main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 3 november 2024 — 09:22

Groente- en fruitoogst nog redelijk na zorgen door nat voorjaar

De oogsten van groenten, fruit en andere gewassen zijn na een extreem nat voorjaar nog redelijk goed verlopen. De schade aan bijvoorbeeld tarwe en spinazie kon niet meer worden goedgemaakt, maar aardappelen en uien konden nog wel vaker naar de supermarkt en groenteboer dan vorig jaar. Het beeld is per regio en gewas wel heel wisselend, blijkt uit een rondgang van het ANP.

“Gelukkig zijn de natte winter en voorjaar opgevolgd door een zeer gunstige zomer. Het werd heel langzaam warm en dit liep parallel op met de zonuren, waardoor veel gewassen alsnog, later dan normaal, goed zijn ontwikkeld”, zegt de Vereniging van de Nederlandse Groente- en Fruitverwerkende Industrie. “Uiteindelijk kijken de verwerkers dus opgelucht terug op de zomer. Enkel een aantal kleinere gewassen die echt enkel in het voorjaar geteeld kunnen worden, hebben een magere opbrengst gehad. Rode kool bijvoorbeeld.”

In het voorjaar waren er ook zorgen over de aardappeloogst door een waterschimmel en de vele regen, waardoor aardappels te laat werden gepoot. Uit een eerste raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt echter dat de opbrengst 7 procent groter is dan een jaar eerder, al was dat ook al een nat en moeizaam jaar. Aardappelen werden de afgelopen twee jaar in de supermarkt al ruim 25 procent duurder.

Ui

Voor de rode en gele ui was het een beduidend beter jaar. Boeren maakten bijna 12 procent extra grond vrij om uien te zaaien. Vooral daardoor kwam de oogst 15 procent hoger uit. Ook hier waren door “het natte voorjaar de zaaiomstandigheden uitdagend”, schrijft het CBS. De tarweoogst kromp met 37 procent en de hoeveelheid voor tarwe gebruikte grond kwam door het natte weer op het laagste niveau sinds 1957 te liggen.

Ook peren hadden het moeilijk, met een 10 procent lagere opbrengst tot gevolg. Appelbomen leverden volgens cijfers van brancheverenigingen NFO en GroentenFruit Huis 2 procent minder op. Een ander voorbeeld van een minder presterend gewas is spinazie, met volgens boerenorganisatie LTO een krimp van 15 procent. GroentenFruit Huis voegt toe dat datzelfde geldt voor asperges, rabarber en bepaalde soorten bloemkool.

Lees ook: 

Sommige groenten in winkel iets duurder door regen, stelt branche

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman

Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Zondag 10.00 uur
Chocoladeletter? Liever een goedkopere zak kruidnoten

Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…

Lees meer

Omtzigt: kabinetsdeelname vraagt veel ‘spankracht’ van NSC

De verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…

Lees meer

Opnieuw pakketten drugs aangespoeld aan kust bij Scheveningen

Zaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…

Lees meer

Manifestatie met zwarte pieten in Rijswijk rustig verlopen

De manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…

Lees meer

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer