Burgemeester Schuiling hekelt intrekken spreidingswet: ‘Groningen en Ter Apel kunnen het niet langer’
Burgemeester van Groningen Koen Schuiling is teleurgesteld dat de formerende partijen in het hoofdlijnenakkoord de spreidingswet intrekken. “Deze mensen, deze asielzoekers, die zijn er gewoon. Je kunt niet je handen voor je ogen doen en zeggen: wat ik hier zie, is er niet. Zo werkt het natuurlijk niet.”
Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD) reageerde gisteravond geëmotioneerd. Hij heeft gehuild toen bekend werd dat de spreidingswet van tafel gaat, zei hij na het fractieberaad van de VVD over het akkoord tussen de liberalen, PVV, NSC en BBB. Van der Burg gaat wel door als Tweede Kamerlid.
Schuiling, voorzitter van de veiligheidsregio waar Ter Apel onder valt, is net als Van der Burg voorvechter van de spreidingswet. Hij begrijpt de emoties van de staatssecretaris. “We zien een heel oprecht en zeer betrokken bewindspersoon die enorm gestreden heeft voor de spreidingswet”, zegt Schuiling in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
“Daarbij moeten we bedenken dat de spreidingswet noodzakelijk was omdat 342 gemeenten niet zij aan zij stonden om de opvang van asielzoekers te regelen. In die situatie komen we nu weer terecht”, verzucht Schuiling. “Ik denk dat het effect van deze passage zal zijn dat veel gemeenten weer zeggen: we wachten de ontwikkelingen af. Ondertussen staan de mensen gewoon op de stoep in Ter Apel. Er is daar plek voor tweeduizend mensen en al maandenlang zijn er zo’n 2400.”
‘Je kunt niet je handen voor je ogen doen’
De burgervader (VVD) voelt “grote teleurstelling”. ”We doen een beroep op de mensen in Westerwolde en op alle medewerkers van het COA, de IND en de politie, om te zorgen dat mensen die er zijn en van heinde en ver komen, enigszins goed worden opgevangen”, zegt hij. “We hebben rapport na rapport gehad van de inspectie, nota bene van het ministerie van Eric van de Burg, en van de ombudsman en de kinderombudsman, die allemaal zeggen: dit is een onaanvaardbare situatie.”
Schuiling houdt zijn hart vast. “Als we die spreidingswet niet invoeren, denk ik dat de situatie die nu al dag in, dag uit onaanvaardbaar is, nog langer voortduurt.” Hij vindt dat de formerende partijen wegkijken van het probleem. “Ik kan alleen maar zeggen: deze mensen, deze asielzoekers, die zijn er gewoon. Je kunt niet je handen voor je ogen doen en zeggen: wat ik hier zie, is er niet. Zo werkt het natuurlijk niet.”
“Groningen en Ter Apel moeten deze mensen altijd opvangen. Dat kunnen we niet langer”, waarschuwt Schuiling. “We doen ons uiterste best, we doen meer dan volgens de spreidingswet zou moeten. Al jarenlang. Als men zegt ‘we gaan het op een andere manier doen’, dan zal er een heel pakket moeten worden opgetuigd.”
‘Bloed, zweet en tranen’
Ook voormalig VVD-Tweede Kamerlid Han ten Broeke, te gast in Goedemorgen Nederland, toont begrip voor Van de Burg. “Je moet spreiden. Alles is geprobeerd om dat vrijwillig te doen. Alles is geprobeerd door de staatssecretaris om de gemeenten daarin mee te krijgen. Bloed, zweet en tranen heeft hij ervoor gegeven. Het nieuwe kabinet lijkt het gewoon even te schrappen. Ik snap zijn gevoel heel erg.”
Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
De spreidingswet gaat over een eerlijkere verdeling van de opvang van asielzoekers over de gemeenten. Een flink aantal gemeenten doet daar nog steeds niets of niet genoeg aan en met de nieuwe wet kan een gemeente uiteindelijk daartoe worden gedwongen. De wet is al aangenomen door beide Kamers, maar ligt dus slecht bij de formerende partijen.
‘Strengste asielbeleid ooit’
Volgens politiek journalist van WNL Tessa van Viegen willen PVV, VVD, NSC en BBB de spreidingswet overbodig maken met andere maatregelen. “De argumentatie is: we kunnen hier wel in het land herverdelen, maar eigenlijk moet we ervoor zorgen dat de instroom minder wordt. Daar worden wel een serieus aantal maatregelen voor voorgesteld.”
In het hoofdlijnenakkoord spreken de vier partijen van het strengste asielbeleid ooit. Ze willen een asielcrisiswet optuigen, om de komende twee jaar meer maatregelen mogelijk te maken. “Er zou onder andere ‘een asielbeslisstop’ kunnen komen. Aanvragen worden dan niet meer in behandeling genomen. En de opvang moet versoberd worden”, zegt Van Viegen. “Het zijn maatregelen die ook een afschrikkende werking moeten hebben, voor mensen die hierheen willen komen.”
Zo willen de partijen de druk op de schouders Ter Apel alsnog verlichten. “Het gebeurt allemaal in de hoop dat de instroom daadwerkelijk omlaag gaat en de spreidingswet niet meer nodig is.”
Lees ook:
PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Klik hier en luister deze uitzending nu terug!
Klimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…
Lees meerFemicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…
Lees meerD66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…
Lees meerMicrodosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…
Lees meerEurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…
Lees meerDe inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…
Lees meerWeeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…
Lees meerGeweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meer