main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Haagse Lobby (radio) - 2 juli 2024 — 00:23

Huurwet van Hugo de Jonge ‘rijdt meer woningen bouwen volledig in de wielen’

Hugo de Jonge (CDA) wist in zijn laatste dagen als demissionair minister voor Volkshuisvesting een wet erdoorheen te krijgen die de huren moet reguleren. Projectontwikkelaar Maarten de Gruyter is fel tegenstander van de wet, vertelt hij in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. “Het is met name een wet tégen de verhuurder. Niet zozeer een wet voor de huurder en zeker niet voor de woningzoekende.”

Mona Keijzer (BBB) is de opvolger van De Jonge op het ministerie en zal de wet van haar voorganger moeten uitvoeren. “Maar”, gaf ze aan tijdens de hoorzittingen in de Tweede Kamer, “de regelgeving moet op zo’n manier worden vormgegeven, dat er nog verhuurd wordt”. De Gruyter betwijfelt of het haar gaat lukken, omdat veel verhuurders hun huis nu zullen verkopen.

Beluister de podcast:

De Gruyter noemt de nieuwe huurwet een wet “tégen de verhuurder. Niet zozeer een wet voor de huurder en zeker niet voor de woningzoekende”.

Wie pakt de regie?

De Jonge wilde het woningtekort aanpakken door deels bij te bouwen. Daar is De Gruyter het mee eens. De taart die we hebben moeten we eerlijker verdelen, zou De Jonge volgens De Gruyter hebben gedacht. “De manier waarop hij dat heeft gedaan rijdt juist dat tweede doel, meer woningen bouwen, volledig in de wielen.”

De grote vraag is vooral: wie neemt de regie in handen? “Volkshuisvesting is echt een lokaal iets. Dat wordt met name door de lokale wethouder en directeur ontwikkeling gedaan”, vertelt De Gruyter. Lokale overheden bepalen nu vooral waar en hoe er moet worden gebouwd en hoe ondernemers moeten exploiteren, niet de landelijke overheid.

Tekst gaat verder onder de X:

Dan maar verkopen

Het gevolg van de nieuwe huurwet is dat een gedeelte van het middensegment en de sociale sector minder hoeft te betalen voor hun huurwoning, aan de hand van een puntensysteem dat wordt ingevoerd. “Je hebt ook een gedeelte dat vanuit de vrije sector komt en naar de middenhuur gaat. Dat contract blijft bestaan, dus je moet eerst je contract opzeggen. Stel dat jij met een gezin en een klein kind ergens woont, dan moet je wel lef hebben om je contract op te zeggen”, aldus de projectontwikkelaar.

Verhuurders kunnen ervoor kiezen het huis aan een ander te verhuren of het huis in de markt te zetten. De huurders blijven op die manier met lege handen achter. “Vervolgens merk je dat de groep mensen die De Jonge wil helpen, doorgaans niet de koopprijs kunnen betalen van dezelfde woning die ze wel kunnen huren”, zegt De Gruyter.

Ontvang jij al onze WNL-nieuwsbrief? Meld je hier gratis aan en mis niets!

‘Beter duur dan niet te krijgen’

Econoom Jasper van Dijk van het Instituut voor Publieke Economie vindt de huurwet van De Jonge ook een moeilijk verhaal. Maar “het idee dat de huren hoog zijn voor de mensen en dat je met zo’n huurregulering de huur kan verlagen en dat er mensen mee geholpen zijn, dat stuk is evident”, vertelt hij.

Van Dijk moet denken aan de uitdrukking ‘beter duur dan niet te krijgen’. “Als je de boel reguleert en er zijn uiteindelijk mensen die niet aan zo’n huis komen, dan is dat een veel ingewikkelder verhaal. Dan gaat er toch iemand anders in zo’n huis wonen, dat schuift toch door? Het probleem is dat, doordat je de huizen goedkoper maakt, er minder mensen in zo’n huis gaan wonen.”

Uiteindelijk zijn prijzen helemaal geen gekke manier om de huizen te verdelen, stelt Van Dijk. “Als je dat weglaat, krijg je wachtlijsten en andere mechanismen. De meeste onderzoeken zeggen dat dat niet zorgt voor een betere of eerlijkere verdeling van woningen onder mensen.”

Lees ook:

Minister Faber (PVV) wacht flinke kluif op terugdringen arbeidsmigratie

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Huurwet Hugo de Jonge 'rijdt het bouwen van meer woningen volledig in de wielen'

Van het verbod op tabak in de supermarkt tot de nieuwe huurwet die Hugo de Jonge op de valreep nog door de Eerste Kamer wist te loodsen: op 1 juli gaan er verschillende nieuwe wetten en wetswijzigingen in. Wat betekenen die wetten voor de economie? Martijn de Greve bespreekt het met: 

  • Econoom Jasper van Dijk van het Instituut voor Publieke Economie;
  • Jean Dohmen, journalist bij het FD;
  • En projectontwikkelaar en ondernemer Maarten de Gruyter.

Luister hier de podcast!

Podcast: Eva verdedigt zich met sleutelbos: 'Hij greep mij vast'

Hoe ver mag je gaan om jezelf te verdedigen? Welke spullen mag je meenemen om jezelf te kunnen verweren?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met officier van justitie Hella van der Most en Thalissa Leakat, zij verkoopt zelfverdedigingsmiddelen. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom weet inmiddels hoe het voelt om pepperspray in haar ogen te krijgen en spreekt met Eva die zichzelf moest verdedigen.

Luister hier de podcast!

Amper nog grote schermen te huur voor EK-wedstrijd Oranje

Voor de komende EK-wedstrijd tussen Nederland en Turkije zijn nog amper grote televisieschermen te vinden. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs verhuurbedrijven….

Lees meer

Huizenjacht steeds zwaarder door grote krapte, merkt Makelaarsland

Meer bezichtigingen, vaker overbieden en woningen die steeds korter te koop staan: volgens Makelaarsland is de Nederlandse woningmarkt het afgelopen kwartaal nog krapper geworden. Dat…

Lees meer

Premier Schoof tegen Zelenski: steun aan Oekraïne ‘staat als een paal boven water’

Premier Dick Schoof heeft in een telefoongesprek met Oekraïense president Volodimir Zelenski laten weten dat zijn land kan blijven rekenen op steun vanuit Nederland. Nederland steunt…

Lees meer

Clash tussen Frans Timmermans en Geert Wilders over ‘racisme in vak k’: ‘Waar haalt u het lef vandaan!’

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans kwam in het debat over de regeringsverklaring in een felle aanvaring met PVV-leider Geert Wilders door te spreken van “extreemrechtse ideeën” en…

Lees meer

Ruim helft gecontroleerde fatbikes in Amsterdam blijkt opgevoerd

Van de fatbikes die de politie Amsterdam afgelopen maanden controleerde, bleek ruim de helft opgevoerd te zijn. De politie bevestigt cijfers daarover van het platform…

Lees meer

Voormalig CDA-leider Buma doet oproep aan premier Schoof: ‘Hou niet de schijn op en wees eerlijk’

Voormalig CDA-leider Sybrand Buma roept de kersvers premier Dick Schoof op het eerlijke verhaal te vertellen. “Je moet eerlijk tegen de bevolking zeggen dat een…

Lees meer