main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 26 maart 2024 — 07:03

Cocaïne verstopt in de stof van je spijkerbroek: ‘Ze zoeken meer alternatieven’

Cocaïne verstopt in kleding of ander materiaal zodat het ongezien de douane kan passeren. Specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zien cocaïnewasserijen steeds vaker opduiken met alle gevaren van dien. 

“Het gaat om cocaïne uit Zuid-Amerika. Het wordt daar geproduceerd en moet ongezien Europa in komen. Om dat voor elkaar te krijgen, ondergaat de drugs een chemisch proces en wordt verwerkt in allerlei producten. Cacao is een voorbeeld waarin het verwerkt kan worden, maar ook in kleding zoals spijkerbroeken”, vertelt Chiel Timmermans, misdaadverslaggever bij het AD in de podcast van Misdaadbureau op NPO 1. “Op Schiphol kom je koffers vol met kleding tegen waar het in zit, maar in de haven zie je ook big bags vol steenkool waar het tussen zit”, vult Jorrit van den Berg aan, deskundige verdovende middelen bij het NFI.

“Het grote voordeel van deze manier van verwerken is dat het vaak niet door scans wordt opgemerkt”, zegt Van den Berg. “Soms ruiken honden het wel, maar door de scans heenkomen is vaak belangrijker, want een controle door honden komt pas daarna.” De cocaïne is in veel gevallen zo goed verwerkt dat het ook helemaal niet meer herkenbaar is. “Het kan verwerkt zitten in vloeistoffen, zoals schoonmaakmiddel, maar ook in vaste producten zoal steenkool of kleding.”

“Criminelen zoeken naar zoveel mogelijk alternatieven om drugs Europa binnen te krijgen”, aldus Timmermans.

Luister de podcast van het Misdaadbureau.

Wasserijen

En dat daar soms risico’s aan verbonden zijn, wordt voor lief genomen door criminelen. Om de cocaïne te verwerken in producten is een chemisch proces nodig, maar om de drugs vervolgens er weer uit te krijgen ook. “Dat gebeurt in cocaïnewasserijen. Het is geen lastig proces, maar het gebeurt wel met chemicaliën”, legt Timmermans uit.

Een klein foutje in dat proces kan tot een enorme ramp leiden. Van den Berg heeft al verschillende wasserijen van binnen bekeken. “Soms zijn ze amateurisch opgezet, maar je ziet steeds vaker een professionele werkwijze waarbij een loods volledig is omgebouwd in verschillende compartimenten voor het werkproces. Ook zijn er leef- en slaapruimtes voor de mensen die er werken.”

Lees ook:

Verdachte komt plots verlamd de rechtszaal binnen: ‘Is dit een toneelstukje?’

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Soms pijnlijke maatregelen nodig, zegt Wilders over btw-verhoging

“Soms moet je ook pijnlijke maatregelen nemen”, zei PVV-leider Geert Wilders over de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op onder meer cultuur en sport….

Lees meer

Wilders ziet Nexit niet gebeuren, blij met PVV-zetels in Brussel

PVV-leider Geert Wilders ziet het niet meer gebeuren dat Nederland de Europese Unie verlaat, tot voor kort een van de speerpunten van zijn partij. Hij…

Lees meer

Eerste Kamervoorzitter Bruijn: Uiteindelijk gaan Eerste en Tweede Kamer over asielwet, niet Raad van State

NSC laat de steun aan het uitroepen van een asielcrisis afhangen van het advies van de Raad van State. Voorzitter van de Eerste Kamer Jan…

Lees meer

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer