main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
5 maart 2019 — 16:46

Burgers hebben meer vertrouwen in politie dan politiemedewerkers zelf

Het vertrouwen van burgers in de politie is het afgelopen jaar gestegen. De burger is zelfs positiever over de politie dan de agenten zelf. Dit blijkt uit de Vertrouwens- en reputatiemonitor 2018 van de politie.

Voor dit onderzoek zijn 2571 burgers door de politie ondervraagd. Respondenten geven aan dat zij ‘hoog vertrouwen in het karakter en de dienstbaarheid van agenten en politiemedewerkers’ hebben.

De politie scoort hoog op de kernwaarde moedig en bieden volgens de respondenten goede hulp in noodsituaties. Ze vinden dat de politie de juiste dingen doet om Nederland veiliger te maken. Het enige wat wel beter zou kunnen is de zichtbaarheid in de wijk, het serieus nemen van kritiek, de dienstverlening en rechtvaardigheid in optreden.

Korpschef Erik Akerboom is blij met het stijgende vertrouwen van de samenleving in de politie. “Het is mooi dat burgers veel vertrouwen in ons hebben. Dat is belangrijk bij de taak waar wij als politie voor staan.” Een groot vertrouwen zorgt volgens hem ervoor dat mensen de politie willen bijstaan in bijvoorbeeld een noodsituatie. “Dat ze informatie willen delen, en bereid zijn meldingen en aangiftes doen.”

Wat wel opvalt is dat burgers positiever zijn over het vertrouwen in de politie dan de politiemensen zelf. Politiemedewerkers zijn kritisch op de organisatie. Vooral als het gaat om ondersteunen van het personeel, zijn de cijfers ‘diep in de gevarenzone’, blijkt uit het rapport. Politiemensen zijn net als de burgers positief over de kernwaarde moedig en behulpzaamheid. Minder goed denken ze over werkgeverschap, leiderschap en ICT bij de politie.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer