main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 22 oktober 2024 — 07:10

Sandra moest maanden na nachtelijke aanval nog de dader aanwijzen: ‘Herkenningskans gaat achteruit’

In 2010 werd onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel aangevallen op straat. Een angstaanjagend moment, waar ze gelukkig zonder kleerscheuren vanaf kwam. Maanden later werd haar gevraagd of ze door middel van een fotoconfrontatie de mogelijke dader kon herkennen.

Het was al laat in de nacht in de Stationsbuurt in Den Haag. “Ik liep na een avondje stappen naar huis.” Het viel Sandra op dat er weinig mensen op straat waren, behalve een man die steeds dichter achter haar liep. “Ik zei er iets van, waarop de man zei dat hij dat zelf wel uitmaakte.”

Ze werd hierdoor angstiger en versnelde haar pas. “De man deed dat ook. Bij een zijstraat pakte hij me beet en duwde me de straat in.” Er vond een worsteling plaats, wat camerabeelden registreerden. “Hij drukte mij tegen de muur aan met zijn hand op mijn mond”, vertelt ze in de podcast Het Misdaadbureau.

Sandra probeerde uit alle macht los te komen, maar “ik had op een bepaald moment het gevoel dat het me niet meer ging lukken”. In een laatste poging haarzelf te bevrijden, beet ze in zijn hand. “Ik begon te schreeuwen en toen zag ik een fietser afslaan in de straat. De fietser kwam af op het geschreeuw. “De man liet mij daarna los en rende weg. Die fietser is mijn redding geweest.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Fotoconfrontatie

Na het geweldsincident deed Sandra aangifte. “Ik heb een signalement doorgegeven voor zover ik mij kon herinneren.” Een tijd daarna werd ze opgebeld om een fotoconfrontatie te doen, een onderzoeksmethode waarbij een getuige een foto van een verdachte moet herkennen uit een groep foto’s. “Een paar maanden na het voorval kon ik naar het politiebureau komen.”

Vooraf kreeg Sandra instructies. Ze deed eerst een test en vervolgens moest ze de mogelijke dader herkennen uit de personen die werden getoond. “Allemaal mannen met een Noord-Afrikaans uiterlijk, het signalement dat ik had doorgegeven.”

Uiteindelijk zag Sandra een persoon die het mogelijk geweest kon zijn. “Ik benoemde dat ik twijfelde. Mijn herinnering was vooral de worsteling en het loskomen van hem. Daardoor kon ik zijn gezicht niet meer helder voor de geest halen.” Daarna bleef het stil. Er is nooit een rechtszaak geweest waarin de verdachte voor moest komen.

Luister hier naar de podcastaflevering van Het Misdaadbureau over fotoconfrontaties:

Herkenningskans gaat achteruit

Rechtspsycholoog Eric Rassin benadrukt dat licht, afstand en exposuretijd belangrijke elementen zijn om iemand achteraf te kunnen herkennen. “Sandra heeft de persoon vast goed kunnen zien en dan moet je goed op zijn gelaat letten. Maar je bent met hele andere dingen bezig. Je probeert te overleven en weg te komen.”

Het feit dat er maanden tussen zat voordat de fotoconfrontatie plaatsvond, hielp ook niet mee. “Je wil dat zo snel mogelijk doen. Met tijdsverloop gaat de herkenningskans achteruit.” Als een fotoconfrontatie negen maanden of langer na een voorval plaatsvindt, “zie je een duidelijke daling van de kans dat je de dader kan aanwijzen”.

Oud-hoofdinspecteur Adri van Amelsvoort ziet dat fotoconfrontaties vaak worden uitgesteld. “Er zijn geen mensen die het kunnen doen. De tijd loopt op en dus ook het risico dat je diegene niet herkent. Het wordt vaak ingezet als laatste redmiddel, dat is de fout die wordt gemaakt. Je moet er juist alles aan doen om het binnen enkele dagen te doen.”

Lees ook:

Foutje bedankt! Verkeerde verdachte verschijnt per ongeluk in de rechtbank

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Made in Holland

Nederland staat voor molens, tulpen en klompen. Maar inmiddels ook wijngaarden, rijstvelden en theeplantages. Stand van Nederland onderzoekt of dit de toekomst is voor de Nederlandse economie.

Kijk Stand van Nederland: Generatie Next nu terug via NPO Start.

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

BBB: Amsterdam kan wel wat boerenverstand gebruiken

De BoerBurgerBeweging (BBB) gaat meedoen aan de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen in 2026. De partij met Caroline van der Plas als voorvrouw vindt dat de hoofdstad wel…

Lees meer

Kabinet heeft arbeidsmigratie in de dode hoek zitten: ‘Groot onderdeel van de wooncrisis’

Arbeidsmigratie in Nederland heeft in de loop der jaren enorme proporties aangenomen. Inmiddels telt ons land meer dan een miljoen mensen die hier naartoe zijn…

Lees meer

Noodwet of toch andere maatregelen? ‘Migratie blijft een onoplosbaar probleem’

Het kabinet wil deze week de knoop doorhakken: komt er een politiek compromis of wordt er toch een asielcrisis uitgeroepen? Hoe je het went draait…

Lees meer

Gaat AI de politie helpen bij getuigenverklaringen? ‘We hopen over vijf jaar zover te zijn’

De politie in Nederland onderzoekt of AI ook kan worden ingezet bij fotoconfrontaties. In sommige gevallen wordt aan getuigen gevraagd of ze een verdachte herkennen…

Lees meer

Man opgepakt na explosie bij bus van dakdekker in Den Bosch

Een 19-jarige man uit Den Bosch is opgepakt voor het vernielen van een bestelbus van een dakdekker, zondagavond. Een explosie en een steekvlam leidden tot…

Lees meer

Kabinet wil straffen voor drugsdelicten omhoog gooien

Als het aan het kabinet ligt, gaan de maximumstraffen voor drugsdelicten omhoog. Het smokkelen van harddrugs zou dan van 12 naar 16 jaar gaan. Ook…

Lees meer

‘Financiële stabiliteit komt vooral aanwaaien uit het buitenland’, zegt DNB-directeur

De onzekerheid door conflicten zoals in het Midden-Oosten en Oekraïne leidt er onder meer toe dat Nederlanders meer sparen. De geopolitieke spanningen zijn volgens een…

Lees meer

Bikker (CU) wil opheldering van PVV-minister Agema over pandemische paraatheid: ‘300 miljoen komt niet uit de lucht vallen’

In het hoofdlijnenakkoord is afgesproken dat er 300 miljoen wordt bezuinigd op pandemische paraatheid. Nu maakt minister Fleur Agema (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een draai…

Lees meer

Schoof mikt nog op vrijdag voor asielakkoord, voelt ‘veel druk’

Premier Dick Schoof verwacht nog altijd dat het kabinet vrijdag een besluit kan nemen over het al dan niet gebruiken van het noodrecht voor strengere…

Lees meer

Inzet Noord-Koreaanse militairen in Oekraïne betekent ‘serieuze escalatie’, vindt minister Veldkamp

De mogelijke inzet van Noord-Koreaanse militairen aan de kant van Rusland in de strijd tegen Oekraïne zou een “serieuze escalatie” betekenen, waarschuwt minister Caspar Veldkamp…

Lees meer

Voorwaardelijke boete voor FvD’er Van Houwelingen om ‘nazivlag-tweet’

FvD-Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen heeft een voorwaardelijke boete van 450 euro gekregen van de rechtbank Den Haag voor het plaatsen van een tweet in…

Lees meer

Mirjam Bikker (CU): ‘Geen nieuwe verkiezingen bij val kabinet’

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker wil geen nieuwe verkiezingen uitroepen als het huidige kabinet zou vallen, vertelt ze in Sven op 1 op NPO Radio 1. “Artikel…

Lees meer

In dit ‘polderlab’ wordt Nederlandse rijst geteeld: ‘We hebben radicale ideeën’

De Universiteit Leiden experimenteert met het telen van producten uit warme landen in veengebied. In het zogeheten polderlab wordt zelfs rijst geteeld. Het is een…

Lees meer