De nieuwe manier van varen: vliegtuigvleugels sturen containerschepen aan
Een vrachtcontainerschip laten varen met hulp van vliegtuigvleugels. Het lijkt onwaarschijnlijk, maar dit is precies waar het bedrijf Econowind uit Zeewolde hoge ogen mee gooit. Ontwikkelaar Frank Nieuwenhuis ontwierp stalen ‘zeilen’ die verticaal op het schip geplaatst worden. ”Alle kracht die deze vleugel levert, hoeft de propeller niet te leveren. Daarmee bespaar je maximaal twintig procent brandstof”, vertelt Nieuwenhuis in het WNL-programma Koplopers.
Het zeil opnieuw uitvinden. Dat is waar de scheepsvaartwereld anno 2024 druk mee bezig is. Negentig procent van het wereldwijde vrachtverkeer gaat over het water. Grote schepen zijn grootgebruikers van brandstof. Zo slurpt een vrachtcontainerschip dat bijvoorbeeld door het Amsterdam-Rijnkanaal vaart gemiddeld acht- tot tienduizend liter diesel per dag. Bij de echt grote jongens kan het verbruik oplopen tot een kwart miljoen liter per dag; honderd Olympische zwembaden vol.
Net als met windmolens
Het is dan ook logisch dat teruggegrepen wordt op het ouderwetse zeilen, maar dan in een modern jasje. ”Dit is een vleugel van zestien meter”, vertelt Nieuwenhuis op zijn terrein. ”De vleugel gaat zo omhoog, waarna je hem kunt richten op de wind, vervolgens creëert hij kracht. Die kracht wordt overgedragen op het schip en helpt daarmee met de aandrijving.”
Nieuwenhuis vergelijkt de techniek met windmolens. ”Onze oude molens hadden een wiek met een zeil. Dat zijn allemaal turbinebladen geworden, ofwel vliegtuigvleugels.” De ontwikkelaar bouwde het prototype van zijn ontwerp acht jaar geleden in zijn schuur en testte het op zijn auto. Stapje voor stapje werd het groter. Wat het uniek maakt? ”De vleugel is van aluminium gemaakt, waardoor -ie heel licht is. We gebruiken een speciale afzuigtechniek, waardoor we een vleugel met dezelfde kracht nog kleiner kunnen maken.”
Mooi weer en gunstige wind
Hoeveel brandstofbesparing de uitvinding oplevert, is afhankelijk van de wind. De maximale besparing ligt op twintig procent, maar als een schip ‘gewoon vaart, met niet veel wind, komt het neer op tien procent. ”Als je nagaat dat de schepen normaliter vijf- tot tienduizend liter brandstof per dag gebruiken, bespaar je behoorlijk wat”, aldus Nieuwenhuis.
Het Finse vrachtschip Odda Marrie van honderd meter lang is sinds een klein jaar uitgerust met twee van deze moderne zeilen uit Zeewolde. ”We gebruiken ze bij mooi weer en gunstige windrichtingen, vooral op open zee”, vertelt kapitein Kirill Boritko. Hij legt uit: ”De lucht circuleert eromheen. Er zitten ventilatoren in. Deze verplaatsen de lucht van de voorkant naar de achterkant. Daardoor werkt dit zeil als een vliegtuigvleugel die het schip voorwaarts duwt.”
Meer weten? Kijk vanavond OM 22.10 uur naar Stand van Nederland: Koplopers op NPO 2.
Lees ook:
Zijn zonnegevels dé oplossing voor de verduurzamingsslag die Nederland moet maken?
Door: Michiel van Renselaar
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Klik hier en luister deze uitzending nu terug!
Fractievoorzitter Edith Schippers van de VVD vertrekt uit de Eerste Kamer. Het lukt Schippers niet om die taak met haar werk als topvrouw van een…
Lees meerVolgens critici is de afgelopen klimaattop in Bakoe (Azerbeidzjan) uitgedraaid op een regelrecht fiasco, omdat rijke landen hebben afgesproken tot aan 2035 jaarlijks ‘slechts’ 300…
Lees meerNederland haast zich vrijdag massaal naar de winkelstraat of webshop voor producten tegen een spotprijs. Maar kun je winkelketen op Black Friday wel vertrouwen? “De…
Lees meerVrijwel al zijn dorpsgenoten zijn vertrokken naar de stad, maar de Somalische boer Mohamed houdt hoop dat hij ooit weer maïs kan verbouwen op zijn…
Lees meer”Hij had haar brein overgenomen. Isolatie. Dat was zijn enige doel. Zij is nu van hem”, vertelt Wim Hertgers. Zijn dochter Sanne (31) werd vermoord…
Lees meerOud-premier Mark Rutte heeft zelf zijn opvolger Dick Schoof gepolst. Dat meldt het Algemeen Dagblad maandagochtend. Schoof was niet de eerste kandidaat die met Rutte…
Lees meerVan Bristol tot Big Bazaar. Van Game Mania tot Blokker. Het aantal faillissementen in de detailhandel is in het derde kwartaal bijna met de helft…
Lees meerBrussel moet zo snel mogelijk in gesprek met Donald Trump, de gekozen president van de Verenigde Staten. Dat zegt journalist van Het Financieele Dagblad Jean…
Lees meerDe hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU Josep Borrell heeft in de Libanese hoofdstad Beiroet opgeroepen tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren” in de oorlog tussen Israël en…
Lees meerDe waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…
Lees meerDeze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….
Lees meerKlimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…
Lees meerFemicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…
Lees meerD66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…
Lees meerMicrodosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…
Lees meer