main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 13 september 2024 — 07:04

Leasen bracht Donovan in de financiële problemen: ‘Ik voelde mij echt verlaten’

De zaken van privé-chef Donovan Kraag gaan goed. Hij leaset een dikke wagen, ook om iets uit te stralen naar zijn klanten. Toen kwam corona. Donovan zat zonder inkomen, maar moest wel zijn dure auto blijven betalen. “Aan uitstellen deden ze niet”, zegt hij in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Het privé leasen van auto’s is flink aan populariteit toegenomen. In een paar jaar tijd is de markt met 1000 procent gegroeid. Leasen is onder millennials überhaupt populair om te doen. In 2023 is er voor maar liefst 7,5 miljard euro aan leasecontracten afgesloten. Dat gaat van het leasen van een wasmachine of fietsen, tot computers, laptops en auto’s.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

‘Ik hou gewoon van mooie auto’s’

Leasen loopt niet altijd goed af. Bij het BKR kwamen er bijna 600.000 nieuwe mensen bij die betaalproblemen ervaren, gedeeltelijk vanwege leasecontracten. Wie daar ook onder valt, is Donovan. Als autoliefhebber kon hij het niet laten. “Ik hou gewoon van mooie auto’s. Voor mijn klanten vind ik het ook belangrijk dat ze mij zien aankomen. Dat is mijn visitekaartje.”

Voor Donovan voelde het beter om maandelijks te betalen, in plaats van in één keer een groot bedrag af te tikken. Al waren de kosten voor zijn auto niet te min. “Ik was er maandelijks 800 euro aan kwijt. Dat is veel geld en daar moet ik hard voor werken.”

Donovan kon dat bedrag nog wel ophoesten, totdat de coronapandemie uitbrak. Hij moest zijn bedrijf noodgedwongen stilleggen en had opeens geen inkomsten meer. “Alles viel plat, want er kwam niks binnen”, blikt hij terug. “Mijn kinderen moeten gewoon eten, de vaste lasten lopen door en stapelen zich op, maar er kwam niks binnen. Dan voel je je verlaten.”

Helaas voor Donovan, viel ook maandelijks de rekening van zijn leaseauto op de deurmat. Hij zat midden in zijn contract en kon daar niet zomaar onderuit. “Dat is een risico. Langer uitstellen doen ze niet, ik moest gewoon betalen.”

Lastig te berekenen voor de consument

Donovan is een goed voorbeeld van dat leasen niet zonder risico’s is. “Door dingen in abonnementsvorm te gieten, kan het lastiger zijn voor consumenten om te berekenen of het wel past in hun financiën”, vertelt econoom Nic Vrieselaar.

Als je bijvoorbeeld een tweedehandsauto wilt kopen van 5000 euro, weet je of je daar het geld wel of niet voor hebt. Als je leaset, moet je heel goed nagaan of je het wel of niet kunt betalen. “Misschien past het wel in je financiën, maar tegelijkertijd heb je eigenlijk niet door dat je daardoor vervolgens weinig kunt sparen.”

Meer zien van Stand van Nederland: Generatie Next, van Omroep WNL? Dat kan via NPO Start.

Grote leasecontracten afsluiten, heeft ook consequenties bij het kopen van een huis.. Die worden namelijk geregistreerd, wat uiteindelijk wordt meegenomen in je hypotheekaanvraag. “Denk dus goed na voordat je een langjarige verplichting aangaat”, adviseert de econoom.

Heeft leasen de toekomst?

Vrieselaar denkt dat leasen in de toekomst nog veel verder gaat dan hoe het er nu uitziet. “Steeds meer bedrijven experimenteren met hoe zij hun producten en diensten in een abonnementsvorm kunnen gieten.”

Als het nog groter wordt en steeds meer mensen door leasecontracten in geldnood komen, moet er regelgeving komen, vindt Vrieselaar. “Ik kan mij voorstellen dat politiek Den Haag dan zegt: we moeten hier meer kaders voor schetsen of een kredietcheck laten doen voordat we iemand zomaar een abonnement laten afsluiten.”

Donovan heeft in ieder zijn lesje geleerd. “Als ik een opdracht binnen krijg, zet ik sowieso iets aan de kant. Dat doe ik, puur om stabiel te staan. Ik ga sparen.”

Waarom houden millennials zo van leasen? Hebben zij wel een correct beeld van de consequenties? Dat zie je vrijdag om 23.10 uur in Stand van Nederland: Generatie Next, op NPO 2.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer

Of hij nou wil of niet, Wopke Hoekstra is vanaf nu ‘mister klimaat’: ‘Toch apart’

Wopke Hoekstra, de Nederlandse Europees Commissaris, weet het nu zeker: hij kan zich de komende vijf jaar gaan richten op klimaat en schone groei. En…

Lees meer

Als kroongetuige krijg je écht geen zak geld op een tropisch eiland

Over kroongetuigen en getuigenbeschermingsprogramma’s bestaan veel vooroordelen. Zo wordt er soms gedacht dat iemand met een zak geld naar een tropisch eiland kan worden gestuurd….

Lees meer

Leidt de ‘nee’ van NSC op de noodwet voor asiel tot de eerste kabinetscrisis?

Het lijkt erop dat de eerste – echt grote impasse – van dit nieuwe kabinet met rasse schrede nadert. De noodwet voor de asielcrisis die…

Lees meer