main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 25 juli 2024 — 15:59

Kan de NAVO-norm voor defensie-uitgaven wel omhoog? ‘Het moet vooral geschikt worden uitgegeven’

Adviseurs van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump raden hem aan dat als hij president zou worden van de VS, hij moet pleiten dat alle NAVO-landen hun uitgaven aan defensie verder opschroeven naar drie procent van het bbp. Nu is dat nog twee procent. “Dat gaat ons veel geld kosten”, reageert voormalig VVD-Kamerlid en directeur politieke zaken bij HCSS Han ten Broeke in Sven op 1 op NPO Radio 1.

Op dit moment halen de meeste NAVO-landen de twee procent-afspraak voor defensie. Ten Broeke benadrukt dat Den Haag jarenlang defensie heeft verwaarloosd. “Veiligheid moet ook veel geld kosten. Dat is een kerntaak van de overheid”, zegt hij.

Ten Broeke snapt de redenering van Trumps adviseurs wel. “Maar of het drie, vier of vijf procent moet worden, het moet vooral geschikt worden uitgegeven. Griekenland had heel lang vier procent en er is niemand die ooit iets heeft gemerkt van een Griekse defensie-inzet in bijvoorbeeld Afghanistan of elders. Dat is gewoon niet goed uitgegeven.”

Luister ook de podcast van Sven op 1:

Verkeerde volgorde

De oud-politicus is sowieso al geen voorstander van een vastgesteld percentage, vertelt hij. “Ik heb het altijd een verkeerd uitgangspunt gevonden. In mijn periode als defensie-woordvoerder kwam het ook niet meer terug in de VVD-programma’s naar voren. Dat zit er nu wel in, maar ze hebben gezegd: het is een ondergrens.”

“Als je denkt dat je defensie moet laten afhangen van een percentage van je welvaart, dat is de verkeerde volgorde. Je welvaart hangt af van of je je veiligheid overeind weet te houden”, vertelt Ten Broeke. “Om een voorbeeld te geven: we hadden twee jaar corona, dat had een enorme dreun op ons nationaal netto-inkomen. Dan zouden we dus aan de vooravond van de inval van Rusland in Oekraïne eigenlijk hebben moeten bezuinigen op defensie, als we al op twee procent hadden gezeten. Ik denk niet dat iemand dat had gewild.”

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Een procent van het bbp erbij is volgens Ten Broeke al ontzettend veel. “In Nederland kunnen we het al bijna niet meer verwerken.” Maar het is volgens hem wel goed dat de defensie-uitgaven inmiddels op peil zijn.

Lees ook:

NAVO wil dat China stopt met ‘beslissende hulp’ aan Rusland in oorlog met Oekraïne

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer

Of hij nou wil of niet, Wopke Hoekstra is vanaf nu ‘mister klimaat’: ‘Toch apart’

Wopke Hoekstra, de Nederlandse Europees Commissaris, weet het nu zeker: hij kan zich de komende vijf jaar gaan richten op klimaat en schone groei. En…

Lees meer

Als kroongetuige krijg je écht geen zak geld op een tropisch eiland

Over kroongetuigen en getuigenbeschermingsprogramma’s bestaan veel vooroordelen. Zo wordt er soms gedacht dat iemand met een zak geld naar een tropisch eiland kan worden gestuurd….

Lees meer

Leidt de ‘nee’ van NSC op de noodwet voor asiel tot de eerste kabinetscrisis?

Het lijkt erop dat de eerste – echt grote impasse – van dit nieuwe kabinet met rasse schrede nadert. De noodwet voor de asielcrisis die…

Lees meer