijdverspreid misverstand luidt dat Kamerleden in de Kamer zitten namens een partij. Zulks is niet het geval, het zijn volksvertegenwoordigers.”

Bloeiend parlementair stelsel

Er bestaat er een vaste neiging om er heel zorgelijk over te doen, de opstappende fractieleiders en splinterpartijen, maar is dit eigenlijk totaal onnodig, zo zegt Wynia. “Ik ben dan misschien een beetje de advocaat van de duivel, maar je kunt zelfs stellen dat dit getuige kan zijn van een bloeiend parlementair stelsel.”

Volksvertegenwoordiger

Volgens Wynia nemen we ‘de volksvertegenwoordiger’ in Nederland niet meer zo serieus. “In bijna alle landen is de volksvertegenwoordiger meer volksvertegenwoordiger dan in Nederland”, legt hij uit. “In Nederland zijn de volksvertegenwoordigers in de praktijk vooral partijvertegenwoordigers en lijden ze aan fractiediscipline en dergelijke.”

Stemvee

Toch is het in “zekere mate” het geval dat Kamerleden er voor hun partij zitten. Zo stemde VVD’er Jeanine Hennis in 2011 met haar partij mee tegen het afschaffen van de weigerambtenaar. Hennis was zelf echter vóór die afschaffing. “Ik vond het een bijzonder pijnlijk moment. Het is nooit leuk als je tegen je eigen principes moet ingaan”, zei ze daarover.

LEES OOK: ‘Demissionair hoofdbestuur is bezig de kas van 50Plus te plunderen’

Volgens de regels had ze echter tegen mogen stemmen. “Ieder Kamerlid kan stemmen wat hij of zij wil. Het punt is: in Nederland is er een Hollandse parlementaire cultuur ontstaan. Hierbij mag een kamerlid in principe misschien één keer, maar liever helemaal niet, tegen de fractiediscipline in mag stemmen”, zegt  Wynia.

“Ik vind dat een buitengewoon slechte zaak. Maar goed, we doen het nou eenmaal zo omdat we doen alsof Kamerleden er voor hun partij zitten. Als Hennis toen gewoon tegen het partijidee had gestemd, kon ze het vergeten om op de lijst te staan. In die zin zijn Kamerleden stemvee.”

‘We stemmen op een persoon’

Het zou volgens Wynia voor de relatie tussen kiezer en gekozene veel beter zijn als een volksvertegenwoordiger ook daadwerkelijk die rol gaat vervullen. “Die cultuur waar wij nu in roepen ‘dat het zetelroof is’ en weet ik veel wat, dat vloeit voort uit het foute idee dat Kamerleden partijvertegenwoordigers zijn.

Wij denken omdat we in Nederland slecht opgeleid en slecht voorgelicht worden op een partij te stemmen, maar we stemmen op een persoon. We krijgen een lijstje voor ons, maar die persoon waarop we stemmen vertegenwoordigt niet een partij, vertegenwoordigt niet jou, die vertegenwoordigt de kiezers van Nederland”, verduidelijkt Wynia.

LEES OOK: Syp Wynia: ‘Burgers moeten opstaan tegen klimaatplannen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De gevaarlijke online markt achter cosmetische ingrepen

De wereld van cosmetische ingrepen is populair onder millennials. Steeds vaker laten zij zich volspuiten met botox of fillers. Er gaat zelfs een grote online markt achter schuil. Is dit nog tegen te houden? Menen Seijkens gaat op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Live vanuit buurtrestaurant Saam aan de Maas

De Kantine is zaterdag voor het eerst live vanuit buurtrestaurant Saam aan de Maas in Rotterdam. En daar schuiven de volgende gasten aan bij Fidan Ekiz en Wieger Hemmer:
  • Politiek verslaggever Victor Pak praat ons bij over de finaleweek van de formatie;
  • De Belgische politicus Darya Safai is te gast over de strenge migratieregels die zij daar al hanteren;
  • De Rotterdamse  radio-dj Sherill Samsom is net terug uit Malmö, waar zij de halve finales van het Eurovisie Songfestival zag;
  • Natuurfotograaf Jasper Doest legt in zijn werk de relatie tussen mens en dier vast.
  • De column is van Marcel Verreck.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00
Financiële ongelijkheid drijft veel Italianen tot wanhoop: ‘Veel mensen verdienen niet genoeg om te overleven’

Italië: het land van opera, Romeinse ruïnes, de Toren van Pisa, maar ook het land met een schrijnende economische situatie. Waar Italianen in het noorden…

Lees meer

Nederland onterecht weggezet als narcostaat: ‘We kunnen ons niet vergelijken met een willekeurig dorp in Mexico’

Als we de berichtgeving uit verschillende media en de mening van diverse politici moeten geloven, dan lijkt Nederland langzamerhand te veranderen in het Mexico aan…

Lees meer

Joost Klein gediskwalificeerd voor finale Eurovisie Songfestival

Joost Klein doet niet meer mee aan de finale van het Eurovisie Songfestival. De Nederlandse inzending is door organisator European Broadcasting Union (EBU) gediskwalificeerd. Dat…

Lees meer

Misdaadjournalist Gerlof Leistra zag moordenaar Pim Fortuyn kort na de moord in de gevangenis: ‘Het blijft luguber’

Het is ruim 22 jaar na de dood op politicus Pim Fortuyn. Misdaadjournalist Gerlof Leistra was op dat moment in de Bijlmerbajes aan het werk…

Lees meer

Zo zorgt kleurgebruik ervoor dat een gedetineerde kan terugkeren in de maatschappij

In Amerika en Duitsland zijn gevangenissen te vinden waar de cel van de gedetineerde van top tot teen roze is geverfd. De gedachte erachter is…

Lees meer

Mogelijk persoonsgegevens gelekt bij UWV: aangifte wordt overwogen

Uitkeringsinstantie UWV overweegt aangifte te doen tegen een gebruiker van de website werk.nl die op 4 mei de cv’s van 150.000 mensen heeft ingezien en…

Lees meer

Onderzoek naar incident met Joost Klein op songfestival

De Nederlandse songfestivalinzending Joost Klein repeteert voorlopig niet voor de finale. De European Broadcasting Union (EBU) doet onderzoek naar een “incident” rond de Fries, staat…

Lees meer

12,5 jaar cel voor doden echtgenote in Thailand in 2007

Het gerechtshof in Den Haag heeft vrijdag de 53-jarige Bert den D. uit Benthuizen in hoger beroep veroordeeld tot 12,5 jaar gevangenisstraf voor het doden…

Lees meer

13.700 jongeren ondanks leerplicht thuis, stijging van een derde

De groep jongeren die ondanks een leerplicht thuiszit, is in een jaar tijd met een derde gegroeid tot afgerond 13.700 in het schooljaar 2022-2023. Dat…

Lees meer

VVD eist actie van onderwijsminister Dijkgraaf: ‘Tijd dat hij regie pakt’

Naar aanleiding van de pro-Palestijnse demonstraties bij universiteiten in Nederland, doet Tweede Kamerlid van de VVD Claire Martens in het radioprogramma Sven op 1 een…

Lees meer

Terugplaatsen kleine Joodse monumentjes Dordrecht duurt maanden

Het terugplaatsen van drie verdwenen Stolpersteine in Dordrecht gaat waarschijnlijk een paar maanden duren. Dat verwacht de werkgroep Stolpersteine Dordrecht. De stenen moeten besteld worden…

Lees meer