main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 september 2024 — 08:52

Nederland tuimelt op lijst gebruik AI, maar is dat wel zo erg? ‘Boeien? Ja, boeien!’

Nederland loopt achter op het gebruik van kunstmatige intelligentie, blijkt uit onderzoek van Ernst & Young. Tech-expert Ben van der Burg vindt het “jammer” dat Nederland steeds verder wegzakt op dit gebied. 

Van der Burg kan deze ontwikkeling goed verklaren en verwijst naar vroeger, toen hij nog in Japan woonde. “Dan kwam je met een telefoon en een Japanner dacht toen: wauw! Dan gaan ze dat helemaal onderzoeken, omdat ze alles interessant vinden”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ze zijn van nature geïnteresseerd in hoe dat zit.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

‘Mentaliteitsdingetje’

In Nederland gaat dat totaal anders, merkt Van der Burg. ‘Hoe werkt het? Wat kan het? Wat kost het?’, vragen wij ons dan af. “We zijn veel terughoudender in de adoptie van wat wij mooi vinden. Het is een mentaliteitsdingetje.”

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat ook bedrijven in Nederland terughoudend zijn in het gebruik van kunstmatige intelligentie. “Ze zijn bang dat ze bedrijfskritische informatie in die chatbots stoppen”, weet Van der Burg. “Er zijn hele bekende voorbeelden dat mensen alle informatie van het bedrijf naar Open AI sturen en dan ben je het kwijt. Dus zijn bedrijven daar wat terughoudender in.”

‘Boeien? Ja, boeien!’

Nederland tuimelt op de wereldranglijst als het gaat om de technologieën van de toekomst. We stonden eerst op plek twee en nu op 20. “Dat heeft heel erg met investeringsbeleid te maken. We zijn niet zo agressief en dat zie je ook in het regeringsbeleid terug.” Van der Burg verwijst naar het Groeifonds dat minder wordt en de bezuinigingsplannen op hogescholen en universiteiten. Er wordt volgens hem te veel gekeken naar de problemen die nu spelen, terwijl “technologie iets is voor de lange termijn”.

Toch zijn er genoeg mensen die zullen denken: van twee naar 20 op het gebied van chatbots en kunstmatige intelligentie? Boeien. “Boeien?”, reageert Van der Burg fel. “Ja, nu zeg je boeien, maar over vijf tot tien jaar gaat het economisch veel minder.” En dan is het volgens de tech-expert zeker ‘boeien’.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

AI omarmen

Van der Burg richt zich tot de mensen thuis en adviseert hen AI “een beetje meer” te omarmen. “Heel vaak probeer je het één keer en zeg je: het is niks voor mij. De eerste keer dat je broccoli eet, is het ook niet lekker. Soms moet je gewoon ritme bouwen, want je weet dat het verstandig en goed is voor de lange termijn. Dan moet je het blijven proberen.”

Lees ook:

Militairen moeten kunstmatige intelligentie inzetten, maar bindende afspraken zijn noodzakelijk

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat moeten we doen om de komende vijftien Prinsjesdagen welvarend te blijven?

Den Haag heeft er een aantal enerverende economische weken op zitten. Eerst was daar groot nieuws vanuit Brussel: de Italiaanse mastodont Draghi spoorde ons aan om een enorme zak geld te investeren in de toekomst, anders vallen we in het niet bij het economische geweld in de VS en China.

En dichter bij huis waren daar natuurlijk koopkrachtplaatjes, mooie hoedjes en grote beloftes. Hoe ligt het land er economisch bij na Prinsjesdag?

Die vraag stelt Martijn de Greve vanavond aan:

  • Michiel Dijkman, directeur van het Utrecht Economic Board;
  • Ank Bijleveld, voorzitter van het Twente Board;
  • En Jean Dohmen, financieel journalist van het FD.

Luister vanavond om 20.30 uur naar WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Vanavond 20.30 uur

Minister Eelco Heinen en minister Judith Uitermark bij Rick Nieman

Rick Nieman ontving in WNL Op Zondag de volgende prominente gasten:
  • Minister van Financiën Eelco Heinen (VVD) over de Miljoenennota;
  • Minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark over haar politieke drijfveren;
  • Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim over Market Garden, oorlogsvoering toen en nu;
  • De Belgische schrijver Johan Op de Beeck over zijn boek ‘De verscheurde staten van Amerika’. Hoe de Amerikaanse burgeroorlog van 1861 nog steeds doorwerkt in het Amerika van vandaag.

Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug in je favoriete podcastapp.

Honderdste warme dag van het jaar een feit

Maandag werd in De Bilt om 12.30 uur een temperatuur van 20,2 graden genoteerd, meldt Weeronline. Daarmee is het de honderdste warme dag van dit…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: wat moeten we doen om de komende vijftien Prinsjesdagen welvarend te blijven?

Den Haag heeft er een aantal enerverende economische weken op zitten. Eerst was daar groot nieuws vanuit Brussel: de Italiaanse mastodont Draghi spoorde ons aan…

Lees meer

Huizenprijzen stijgen naar record van gemiddeld dik 466.000 euro

De Nederlandse huizenprijzen zijn vorige maand naar een nieuw record gestegen. Huizenkopers telden gemiddeld meer dan 466.000 euro neer voor bestaande koopwoningen, volgt uit nieuwe…

Lees meer

Oud-asielminister Verdonk: ‘Kom op met die noodwet en haal de spreidingswet van tafel’

Voormalig asielminister Rita Verdonk (oud-VVD) hoopt dat huidig asielminister Marjolein Faber (PVV) snel met de spoedwet komt om de migratiestroom in te dammen. Dat zegt…

Lees meer

Laatste groepen Dam tot Damloop niet van start om warmte

De twee laatste startgroepen bij de Dam tot Damloop mogen niet van start. De organisatie van het Amsterdamse loopevenement heeft dat besloten om de toenemende…

Lees meer

14-jarige zwaargewond bij vermoedelijke beroving in Deventer

Een 14-jarige jongen uit het Gelderse Apeldoorn is zaterdagavond zwaargewond geraakt in Deventer (Overijssel), vermoedelijk als gevolg van een beroving, meldt de politie. De jongen…

Lees meer

Baas Bosch: warmtepomp nooit goedkoper dan eenvoudige gasketel

De topman van het Duitse industrieconcern Bosch acht het onwaarschijnlijk dat de prijs van warmtepompen in de nabije toekomst daalt. In een interview met de…

Lees meer