main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 september 2024 — 11:56

Nieuwe poppetjes in Brussel: waar kan Nederland invloed uitoefenen?

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen heeft haar team van Eurocommissarissen samengesteld. Kan Nederland in Brussel een sterkere positie afdwingen nu er nieuwe personen aan de knoppen draaien? 

De Eurocommissarissen kregen een soort opdrachtbrief van Von der Leyen. Daarin staat wat zij de komende jaren moeten bewerkstelligen. “Als je de brieven print en er een nietje doorheen doet, heb je een soort hoofdlijnenakkoord van waar Brussel de komende vijf jaar mee bezig gaat”, vertelt Brussel-correspondent Alexander Bakker in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Minder overdragen

Alle 27 lidstaten weten wat Brussel wil, maar hoeveel onderhandelingsruimte is er? Het is een vraag die het kabinet ook bezigt. Aan de ene kant wil kabinet namelijk minder overdragen aan Brussel en dat Brussel minder te bepalen heeft. Aan de andere kant heeft het kabinet Brussel nodig, juist om bepaalde zaken te regelen.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Wat het kabinet hoe dan ook wil, is dat Nederland minder geld gaat afdragen aan de EU. “Daar worden ze in Brussel nooit blij van, als Nederland zuinig doet”, zegt Bakker. Met het oog op de nieuwe EU-begroting, wil Nederland 1,5 miljard euro minder afdragen. Tegelijkertijd heeft Nederland al een korting van 1,7 miljard en daar wil men ook niet vanaf. “We vragen op financieel vlak heel veel, terwijl Brussel het totaal anders wil: meer geld.”

Politiek verslaggever bij het AD Hans van Soest pakt de verkiezingen van het Europees Parlement erbij. “Gezien de uitslag, denkt het kabinet meer kans te maken om allerlei dingen voor elkaar te krijgen.” Dat geldt volgens Van Soest niet voor dit onderwerp. “Minder geld afdragen aan Brussel zie ik niet lukken.”

Uitzonderingspositie

Waar het kabinet wel een kans van slagen heeft, is de uitzonderingspositie op het mestbeleid van de EU. Daarvoor moet Nederland aankloppen bij de Eurocommissaris van Milieu. Voorheen zwaaide Virginijus Sinkevičius daar de scepter en had Nederland weinig tot niks in de melk te brokkelen.

De Zweedse Jessika Roswall neemt straks het stokje over. “Dat is een vrouw die qua politieke kleur conservatiefliberaal is”, vertelt Bakker. Dat is goed nieuws voor Nederland. “Zweden en Nederland denken vaak hetzelfde over bepaalde onderwerpen. Er is kans dat daar meer te regelen valt.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Hoofdredacteur Nieuwe Oogst Esther de Snoo heeft toch haar twijfels. “Ik denk dat Brussel vrij star zal vasthouden aan de regels en wetten die nu gelden.” Volgens De Snoo moet Nederland eerst voldoen aan het verzoek van Brussel om de veestapel te verkleinen. “We zullen eerst door die zure appel heen moeten bijten. Pas daarna komt er verruiming voor de Nederlandse boer.”

Als het gaat om de mestregels, heeft Bakker goede hoop. “Het interessante is, is dat de Europese Commissie volgend jaar mogelijk met een voorstel komt om de mestregels te wijzigen. Dan is het alle hens aan dek voor Nederland om die regels jouw kant op te krijgen.”

Wopke Hoekstra

Wopke Hoekstra is door Van der Leyen aangewezen als Eurocommissaris voor Klimaat en Schone Groei. Het betekent dat Hoekstra opnieuw aan de slag gaat met klimaat, maar waarbij de invulling veel economischer gaat worden dan voorheen. Dat zit ‘m in de portefeuille Schone Groei die erbij komt.

Het idee erachter is “om uit te stralen dat klimaat niet alleen over vervelende regeltjes gaat, maar dat er ook geld mee te verdienen valt”, licht Bakker toe.

Maar hoeveel macht geniet de voormalig CDA-minister eigenlijk in Brussel? “Hij wordt niet de uitvoerend eerste vicevoorzitter”, zegt Bakker. “Wat wel interessant is, is dat zijn portefeuille meerdere hoge chefs raakt. Daardoor heeft Nederland straks met Wopke Hoekstra hele interessante ingangen”, concludeert Bakker, die erbij zegt dat Hoekstra niet in Brussel zit namens Nederland, maar voor het kabinet wel “een contactpersoon binnen de Europese commissies is”.

Lees ook:

Of hij nou wil of niet, Wopke Hoekstra is vanaf nu ‘mister klimaat’: ‘Toch apart’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Kijk de laatste aflevering van Redding na de Ramp nu terug op NPO Start.

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer

Soms pijnlijke maatregelen nodig, zegt Wilders over btw-verhoging

“Soms moet je ook pijnlijke maatregelen nemen”, zei PVV-leider Geert Wilders over de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op onder meer cultuur en sport….

Lees meer

Wilders ziet Nexit niet gebeuren, blij met PVV-zetels in Brussel

PVV-leider Geert Wilders ziet het niet meer gebeuren dat Nederland de Europese Unie verlaat, tot voor kort een van de speerpunten van zijn partij. Hij…

Lees meer

Eerste Kamervoorzitter Bruijn: Uiteindelijk gaan Eerste en Tweede Kamer over asielwet, niet Raad van State

NSC laat de steun aan het uitroepen van een asielcrisis afhangen van het advies van de Raad van State. Voorzitter van de Eerste Kamer Jan…

Lees meer