main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 10 maart 2019 — 13:57

Wat als het hele internet uitvalt door een cyberaanval?

Wat als het hele internet uitvalt door een gecoördineerde cyberaanval? Cybersecurity-expert Ronald Prins schetst de scenario’s in WNL Op Zondag. Hij verwacht dat we zullen proberen terug te vallen op oude systemen. Maar die zullen daar niet op berekend zijn.

“Heel veel pintransacties in de winkels gaan over het internet,” zegt Prins. “Die pinapparaten zijn verbonden met één knooppunt waar al die transacties verwerkt worden. Als je dat weet plat te leggen, dan kunnen we dus niet pinnen. Mensen dragen geen contant geld meer bij zich dus als dat langdurig gebeurt, dan raken de koelkasten echt leeg.”

Als het internet platlicht zullen de winkels ook niet meer bevoorraad worden. “De hele logistieke keten en de voedselindustrie heeft ook het internet nodig. Dat is iets wat mij regelmatig zorgen baart,” aldus Prins.

Verouderde diensten zijn niet meer berekend op grootschalig gebruik, zo verwacht Prins. “Als we niet meer kunnen WhatsAppen met elkaar, dan gaan we weer proberen te bellen. Maar daar is het hele telefonienetwerk niet meer op berekend.”

“Zo zal je allerlei gevolgeffecten zien,” zegt Prins. “Als we niet meer kunnen pinnen in de winkel gaan we met z’n allen geld opnemen bij de pinautomaat. Daar zijn er al veel minder van tegenwoordig. Die zijn binnen een paar uur leeg.”

Eten, drinkwater en cash

Nederland zou volgens de cybersecurity-expert een voorbeeld kunnen nemen aan de oosterburen als het gaat om het treffen van voorbereidingen op dit soort noodsituaties. “Het Duitse kabinet heeft twee jaar geleden een oproep gedaan aan de burger om te zorgen dat ze drinkwater, eten en een paar honderd euro in huis hebben liggen. Daarmee kunnen burgers zich voorbereiden op eventuele uitval van het internet. Ik vind dat een hele reële oproep.”

“Nederland is een van de meest digitale landen ter wereld. Daar hoort ook bij dat je je weerbaar maakt. Ik merk dat de landen om ons heen dat beter doen,” zegt Prins. De aanpak is nu te versnipperd, zo meent hij. “Elk departement doet wat anders. Ik mis het alomvattende plan. Het is een thema dat niet goed past binnen ons poldermodel.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Podcast Het Misdaadbureau:

Mensen die stuiptrekkend over de grond rollen of naakt een tuin of bedrijfspand inlopen: de politie heeft de handen vol aan de extreem verslavende en gevaarlijke drugs flakka.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met ex-flakka-verslaafde Sam Fijneman, verslavingsdeskundige Alex van Dongen en Joke Bux, zij begeleidt een huiskamerproject in Vlissingen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de nieuwe politiecijfers over flakka-incidenten.

Luister naar de podcast.

Sam was 1,5 jaar verslaafd aan flakka: ‘Ik woonde vierhoog en dacht nog steeds dat mensen mij in de gaten hielden’

De designerdrug flakka is in opkomst in Nederland. Met name in de regio Zeeland-West-Brabant. Sam Fijneman kwam in 2017 voor het eerst in aanraking met…

Lees meer

LTO-voorman roept BBB dringend op: ‘Ga niet het gevecht aan tegen opschorten derogatiebeschikking’

Voorzitter Melkveehouderij bij LTO Nederland Erwin Wunnekink roept de BoerBurgerBeweging op om niet het gevecht aan te gaan tegen het opschorten van de derogatiebeschikking in…

Lees meer

Belastingambtenaren hebben ‘ruime gelegenheid’ om te lekken

Bij de Belastingdienst bestaat een “ruime gelegenheid” om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van…

Lees meer

Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad. Nog nooit…

Lees meer

NAVO-chef gepikeerd over getreuzel NAVO-landen met Oekraïne

Het getreuzel van de NAVO-landen om wapens aan Oekraïne te leveren heeft inmiddels “serieuze gevolgen op het slagveld”, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg in Kiev gezegd,…

Lees meer

Auto reed eind Koningsdag in op groep feestvierders in Amsterdam

Een automobilist is zaterdag aan het einde van Koningsdag ingereden op een groep feestvierders op de Prinsengracht in Amsterdam, bevestigt de politie maandag na berichtgeving…

Lees meer

Te weinig laadpunten stekkerauto’s in EU, zegt autobranche

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto’s om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto’s…

Lees meer

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

 Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse…

Lees meer

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer