‘Methode Laurentien’ ligt stil, gedupeerden toeslagenaffaire nog steeds in wachtkamer
'Methode Laurentien' ligt stil, meldt NRC. Veel gedupeerden van de toeslagenaffaire wachten nog steeds op financiële hulp. De stichting heeft te weinig vrijwilligers en de website waar slachtoffers zich kunnen aanmelden om een schadevergoeding aan te vragen, werkt nog niet.
Volgens het opschalingsplan moest alles begin september in kannen en kruiken zijn en driehonderd gedupeerden hadden voor eind september een doorrekening van hun schade moeten krijgen. Bij niemand is dat ook daadwerkelijk gebeurd.
Het is vingerwijzen tussen de stichting, (Gelijk)waardig Herstel, en het ministerie, vertelt politiek verslaggever van WNL Thomas van Groningen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"De stichting zegt dat dit komt doordat ze allerlei zaken nodig hebben van het ministerie die niet geregeld zijn. Daardoor kunnen ze niet opschalen", vertelt Van Groningen. "Maar als je ziet wat de stichting nodig heeft om de methode uit te rollen, dan moeten ze duizenden vrijwilligers inzetten."
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
'Gaat veel te traag'
Van Groningen vraagt zich af of het überhaupt mogelijk is om op te schalen. "De kritiek op het kabinet is dat alles veel te lang duurt." De stichting was overtuigd dat sneller te kunnen, maar ook zij lopen tegen problematiek aan. "Als je het nu verder uitrolt, kom je ook pas uit in 2027 of 2028 voordat alles weer goedkomt. Het gaat veel te traag."
Kortom: het kabinet belooft verbetering, maar onduidelijkheid overheerst. "We hebben heel vaak gehoord dat de oplossing eraan komt, maar er zit nog weinig hoop bij deze mensen. Met gesprekken tussen de het ministerie en de stichting hopen ze op versnelling." Gedupeerden die zich in het voorjaar al hadden aangemeld, wachten ook nog steeds op financiële compensatie.
In totaal zitten ruim 2000 mensen nog in de wachtkamer. Collega-staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie en Veiligheid, PVV) weet dat Nora Achahbar (Toeslagen, NSC) de urgentie van de situatie voelt. "Het is een onwijs complexe opgave, omdat je niet wilt dat geld naar mensen gaat die er geen recht op hebben. Ik snap het ongeduld."
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
Prinses Laurentien
Eerder werd prinses Laurentien beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Daardoor stopte ze in augustus met haar werkzaamheden. Koningshuisdeskundige Justine Marcella denkt dat een terugkeer voor haar binnen de stichting uitgesloten is. "In ieder geval niet in deze rol. Dit is een pijnlijk dossier voor haar. Er is geen weg terug."
Coalitiepartijen, waaronder PVV-leider Geert Wilders en (tijdelijk) teruggetrokken NSC-leider Pieter Omtzigt, zijn kritisch op inmenging van het koningshuis in politieke vraagstukken. "De roep om een ceremonieel koningschap in Nederland wordt steeds groter. In Zweden werkt dat ook zo, dus het is geen vreemd model", aldus Marcella.