main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 27 augustus 2024 — 09:00

Illegale Egyptenaar vermoordde 27-jarige Karin, maar zit niet achter de tralies: ‘Nederland zette hem uit’

De illegale heroïnejunk Ahmed Ezzat vermoordde in 1995 zijn onderbuurvrouw, de 27-jarige Karin Maarleveld, maar werd nog voor zijn hoger beroep diende door de Nederlandse autoriteiten uitgezet naar Egypte. Tot op de dag van vandaag heeft hij geen minuut van zijn tien jaar gevangenisstraf uitgezeten. Karins zus, Debbie Maarleveld, hoopt nog altijd dat de crimineel achter de tralies verdwijnt. “Maar ik moet ook verder met mijn leven”, vertelt ze in de podcast van Het Misdaadbureau.

Zo’n honderd voortvluchtige veroordeelde criminelen kunnen niet opgepakt worden, bijvoorbeeld omdat het land waar ze verblijven geen uitleveringsverdrag heeft met Nederland. Ahmed Ezzat is daar één van. Zijn zaak is bijzonder. ”Hij heeft Karin beroofd en om het leven gebracht in haar eigen woning. Ondanks bloedsporen op zijn kleding, is hij in eerste instantie vrijgesproken”, vertelt onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Luister naar de podcast van Het Misdaadbureau. De tekst gaat hieronder verder.

Ezzat verbleef illegaal in Nederland. Hoewel het hoger beroep nog moest dienen, werd hij vrij snel op het vliegveld naar Egypte gezet. De familie van Karin begrijpt er bijna dertig jaar later nog altijd helemaal niets van. Woede en onmacht blijven regeren. Zus Debbie hoopt nog altijd op het verlossende telefoontje: hij is gepakt.

”Ik wil dat dit in de toekomst anders wordt georganiseerd. Ik wil dat illegale verdachten, die uit een land komen zonder uitleveringsverdrag, hier worden gehouden zolang hun zaak loopt. Zodat de nabestaanden de kans hebben om een uitspraak aan te vechten”, zegt Karin.

Verjaard

Misdaadjournalist bij De Telegraaf John van den Heuvel begrijpt de frustratie volkomen. ”Het lijkt me verschrikkelijk wat deze mensen is overkomen. Nederland heeft actief meegeholpen om hem het land uit te zetten.” Maar, stelt Van den Heuvel, ”als hij had gewild had hij ook makkelijk zelf op het vliegtuig kunnen stappen.”

Ook om andere redenen kunnen veroordeelde criminelen zonder problemen hun straf ontlopen in het buitenland. Bijvoorbeeld omdat hun misdrijf is verjaard. Het gaat dan niet om verre landen, maar ook om België en Duitsland. Sandra van den Heuvel: ”Misdrijven waar twaalf jaar of langer op staat, verjaren in ons land niet. In onze buurlanden ligt dat anders.”

Ze geeft als voorbeeld: ”In 1977 werd politieman Arie Kranenburg doodgeschoten tijdens een politieactie waarbij een lid van de Duitse terroristische RAF-beweging zou worden aangehouden. De dader, Knut F., werd eerst naar Duitsland uitgezet, omdat hij straffen moest uitzitten voor drie andere moorden. Vervolgens kon hij niet terugkomen naar Nederland. Het OM zegt daarover: hij ontloopt een straf van twaalf jaar, omdat de zaak in Duitsland verjaard is.”

Lees ook:

Bonusaflevering Het Misdaadbureau: B&B Vol Crime? ‘Oliedom om als criminele deelnemer mee te doen’

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer