Veel zzp’ers tasten nog in het duister nu handhaving op schijnzelfstandigheid nadert
Werkgevers en werknemers zijn nog niet massaal bezig hun contractvormen aan te passen, ondanks de naderende start van de handhaving op schijnzelfstandigheid. Volgens uitzendconcern Randstad komen er wel veel vragen over binnen, maar groeit het aantal zzp-constructies nog steeds en neemt het aantal uitzend- en detacheerconstructies nog niet toe. Dat ziet de beursgenoteerde onderneming wel als meest logische uitweg voor als per 1 januari werken als zelfstandige wordt gecontroleerd.
Volgens topman Jeroen Tiel van Randstad Nederland is er op dit gebied nog sprake van “stilte, maar niet voor een verwachte storm”. Tiel verwacht dat de verschuiving van zzp naar uitzendconstructies “geleidelijk” zal gaan, zegt hij op een persconferentie naar aanleiding van de kwartaalcijfers. “In het onderwijs en de zorg kunnen we ons bijvoorbeeld al niet veroorloven dat een hele groep mensen ineens buitenspel staat. Daar moeten we toch met zijn allen een weg voor vinden.”
Niet meteen een boete
Staatssecretaris Folkert Idsinga (Financiën) verzekerde vorige maand al dat ondernemers in 2025 niet gelijk een boete hoeven te verwachten als ze de regels overtreden. Voorwaarde is wel dat zij kunnen aantonen dat zij “stappen zetten” tegen schijnzelfstandigheid. De wet die bedoeld is om een einde te maken aan deze misstand op de arbeidsmarkt werd al in 2016 van kracht, maar tot dusver werd alleen opgetreden in gevallen van evident misbruik.
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!
Onzekerheid
Veel zelfstandigen weten nog niet precies wat de verandering voor hen betekent en hoe ze ermee zullen omgaan, meldt Randstad op basis van eigen onderzoek onder zeshonderd respondenten. De meesten lijken hun opdrachten of opdrachtgevers te willen aanpassen (60 procent) of een dienstverband bij een werkgever te gaan combineren met werk op zzp-basis (31 procent).
Volgens Tiel blijven werkenden behoefte hebben aan “autonomie, flexibiliteit en eigen regie”. Dat geeft hem de overtuiging dat uitzendwerk het meest logische alternatief is voor de snel gegroeide hoeveelheid werk op zzp-basis.
Randstad denkt van die verschuiving te gaan profiteren, omdat het meer verdient aan uitzend- en detacheercontracten dan aan zzp’ers en het “voor een grotere groep interessant wordt”. Voor werkgevers wordt mensen inhuren door de verandering wel duurder, omdat er een hoger btw-tarief geldt op uitzend- en detacheerwerk.
Lees ook:
‘Geef niet de zzp’er de schuld van de tekorten in de zorg, dat is de schuld van het systeem’
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meer