main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 februari 2024 — 10:13

Dwangsom 1,5 miljoen geen stok achter de deur voor COA om asielzoekers Ter Apel terug te dringen: ‘Een schijntje’

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moet deze week het aantal asielzoekers in Ter Apel terugdringen tot onder de 2000. Lukt dat niet, dan moet de organisatie 15.000 euro per nacht aftikken. Dat bedrag kan oplopen tot 1,5 miljoen euro. “Dat is een schijntje”, vertelt verslaggever asiel en migratie bij De Telegraaf Emile Kossen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het COA zegt er alles aan te doen om het aantal asielzoekers in Ter Apel onder de 2000 te krijgen, al lijkt niemand erin te geloven dat dat gaat lukken, stelt Kossen. Zelfs een dwangsom van 1,5 miljoen euro lijkt geen financiële stok achter de deur te zijn. “Dat klinkt als een hoop geld, maar COA gaf vorig jaar anderhalf miljard uit aan de opvang van asielzoekers. Dus anderhalf miljoen is een schijntje.”

Volgens Kossen heeft de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, “weinig” aan het bedrag. “Misschien kunnen ze het gebruiken voor een leuke voorziening, zoals een speeltuin.”

Ter Apel

De gemeente Westerwolde spande recent een kort geding aan tegen het COA. De gemeente werd door de rechter in het gelijk gesteld, waardoor COA zich nu echt moet houden aan de norm van maximaal 2000 asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start 

Het probleem is de doorstroom. Het idee is dat je een korte periode verblijft in Ter Apel, waarna je doorstroomt naar een asielzoekerscentrum elders in het land. “Die doorstroom is er niet, omdat in een ander azc geen plek is”, zegt Kossen. “Daardoor blijven mensen langer in Ter Apel en wordt die 2000 al jarenlang overschreden.” Volgens de verslaggever komt daar de komende tijd geen verandering in.

Extra plekken zoeken

Een ander probleem voor het COA is dat enkele noodopvanglocaties, zoals gymzalen, asielschepen en Van der Valk-hotels, gaan sluiten. Daardoor neemt het aantal opvangplekken af en moet COA naarstig op zoek naar nieuwe locaties.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Daarmee doet zich een ander probleem voor: het openen van een azc of noodopvanglocatie stuit lokaal vaak op veel weerstand. En de spreidingswet die eraan komt, wordt pas over een jaar zichtbaar, denkt Kossen. “We zitten nu in een rare tussenfase. Het gaat dit jaar heel moeilijk worden. Wellicht volgend jaar, als alle gemeenten de regeltjes vanuit Den Haag volgen, zijn er wel genoeg plekken voor de lange termijn.”

Draagvlak

Het draagvlak voor asielopvang in Nederland begint aardig af te nemen, ziet Kossen. Ten dele verklaart hij dat aan de vastgelopen asielketen. Zo kan het tot vijftien maanden duren voordat een asielzoeker te horen krijgt of die in Nederland mag blijven of niet. “Dat geldt ook voor de mensen waarvan wij weten dat zij geen kans hebben op asiel. Die blijven te lang in Nederland en houden een plek vast in een azc.”

Daarnaast wachten veel asielzoekers in een azc erg lang op een huurwoning en komt inburgeren niet altijd van de grond. “Zo gaat het maar verder in die keten”, zegt Kossen. “Het past allemaal niet. We weten het allemaal, maar er wordt niks aan gedaan.”

Lees ook:

Opvanglocatie Oekraïners in Jaarbeurs mogelijk tijdelijk dicht

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: heeft het wietexperiment van de overheid toekomst?

In tien gemeenten vindt er een wietexperiment plaats, waardoor de vraag rijst wat interessanter is voor de economie: gedogen of legaliseren? En hoe kijken coffeeshophouders eigenlijk naar het huidige wietbeleid van de overheid?

Menen Seijkens gaat op zoek naar het antwoord. Kijk deze uitzending nu terug op NPO Start.

Wilders praat met Zelensky over oorlog, Nord Stream en ontheemden

PVV-leider Geert Wilders heeft een ontmoeting gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, meldt hij op X. De twee spraken over de oorlog in Oekraïne…

Lees meer

Voor het eerst walvissen geteld in Nederlandse wateren

Vogels, bijen, vlinders, libellen, kikkers of mollen – natuurliefhebbers kunnen in menig weekend meedoen aan tellingen. Daar komt deze zaterdag de Nationale Walvistelling bij. Vrijwilligers…

Lees meer

In avond in het zuidwesten onweersbuien, windstoten en neerslag

In het zuidwesten van het land kunnen zaterdagavond onweersbuien voorkomen, waarbij in korte tijd veel neerslag valt, waarschuwt het KNMI. Ook kan het flink gaan…

Lees meer

Politie in Breda vindt tassen met coke op achterbank auto

De politie heeft vrijdag in een auto in Breda 32 blokken cocaïne gevonden en daarbij een 45-jarige man uit het Utrechtse Elst aangehouden. Dat gebeurde…

Lees meer

Meisjes lastiggevallen en eentje aangereden, Tilburger opgepakt

De politie heeft deze week een man uit Tilburg aangehouden voor het lastigvallen van meisjes en het opzettelijk aanrijden van een van hen. Het minderjarige…

Lees meer

Voorzitter Nederlandse Politiebond over stakingen: ‘Balen dat voetbalsupporters dupe zijn, maar Schoof kan me nu bellen’

Voorzitter van de Nederlandse Politiebond Nine Kooiman haalt in het WNL-programma Het Misdaadbureau uit naar minister-president Dick Schoof over de vroegpensioenregeling. “We hebben al een…

Lees meer

Kabinet werkt aan ‘structurele oplossing’ voor duurder NS-kaartje

Staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) probeert te voorkomen dat de treinkaartjes van de NS fors omhoog gaan. Hij hoopt op een “structurele oplossing”…

Lees meer

Kabinet na lange zit en stevige discussies akkoord over regeerprogramma

Het kabinet heeft overeenstemming bereikt over een regeerprogramma, waarin het akkoord op hoofdlijnen tussen de vier coalitiepartijen nader is uitgewerkt. Het vergde wel lange en…

Lees meer

Kabinet bevestigt dat gedetineerden EBI kort contact hadden

Enkele gedetineerden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught hebben door een fout circa twintig seconden contact met elkaar gehad, schrijft staatssecretaris Ingrid Coenradie…

Lees meer