main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 april 2020 — 12:33

Versoepeling van bezoekersregeling in verpleeghuizen blijft lastig: ‘Aantal doden stijgt alleen maar’

Verpleeghuizen mogen inmiddels al vijf weken geen bezoek meer ontvangen, en daar worden nu nog eens vier weken bij opgeteld. Versoepeling van deze bezoekersmaatregel is lastig, denkt verpleeghuisarts Nienke Nieuwenhuizen. “De cijfers dalen bij ons nog niet, die stijgen alleen maar”, zegt Nieuwenhuizen over het aantal doden in verpleeghuizen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Eric Janssens is zo iemand die lijdt onder de bezoekersregeling. Regelmatig gaat hij op bezoek bij zijn 58-jarige vrouw, die nu in de laatste fase van alzheimer zit. “Achter het raam, en dan maar hopen dat je haar vindt. Dat ze je herkent, en misschien even lacht.”

Janssens zegt dat hij er niet aan moet denken dat iemand met corona zo’n tehuis binnenkomt en dat driekwart van de bewoners een “pijnlijke dood” sterft. “Ik vind het heel goed dat het niet meer kan”, zegt Janssens. “Maar dat zit hier-” hij wijst naar zijn hoofd, “en hier-” hij wijst naar zijn hart, “wil ik zelf naar binnen.”

‘Het druist tegen je gevoel in’

En Janssens is hier natuurlijk niet de enige in. “Ik heb het al eerder gezegd: het is een ongekende maatregel in een ongekende tijd. Het is iets dat tegen je gevoel indruist, zeker in de verpleeghuiszorg”, zegt Nieuwenhuizen, die naast verpleeghuisarts ook lid is van het Outbreak Management Team (OMT), het team dat het kabinet adviseert in de beslissingen die zij omtrent de coronacrisis maken.

Hoe is het OMT dan tot dit besluit gekomen? “Je probeert zo goed mogelijk te varen op de informatie die je hebt”, legt Nieuwenhuizen uit. En dat is het probleem: van dit virus is er nog altijd juist erg weinig informatie, enkel dat het zichzelf heel snel verspreidt. Het aantal coronapatiënten op de intensive care daalt gestaag de afgelopen dagen, maar daartegenover stijgt het aantal doden in verpleeghuizen. “En dan moet je daar op varen. Hopelijk is het nog even vol te houden.”

‘We moeten ergens naartoe werken’

Toch denkt Nieuwenhuizen dat we dit niet heel lang meer gaan volhouden. “Zowel de medewerkers als de bewoners niet. We moeten ergens naartoe werken.” Volgens Nieuwenhuizen is de verdeling van beschermingsmiddelen, wat lang een heikel punt was, nu eindelijk een beetje op orde. Maar dat betekent niet dat er snel een versoepeling in het vooruitzicht zit. “Als de algemene maatregelen versoepeld worden, heeft dat natuurlijk ook effect op de verpleeghuizen. Mensen daarbuiten hebben dan juist meer kans om ziek te worden, en die brengen het dan misschien mee naar binnen”, verduidelijkt ze.

Bezoek testen of beschermen

Zijn er dan geen opties om mensen wel op bezoek te laten komen? Jawel, het bezoek zou bijvoorbeeld zelf beschermende kleding kunnen dragen. Of getest worden, zodat zeker is dat zij geen corona hebben. Maar voordat er hier over nagedacht wordt, moet eerst alles voor het personeel en de bewoners in orde zijn, benadrukt Nieuwenhuizen. Er is namelijk nog steeds schaarste. “Dat moet je allemaal goed kunnen organiseren. Testen, beschermingsmiddelen moeten allemaal nog geregeld worden en dat is best complex.”

Meer dan 800 doden

Het aantal geregistreerde sterfgevallen in verpleeghuizen stond gisteren op 841. Dat betekent een toename van ruim 200 doden sinds vorige week. Dat cijfer loopt fors achter bij het werkelijke aantal mensen dat is overleden. Dat komt omdat het gebaseerd is op gegevens van iets meer dan de helft van alle verpleeghuisbewoners in Nederland.

In totaal zijn er nu bijna 3000 bevestigde besmettingen vastgesteld in verpleeghuizen, blijkt uit cijfers die Verenso publiceerde. Bij nog eens 3400 verpleeghuisbewoners bestaat een sterk vermoeden dat ze een infectie hebben. Ook deze cijfers zijn een onderschatting van de werkelijke aantallen.

LEES OOK: Afscheid in verpleeghuizen kan soepeler: ‘Geliefde zo laten gaan is onmenselijk’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: BBB-Kamerlid en oorlogsheld Gijs Tuinman bij Rick Nieman

Luister terug: WNL op Zondag met BBB-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman, oud-voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol, journalist Frits Barend, psychiater Esther van Fenema en electoraal geograaf Josse de Voogd. 
  • Klik hier.

Aangehaakt in Maastricht

In juni gaan we in Europa naar de stembus. Maar wat vertelt leefomgeving over het stemgedrag van de Europeaan? Dat weet electoraal geograaf Josse de voogd als geen ander. Vanavond kijkt hij in Maastricht.

Kijk maandag vanaf 21.10 uur naar Aangehaakt op NPO 2.

Nieuwe dreun voor eigenaren zonnepanelen: energiebedrijven eisen honderden euro’s terugleverkosten

Eigenaren van zonnepanelen voelen zich bekocht. Allerlei energiebedrijven eisen honderden euro’s aan ‘terugleverkosten’. Het gevolg is mensen hun panelen uitzetten of zelfs van het dak…

Lees meer

Opnieuw incident bij ggz-instelling Heerlen

Bij de Limburgse ggz-instelling Mondriaan in Heerlen is vrijdagavond opnieuw een geweldsincident geweest, waarbij ook iemand korte tijd uit de instelling is ontsnapt. Dat laat…

Lees meer

Man zwaargewond door vuurwerk bij feestvreugde Eindhoven

In Eindhoven is zondagmiddag een man zwaargewond geraakt aan zijn hand toen een stuk vuurwerk ontplofte. Het slachtoffer is voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht,…

Lees meer

Joodse organisaties zien wereldwijd sterke toename antisemitisme

In de zeven maanden sinds het begin van de oorlog in Gaza is het antisemitisme wereldwijd sterk toegenomen, zien Joodse organisaties. Het Center for the…

Lees meer

Mark Rutte en Wende ontsteken Bevrijdingsvuur in Roermond

Op het feestterrein aan de Maas in Roermond hebben demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende zondagmiddag het bevrijdingsvuur ontstoken. Daarmee is…

Lees meer

Dodenherdenking ‘helemaal niet goed gegaan’, zegt Frits Barend: ‘Blij dat mijn moeder het niet meer hoeft mee te maken’

Hoewel er geen hoorbare protesten waren, vindt journalist Frits Barend dat de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam is verstoord. De gemeente Amsterdam nam…

Lees meer

BBB-Kamerlid Gijs Tuinman is volledig overtuigd dat de formatie gaat lukken

BoerBurgerBeweging-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman heeft er het volste vertrouwen in dat het kabinet er komt. “Ik ben er volledig van overtuigd dat het gaat lukken”,…

Lees meer

Voedselverspilling kost Nederland jaarlijks 14 miljard: ‘Wij zijn zelf de grootste boosdoeners’

Hoewel het nog prima te eten is, verdwijnt er jaarlijks 2 miljard kilo aan voedsel bij het afval. Een milieuonvriendelijke, maar ook dure grap. Voedselverspilling…

Lees meer

Advocaat: drie arrestanten Dam zaterdagavond laat weer vrij

De drie mensen die tijdens de Nationale Herdenking op de Dam zijn aangehouden, zijn weer vrij. Dat laat hun advocaat Willem Jebbink weten. Het drietal…

Lees meer

Man kort voor stilte op Dam aangehouden om demonstratie Oeganda

Kort voor de Nationale Herdenking in Amsterdam is een demonstrant weggevoerd en aangehouden toen hij een spandoek wilde ontvouwen, meldt de politie. Op de Dam…

Lees meer

Gunstige weersomstandigheden voor bevrijdingsfestivals

Anders dan tijdens dodenherdenking een dag eerder, wordt het weer op Bevrijdingsdag op veel plekken beter. Volgens Weeronline wordt het in het noorden maximaal 14…

Lees meer

Expats en Ieren betalen zich rot aan huur in Dublin: ‘Soms slapen we op de vloer’

De huizencrisis in Ierland loopt in Dublin de spuigaten uit. Zelfs expats die werken voor grote bedrijven als Google en goed geld verdienen, ervaren de…

Lees meer

Nationale Herdenking op Dam verloopt rustig

 De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam is zonder grote incidenten verlopen. Tijdens de twee minuten stilte om 20.00 uur was het op en…

Lees meer