Schrijvers geven strijd tegen btw-verhoging niet op: ‘Het kan nog van tafel’
Schrijver Kluun gaat donderdag samen met een boekhandelaar en een onderzoeker van economisch onderzoeksbureau Decisio in gesprek met leden van de Tweede Kamer over de voorgenomen btw-verhoging op boeken. Hoog nodig, zo vindt collega-auteur Susan Smit.
"Laatst nog adviseerde de Eerste Kamer tegen de btw-verhoging", legt Smit uit bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Dat advies is niet opgevolgd. Ik heb weleens het idee dat het een politieke uitruil is, want zij hebben weer de noodwet asielcrisis niet toegezegd. Zo is dit een soort kindje geworden Dat de dupe is. Terwijl het eigenlijk zeer onverstandig is om dit te doen, zo is inmiddels gebleken uit onderzoek."
Volgens Smit was een verhoging van het btw-tarief op boeken in het buitenland eerder geen succes. "Letland bijvoorbeeld heeft dit ook eventjes geprobeerd, naar 21 procent met de boeken. En die zijn daar na acht maanden mee gestopt, omdat het zoveel negatieve zijeffecten had. Dus: het kan nog steeds van tafel We zijn nog heel druk bezig met het CPBN (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, red.). Laaggeletterdheid kost de samenleving één miljard per jaar."
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
'Heel onhandig'
Persoonlijk zal Smit weinig voelen, maar haar zorgen gaan uit naar de jongere garde onder de schrijvers in Nederland. "Voor mij betekent het iets minder boekverkoop. Maar het betekent bijvoorbeeld ook minder bibliotheekabonnementen, dus dat wordt ook schraler. Ik kan leven van de pen. Maar beginnende schrijvers gaan het heel moeilijk krijgen. Die krijgen vaak tien procent van een boek, waar de overheid straks 21 procent krijgt. Bij welk vak is dat zo? Dat is heel onhandig."
De Europese boekverkopers- en uitgeversbonden hebben zondag een brief aan minister Eppo Bruins (Cultuur) verstuurd, waarin ze oproepen de lage btw te behouden. In de brief staat dat de voorgenomen btw-verhoging "ontwrichtend" voor de boekensector werkt en dat het op lange termijn desastreus voor Nederland als kenniseconomie is.