Ontwikkelingslanden betalen recordbedrag om schulden af te lossen
Ontwikkelingslanden hebben in 2023 een recordbedrag van 1,4 biljoen dollar (ruim 1300 miljard euro) betaald om hun buitenlandse schulden af te lossen, meldt de Wereldbank in het jaarlijkse internationale schuldenrapport. Volgens de ontwikkelingsbank liepen de rentekosten op die schulden daarbij op tot het hoogste niveau in twintig jaar.
De rentebetalingen van de ontwikkelingslanden stegen met bijna een derde tot 406 miljard dollar. Volgens de Wereldbank komen daardoor de budgetten van veel arme landen op gebieden zoals gezondheid, onderwijs en het milieu onder druk te staan.
De financiële druk is het grootst voor de armste en kwetsbaarste landen, die in aanmerking komen voor leningen van de Internationale Ontwikkelingsassociatie (IDA) van de Wereldbank. De IDA leent geld aan de allerarmste landen tegen minder strenge voorwaarden en langere looptijden.
Deze landen betaalden in 2023 een recordbedrag van ruim 96 miljard dollar om hun schulden af te lossen. Hoewel de aflossingen van de hoofdsom van de schulden daalden, stegen de rentekosten naar een recordhoogte van bijna 35 miljard dollar. Dat is vier keer zo veel als tien jaar geleden.
Gemiddeld bedragen de rentebetalingen van de armste landen nu bijna 6 procent van hun exportinkomsten. Dat is volgens de Wereldbank het hoogste niveau sinds 1999. Voor sommige arme landen lopen de rentekosten zelfs op tot 38 procent van hun exportinkomsten.
Leningen
Volgens de Wereldbank hebben buitenlandse particuliere schuldeisers sinds 2022 bijna 13 miljard dollar meer ontvangen aan schuldbetalingen van de armste landen dan ze aan nieuwe financiering hebben uitgekeerd. In dezelfde periode leenden de Wereldbank en andere ontwikkelingsinstellingen in 2022 en 2023 bijna 51 miljard dollar meer uit dan ze aan schuldbetalingen ontvingen. De Wereldbank was goed voor een derde van dat bedrag.
“Multilaterale instellingen zijn de laatste reddingslijn geworden voor arme economieën die moeite hebben om hun schuldbetalingen in evenwicht te brengen met uitgaven aan gezondheidszorg, onderwijs en andere belangrijke prioriteiten”, zegt hoofdeconoom Indermit Gill van de Wereldbank. Volgens hem zijn deze instellingen niet opgezet om die rol te vervullen en is het een teken van een niet goed functionerend financieringssysteem, waarin er geld uit de arme economieën stroomt, terwijl het juist naar die landen toe moet gaan.
Lees ook:
Gevaar voor overstromingen? Dan til je in Bangladesh gewoon je huis op
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugkijken: De Jongen zonder Gisteren
De eerste aflevering gaat over het moment dat de 21-jarige Jur Deitmers zijn geheugen kwijtraakt. Op dat moment staat de jonge Harvard-student met grote verwachtingen vol in het leven. Hij is intelligent, ambitieus en heeft een brede vriendenkring. Maar tijdens een vakantie in Mexico gaat het mis.
Klik hier en kijk de eerste aflevering van het aangrijpende drieluik De Jongen Zonder Gisteren terug via NPO Start.
Vanavond op NPO 1: Op de Barricade
Fidan Ekiz gaat voor deze slotaflevering van Op de Barricade naar Albergen. De inwoners kregen in 2022 te horen dat er een azc in dit Twentse dorpje geopend zou worden. Ze protesteerden ertegen, maar werden afgeschilderd als racisten.
Kijk vanavond om 21.25 uur naar Op de Barricade op NPO 1.
Inmiddels is het weer enigszins rustig in Albergen, onderdeel van de Twentse gemeente Tubbergen, maar dat is lange tijd niet zo geweest. Sinds de aankondiging…
Lees meerHet kabinet gaat beleid maken dat gericht is op “gematigde bevolkingsgroei” naar zo’n 19 tot 20 miljoen inwoners in 2050. Dat schrijven ministers Marjolein Faber…
Lees meerDe politierechter van de rechtbank in Rotterdam heeft taakstraffen van 150 uur opgelegd aan twee leden van de harde kern van Feyenoord voor het mishandelen…
Lees meerSlapen: voor de meeste mensen een doodgewone nachtelijke bezigheid om amper bij stil te staan. Voor journalist Jelmer Vlot is dat allerminst het geval. In…
Lees meerOnderwijswoordvoerder van GroenLinks-PvdA Luc Stultiens wil “absoluut” een nieuw debat over de onderwijsbegroting, voor de stemming donderdag. “Het zou ongekend zijn als we moeten stemmen…
Lees meerDe regels om een wolf te mogen afschieten, worden versoepeld. Dat heeft het bestuur van de Conventie van Bern dinsdag besloten. Het is akkoord gegaan met het…
Lees meerScholen zouden in 2026 in grote financiële nood dreigen te geraken. Dat kopt het AD. Niet het onderwijs zelf, maar ambtenaren luiden de noodklok, blijkt…
Lees meerAls de politiek geen duidelijke keuzes maakt, kan de Nederlandse bevolking in 2050 oplopen tot 23 miljoen mensen. Dat staat in het rapport Gematigde groei…
Lees meerHet wordt Nederlanders met een licht verstandelijke beperking veel te moeilijk gemaakt om aan het werk te gaan. Dat stelt de voorzitter van de Vereniging…
Lees meerKun jij 72 uur voor jezelf zorgen tijdens een crisis? VVD-Tweede Kamerlid Christianne van der Wal stelt dat Nederlanders onvoldoende zijn voorbereid op noodsituaties. Ze…
Lees meerNederland moet veel meer geld pompen in Defensie. Dat zegt NAVO-baas Mark Rutte in De Telegraaf. De NAVO-norm van twee procent is in de toekomst…
Lees meerPostbezorgers draaien in december traditiegetrouw overuren, maar wat als er in ogenschijnlijk onschuldige pakketjes dubieus snoepgoed zit? Dealers sturen via de post kilo’s drugs de…
Lees meerGemeente Westland, een gemeente bekend om zijn kassen, kent momenteel zestien- tot zeventienduizend arbeidsmigranten. Dat is bijna één zesde van het totaal aantal inwoners en…
Lees meerIn de Industriehaven in Zutphen zijn vier bemanningsleden van een binnenvaartschip gehaald omdat het aan het zinken was, meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Ze…
Lees meerEen voor dinsdag geplande lezing van de Israëlische professor Kiril Solovey op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) wordt niet fysiek gehouden, maar digitaal. Dat is…
Lees meer