main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
4 juni 2019 — 15:05

Een van eerste D-Day-vlaggen die aan land kwam geveild

Eén van de eerste vlaggen die op D-Day Omaha Beach bereikte wordt geveild. De vlag werd volgens veilinghuis Heritage Auctions zelfs als eerste op het strand gezet tijdens de invasie van Normandië.

Het veilinghuis maakt bekend dat er al een bod van 48.800 euro is uitgebracht. Over 5 dagen is bekend hoeveel het oplevert.

Genie-militair John Horvath plantte de vlag tijdens de invasie. Later stuurde hij hem per post op naar zijn vrouw. “Zorg voor de vlag, hij was was de eerste die omhoog ging op het bruggenhoofd, twee uur nadat de invasie was begonnen. Ik had mijn tentstok nodig om hem omhoog te krijgen”, schreef hij. Bij de vlag zit ook een Amerikaans krantenknipsel uit 1944 met een foto van Horvaths vrouw die hem in handen heeft.

Op 31 mei zond WNL een documentaire uit over een andere D-Day vlag uit. Deze vlag kwam als eerste aan land tijdens de invasie en is opgekocht door de Nederlandse kunstverzamelaar Bert Kreuk, ook kunstverzamelaar. Kreuk heeft zelf 500.000 euro voor de vlag betaald. Volgens zijn zakenpartner zou er een bod zijn gedaan van 7 miljoen euro op de vlag.

Toch wil Kreuk de vlag niet verkopen, maar schenken aan de Amerikaanse president Donald Trump. Trump is ondertussen uitgenodigd door koning Willem-Alexander om de herdenking van de Slag om de Schelde bij te wonen op 31 augustus in Terneuzen.

De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra denkt dat Trump niet komt. “Wij hebben hier nog geen contact over gehad en dat is een slecht teken.”

LEES OOK: ‘Trump slaat uitnodiging af’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
Japanse en Braziliaanse gewassen uit Nederlandse kassen: ‘Hier zijn we goed in’

Nederland is een kassenland, maar in de glazen groeimachines worden meer en meer exotische producten geteeld. Van hete peper tot vanille. Niets is telers te…

Lees meer

ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer