main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 februari 2024 — 10:13

Dwangsom 1,5 miljoen geen stok achter de deur voor COA om asielzoekers Ter Apel terug te dringen: ‘Een schijntje’

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moet deze week het aantal asielzoekers in Ter Apel terugdringen tot onder de 2000. Lukt dat niet, dan moet de organisatie 15.000 euro per nacht aftikken. Dat bedrag kan oplopen tot 1,5 miljoen euro. “Dat is een schijntje”, vertelt verslaggever asiel en migratie bij De Telegraaf Emile Kossen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het COA zegt er alles aan te doen om het aantal asielzoekers in Ter Apel onder de 2000 te krijgen, al lijkt niemand erin te geloven dat dat gaat lukken, stelt Kossen. Zelfs een dwangsom van 1,5 miljoen euro lijkt geen financiële stok achter de deur te zijn. “Dat klinkt als een hoop geld, maar COA gaf vorig jaar anderhalf miljard uit aan de opvang van asielzoekers. Dus anderhalf miljoen is een schijntje.”

Volgens Kossen heeft de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, “weinig” aan het bedrag. “Misschien kunnen ze het gebruiken voor een leuke voorziening, zoals een speeltuin.”

Ter Apel

De gemeente Westerwolde spande recent een kort geding aan tegen het COA. De gemeente werd door de rechter in het gelijk gesteld, waardoor COA zich nu echt moet houden aan de norm van maximaal 2000 asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start 

Het probleem is de doorstroom. Het idee is dat je een korte periode verblijft in Ter Apel, waarna je doorstroomt naar een asielzoekerscentrum elders in het land. “Die doorstroom is er niet, omdat in een ander azc geen plek is”, zegt Kossen. “Daardoor blijven mensen langer in Ter Apel en wordt die 2000 al jarenlang overschreden.” Volgens de verslaggever komt daar de komende tijd geen verandering in.

Extra plekken zoeken

Een ander probleem voor het COA is dat enkele noodopvanglocaties, zoals gymzalen, asielschepen en Van der Valk-hotels, gaan sluiten. Daardoor neemt het aantal opvangplekken af en moet COA naarstig op zoek naar nieuwe locaties.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Daarmee doet zich een ander probleem voor: het openen van een azc of noodopvanglocatie stuit lokaal vaak op veel weerstand. En de spreidingswet die eraan komt, wordt pas over een jaar zichtbaar, denkt Kossen. “We zitten nu in een rare tussenfase. Het gaat dit jaar heel moeilijk worden. Wellicht volgend jaar, als alle gemeenten de regeltjes vanuit Den Haag volgen, zijn er wel genoeg plekken voor de lange termijn.”

Draagvlak

Het draagvlak voor asielopvang in Nederland begint aardig af te nemen, ziet Kossen. Ten dele verklaart hij dat aan de vastgelopen asielketen. Zo kan het tot vijftien maanden duren voordat een asielzoeker te horen krijgt of die in Nederland mag blijven of niet. “Dat geldt ook voor de mensen waarvan wij weten dat zij geen kans hebben op asiel. Die blijven te lang in Nederland en houden een plek vast in een azc.”

Daarnaast wachten veel asielzoekers in een azc erg lang op een huurwoning en komt inburgeren niet altijd van de grond. “Zo gaat het maar verder in die keten”, zegt Kossen. “Het past allemaal niet. We weten het allemaal, maar er wordt niks aan gedaan.”

Lees ook:

Opvanglocatie Oekraïners in Jaarbeurs mogelijk tijdelijk dicht

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman

Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.

Klik hier en luister deze uitzending nu terug!

Borrell in Libanon: er moet onmiddellijk staakt-het-vuren komen

De hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU Josep Borrell heeft in de Libanese hoofdstad Beiroet opgeroepen tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren” in de oorlog tussen Israël en…

Lees meer

Bitcoin blijft onder grens van 100.000 dollar

De waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…

Lees meer

Warmste 24 november in Nederland sinds begin metingen

Deze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….

Lees meer

Hermans noemt afspraken klimaattop ‘ambitieus en haalbaar’

Klimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…

Lees meer

We nemen femicide nog altijd niet serieus: ‘Iedere week kom ik zaken tegen van vrouwen die zijn vermoord’

Femicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…

Lees meer

Rob Jetten (D66) roept coalitie op: ‘Ga aan de slag’

D66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…

Lees meer

Microdosing steeds populairder, maar heeft ook een keerzijde: ‘Er zijn lichamelijke en geestelijke risico’s’

Microdosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…

Lees meer

Wopke Hoekstra ziet ‘nieuw begin voor klimaatfinanciering’

Eurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…

Lees meer

Kosten voor noodnachtopvang asielzoekers lopen in de miljoenen

De inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…

Lees meer

Weeronline verwacht een zachte winter

Weeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…

Lees meer

Chocoladeletter? Liever een goedkopere zak kruidnoten

Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…

Lees meer

Omtzigt: kabinetsdeelname vraagt veel ‘spankracht’ van NSC

De verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…

Lees meer

Opnieuw pakketten drugs aangespoeld aan kust bij Scheveningen

Zaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…

Lees meer