main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 3 januari 2020 — 10:28

Jan des Bouvrie: ‘Geld is niks meer waard, maar kunst daarentegen!’

De rente is het afgelopen decennium sterk gedaald en staat bijna op een nulpunt of heeft die grens in een aantal gevallen al overschreden. Geld sparen is dus geen slimme investering meer: de opbrengst is laag en bij een negatieve rente kost spaargeld zelfs geld. Alternatieve beleggingen bieden daarom een goede oplossing.

Zo worden in WNL-programma Stand van Nederland alternatieve investeringsmogelijkheden onder de loep genomen, zoals whisky, vastgoed, wedstrijdduiven en kunst.

Kunstverzamelaar van het eerste uur is interieurdesigner Jan des Bouvrie. “Ik had altijd hypotheken. Op een gegeven moment hebben we alles bij elkaar geharkt en afbetaald, zodat we van die kutbanken af zouden zijn”, vertelt hij gedreven. “Ik investeerde nooit meer dan tienduizend gulden in een kunstwerk, want ik had toen al het gevoel dat kunst een stuk meer waar zou worden als ik het goed zou bewaren.”

Picasso

Ook liet hij zich zo nu en dan uitbetalen in kunst in plaats van in geld. Zo kreeg hij een vaas van Picasso voor zijn diensten bij een Amsterdamse galeriehouder. “Ik had daar voor 35.000 euro werk geleverd. Die vaas is nu vermoedelijk een ton waard.”

In de afgelopen vijftig jaar heeft de interieurdesigner een behoorlijke kunstcollectie opgebouwd. “Straks heb ik bij wijze van spreken geen geld meer, maar hoef ik maar één ding te verkopen waardoor ik de rest van mijn leven kan uitleven zonder financiële problemen.” Geld is volgens hem dan ook niks meer waard. “Kunst daarentegen! De waarde van geld zakt, maar dat van kunst stijgt alleen maar.”

Overigens heeft Des Bouvrie nog wel een tip voor nieuwbakken kunstinvesteerders. “Als je iets ziet dat je mooi vindt, koop het dan nooit direct. Slaap er eerst een nachtje over. Zit het de volgende dag nog steeds in je hoofd? Dan is het tijd om te kopen. Nooit impulsief kopen, altijd even rust geven.”

Heel de aflevering van Stand van Nederland zien? Kijk nu op NPO Start.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer