main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 september 2024 — 11:49

Aboutaleb begint aan zijn laatste week: ‘Het is een man die moeite heeft met kritiek’

AD-journalist Peter Groenendijk schreef het boek Je suis Ahmed over afzwaaiend burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb. Na vijftien jaar aan het hoofd te hebben gestaan van de Rotterdammers, geeft hij het stokje over aan oud-minister Carola Schouten (ChristenUnie). “Bij zijn afscheid zag je dat hij zijn dankbaarheid aan het land benadrukte.”

PvdA’er Aboutaleb had volgens Groenendijk grote schoenen om te vullen, toen hij in 2009 de functie van burgemeester van Rotterdam overnam van VVD’er Ivo Opstelten. Hij was de eerste Nederlandse burgemeester van Marokkaanse afkomst. Zijn moslimachtergrond hielp ook niet mee. “Hij werd met wantrouwen onthaald”, vertelt Groenendijk in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Zijn voorganger Opstelten was in alle lagen van de samenleving populair. “Ga er maar aanstaan”, zegt Groenendijk. Met de erfenis van Pim Fortuyn was Opstelten goed omgegaan. “En nu was het de partij van Fortuyn, Leefbaar Rotterdam, die grote moeite had met zijn aanstelling en dat heel duidelijk uitsprak. Dat was een loodzwaar begin.” Aboutaleb is volgens de journalist “een man die moeite heeft met kritiek”.

Keerpunt naar populariteit

Pas vijf jaar later, in 2014, begon er langzaamaan een ommekeer te ontstaan in zijn populariteit. “Dat was het jaar waarin er een heleboel dingen op hun plek vallen. Rotterdam begint aan hem te wennen en hij aan de stad”, vertelt Groenendijk.

Aboutaleb haalt als lobbyist voor de stad de eerste grote successen binnen, zoals geld voor Rotterdam-Zuid en het behouden van de Van Ghentkazerne. “Dat was vooral voor veel oudere Rotterdammers belangrijk.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start.

Maar 2014 was ook het jaar van de opmars van IS en de radicale islam. “Daarin pakte hij de hoofdrol. Met zijn achtergrond kon hij dingen zeggen die veel andere bestuurders en politici niet konden zeggen. En hij had het lef dat te doen”, blikt Groenendijk terug. “Met name na Charlie Hebdo, toen hij zei: ‘Rot toch op!”, als je niet met de humor van het blad kon omgaan. Dat was het sleutelmoment in zijn carrière. Hij was toen al redelijk geliefd, maar dit was het moment waarop hij een soort bestuurlijke popster werd.”

Rellen en plunderingen tijdens lockdown

Ook in coronatijd ging de Rotterdamse burgemeester viraal over de hele wereld toen hij in een vrij spontaan filmpje, jongeren en ouders aansprak op hun verantwoordelijkheid tijdens de rellen en plunderingen in de stad.

Hij zei: “Goed gevoel? Dat je je stad naar de vernieling hebt geholpen? Dat je de ondernemers van je eigen stad schade hebt berokkend? Geeft dat een tevreden gevoel? (…) En ouders, u bent er ook nog? Hebt u gister misschien uw zoon gemist? Heeft u zich misschien afgevraagd waar die was? Heeft u die ook gebeld van: kom thuis, het is negen uur geweest? Heeft u zich dat afgevraagd? Of heeft u de spulletjes gezien en dacht u: ach, het is normaal dat het zo gaat?”

“Dit raakte heel veel Rotterdammers”, zegt Groenendijk.

Tekst gaat verder onder de X.

Aboutaleb-moeheid

Toch was 2023 voor hem een lastig jaar, aldus Groenendijk. “Je voelde in het stadhuis de Aboutaleb-moeheid toenemen. Maar op 7 oktober, met de gruweldaden van Hamas in Israël, was er weer zo’n moment dat heel Rotterdam, en misschien wel heel Nederland, naar hem keek. Wat zou Aboutaleb zeggen? Dat is het moment dat je hoopt dat hij iets zou zeggen waardoor de boel weer een beetje dichter bij elkaar komt.”

Dat deed hij echter niet. “Er ontstond eerst een lange discussie binnen het college of de vlag van Israël moest worden gehesen. In Rotterdam wordt heel vaak de vlag van een land gehesen als daar iets verschrikkelijks is gebeurd. Nu had hij redenen om dat niet te doen. Zeker nadat het college er onderling niet uitkwam”, vertelt Groenendijk.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

Het leverde een hoop gedoe op, volgens de journalist. “Vervolgens vertrok hij, zonder voor de camera’s te komen, naar het buitenland. Dat viel niet goed. Hij vatte dat enorm persoonlijk op, alsof het te maken had met zijn moslimachtergrond.”

“Mijn analyse is dat vooral veel mensen teleurgesteld waren en hoopten dat hij juist naar voren was gestapt. Dat deed hij toen niet. Dat leverde veel kritiek op en dat heeft hem enorm geraakt”, zegt Groenendijk. “Hij had zelf het gevoel: door dit incident lijkt iedereen te vergeten wat ik hier de afgelopen vijftien jaar heb gepresteerd. Maar dat is niet zo.”

Lees ook:

In de jaren 70 ‘was er geen discriminatie’, volgens mocronado Ibn Amar

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Voormalig D66-leider Pechtold hekelt gang van zaken tijdens APB: ‘Geef dit kabinet een kans’

Het debat tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) na Prinsjesdag ging niet zonder slag of stoot, merkt ook voormalig partijleider van D66 Alexander Pechtold. Volgens…

Lees meer

De grootste gevolgen van een smartphoneverslaving én hoe je afkickt

Een leven zonder smartphone kunnen we ons niet meer voorstellen. Maar altijd bereikbaar zijn, heeft ook grote gevolgen. “Je hebt ongeveer zes minuten tot een…

Lees meer

Meer 65-jarigen hebben een vast contract: ‘Oudere mensen kiezen om door te werken’

Uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat bijna de helft van de 65-plussers weer of nog steeds aan het…

Lees meer

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer