main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Haagse Lobby (radio) - 11 november 2024 — 21:59

Voorstellen nieuwe stikstofaanpak niet door ministerraad, kans op verlies in rechtszaak groot

De nieuwe stikstofaanpak van landbouwminister Femke Wiersma laat langer op zich wachten. De Kamerbrief met voorstellen is “nog niet klaar voor verzending”, bleek na de ministerraad maandag. De kans dat de rechtszaak die Greenpeace heeft aangespannen tegen de Staat wordt verloren is daardoor groot. “Ze staat juridisch niet sterk”, zegt politiek verslaggever van het AD Hans van Soest in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Deze week begint een rechtszaak die Greenpeace heeft aangespannen omdat de overheid te weinig zou doen om de natuur te beschermen. Wiersma erkent dat het “ongetwijfeld” behulpzaam was geweest in de rechtszaal als de landsadvocaat al meer in detail had kunnen aangeven wat het kabinet van plan is.

Wiersma wilde niet zeggen waarom de ministerraad nog niet akkoord is gegaan, maar zei er niet zwaar aan te tillen. “Volgens mij is het onderdeel van mijn werk om met voorstellen te komen, het erover te hebben en waar nodig dat nog eens te hernemen en een aanvulling op te doen.”

Verdeeldheid binnen coalitie

Van Soest ziet enorme verdeeldheid binnen de coalitie. “Wie je het ook vraagt, ze geven allemaal een andere lezing. Iedere coalitiepartij wil iets anders met het stikstofbeleid.” Vlak voor de rechtszaak lukt het dus niet om met een doordacht plan door de ministerraad te komen. “Het feit dat Wiersma het nodig vond om voor de rechtszaak versneld met de maatregelen te komen, geeft aan dat ze juridisch niet sterk staat.”

Wiersma geeft aan dat het in principe niet de bedoeling was dat ze vandaag met een plan zou komen. “Maar in verband met de rechtszaak was het makkelijk geweest als er al iets had gelegen”, citeert Van Soest de landbouwminister.

Ambtenaren hebben Wiersma een paar weken geleden gewaarschuwd dat ze de zaak kunnen verliezen, omdat ze de rechter niet kan laten zien hoe ze het stikstofprobleem wél oplost. “Als de rechter het kabinet dwingt om met onmiddellijke maatregelen te komen, dan voel je meteen de pijn bij de BBB en de boeren in Nederland, die angstig zijn dat ze het mes in de veestapel zetten.”

Nieuwe plannen kunnen worden meegenomen

Gedurende de rechtszaak kunnen nieuwe plannen van het kabinet nog worden meegenomen, onderstreept Van Soest. “Dinsdag is alleen de eerste zitting, er is niet meteen een uitspraak.” Als tijdens het lopen van de zaak Wiersma met een onderbouwd plan komt, dan “neemt de rechter dat natuurlijk mee”. Kortom, “ze verliezen niet direct de zaak, maar het wordt wel lastig.”

Van de 5 miljard euro die het kabinet nog overheeft voor de agrarische sector, wil Wiersma bijna de helft besteden aan nieuwe technieken waarmee boeren hun stikstofuitstoot hopen te verminderen, lekte vorige week al uit. De minister bevestigt dat innovatie de hoofdrol speelt in haar aanpak. “Dat was zo en dat is zo.”

Ook de vorige kabinetten vestigden hun hoop grotendeels op innovatie als oplossing voor het stikstofprobleem. Maar veel van deze ‘schone’ technieken bleken in de praktijk hun beloftes niet waar te maken en werden door de rechter afgeschoten.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Annie van de Pas, directeur van de Natuur en Milieufederaties, zegt dat het weer oppakken van de provinciale stikstofplannen een reddingsboei zou zijn voor de minister. Iedere provincie moest een eigen plan aanleveren, maar deze plannen zijn inmiddels in de ijskast gelegd. “Twaalf provincies zien geen andere oplossing dan integraal werken aan schoon water en een gezonde leefomgeving, wat erg onder druk staat. Maar het is een heel goed plan geweest, wat ook goed past bij de strategische dialoog in Brussel.”

‘Het raakt ons allemaal’

VVD-Tweede Kamerlid Thom van Campen neemt het op voor Wiersma. “Ook in het mestdossier heeft ze moeilijke en pijnlijke maatregelen durven nemen, om te voorkomen dat erger plaatsvindt. Ze schuwt moeilijke maatregelen richting boeren niet, maar dat moeten we nu ook qua stikstofbeleid zien.”

Van Campen vindt het spijtig dat hij niet op de hoogte is of er al contouren van een plan zichtbaar zijn. “Ik ben ongeduldig, want het raakt ons allemaal. Het gaat over schoon water, een leefbaar platteland, maar ook over vergunningverlening en verdere verduurzaming. We moeten geen dag wachten. Er moet meer bij om overtuigend deze zaak te kunnen winnen.”

Lees ook:

BBB hangt slingers op in spannende tijd: ‘Het rommelt in de achterban’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman

Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Zondag 10.00 uur
Chocoladeletter? Liever een goedkopere zak kruidnoten

Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…

Lees meer

Omtzigt: kabinetsdeelname vraagt veel ‘spankracht’ van NSC

De verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…

Lees meer

Opnieuw pakketten drugs aangespoeld aan kust bij Scheveningen

Zaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…

Lees meer

Manifestatie met zwarte pieten in Rijswijk rustig verlopen

De manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…

Lees meer

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer