main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 29 april 2020 — 11:53

Start-ups krijgen 100 miljoen extra steun: ‘Dit zijn de banen van de toekomst’

Start-ups kunnen vanaf vandaag steun aanvragen om door de coronacrisis heen te komen. Bij eerdere steunmaatregelen vielen veel start-ups buiten de boot omdat ze nog niet winstgevend zijn. Volgens staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) zijn deze bedrijven belangrijk voor het oplossen van de coronacrisis. “Dit zijn de banen van de toekomst”, zegt Keijzer in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Voor de regeling voor zogenoemde startups en scale-ups heeft het kabinet in eerste instantie 100 miljoen euro beschikbaar gesteld. “Dit zijn de ondernemingen van de toekomst”, zegt Keijzer. “Hier komt men met nieuwe ideeën en wordt gewerkt aan de werkgelegenheid van de toekomst.”

Of een start-up in aanmerking komt voor steun wordt beoordeeld via de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s), zegt Keijzer. “Dat zijn organisaties die het ecosysteem in het desbetreffende gebied van Nederland goed kennen. Zij kennen de markt en de bedrijven, en kunnen goed zien of een bedrijf levensvatbaar is.”

Volgens Keijzer is het ook belangrijk dat een bedrijf levensvatbaar is als het steun wil ontvangen. “Het moeten bedrijven zijn die laten zien dat er een toekomst voor ze is. Zij moeten nu door deze tijd heen geholpen worden om straks weer volop te kunnen ondernemen en werkgelegenheid te kunnen creëren.”

Lening

Jonge en innovatieve bedrijven kunnen vanaf vandaag een overbruggingskrediet aanvragen. Ondernemers die er gebruik van willen maken, kunnen terecht bij de ROM’s.

De leningen die de ROM’s gaan verstrekken lopen uiteen van 50.000 euro tot 2 miljoen euro. Bij bedragen boven de 250.000 euro moeten de aandeelhouders of andere investeerders een kwart bijleggen. De rente op de leningen is altijd 3 procent.

Ondernemers die een lening van minder dan een half miljoen aanvragen, zouden binnen vier tot negen werkdagen uitsluitsel moeten krijgen. Voor hogere bedragen is de beslistermijn drie weken.

LEES OOK: Ondernemend Nederland: ‘Noodmaatregelen sneller uitbreiden’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen “vanwege…

Lees meer

Faunabescherming naar rechter wegens afschieten wolf in Wapse

De Faunabescherming stapt naar de rechter in een zaak over de wolf die vorig jaar in Wapse werd doodgeschoten. De dierenorganisatie tekent bij de rechtbank…

Lees meer

Provincie Friesland wil Frysk vier jaar lang stimuleren

Het provinciebestuur van Friesland zet met de Friese Taalnota de komende vier jaar in op een toename van Friestalige communicatie. De provincie wil het schrijven…

Lees meer

Demissionair minister Van Gennip: kwestie Joost Klein nog niet voor Mariëtte Hamer

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer doet op dit moment geen onderzoek naar de kwestie Joost Klein. Dat zegt demissionair minister van Sociale Zaken en…

Lees meer

Vakantiegeld wordt weer gestort, maar mensen lossen liever schulden af

Over twee weken krijgen veel Nederlanders hun vakantiegeld weer gestort. Toch gebruikt niet iedereen het geld om op vakantie te gaan, blijkt uit onderzoek van…

Lees meer