Met lammetjes worden ook nieuwe zorgen over blauwtongvirus geboren: ‘Moet snel een vaccin komen’
Het is nog maar een paar weken wachten tot er weer lammetjes door de Nederlandse stallen huppelen. Maar hoewel het een idyllisch beeld is, zijn er ook zorgen bij schapenhouders. Er is nog altijd geen vaccin tegen het blauwtongvirus, waaraan vorig jaar meer dan 50.000 schapen overleden.
Bij schapenhouder Erik van Norel zijn de eerste lammetjes al geboren. "Het lammenseizoen is begonnen. Er zijn bij ons nu twee lammetjes geboren", vertelt Van Norel in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Het jongste lam kwam gisteren uit de buik van de moeder. "Ze is te vroeg geboren, dus heeft ze veel extra zorg nodig. We voeren haar iedere drie uur bij."
Maar dat is op dit moment niet de grootste zorg voor de schapenhouder. "De schapen die straks allemaal gaan lammeren, zijn in de blauwtongperiode gedekt. We weten op dit moment nog niet wat het destijds met de embryo's heeft gedaan en hoe de lammeren ontwikkeld zijn."
Vaccin
Ten minste één bedrijf is bezig een vaccin tegen het blauwtongvirus te ontwikkelen, zei demissionair landbouwminister Piet Adema begin deze maand in de Tweede Kamer. "Ik zal de processen voor de toelating versnellen, zodat hopelijk voor het knuttenseizoen medio dit jaar een veilig en werkzaam vaccin beschikbaar is."
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Om welk bedrijf of welke bedrijven het gaat, kon Adema niet zeggen "vanwege de hoge concurrentiegevoeligheid". Hij voert met tien vaccinproducenten in Europa gesprekken over de vaccins, zei hij. "Alle stappen die tot nu toe zijn gezet in dit proces gaan goed, maar we zijn er nog niet." De minister noemde een vaccin "de uitweg uit de situatie waarin Nederland zich bevindt".
"Het allerbelangrijkste is dat we zo snel mogelijk een vaccin krijgen", benadrukt schapenhouder Van Norel. Als alles goed verloopt, lopen er straks 400 lammetjes door zijn stal. "Het is een ontzettend drukke, maar schitterende periode."