CDA-leider Henri Bontenbal hekelt weglopen Pieter Omtzigt: ‘Argumentatie vind ik bijzonder’
CDA-leider Henri Bontenbal vindt het onjuist dat NSC-leider Pieter Omtzigt de formatie heeft laten klappen op financiën. "De argumentatie waarmee het nu geklapt is, vind ik bijzonder. Ieder kabinet heeft zijn eigen uitdagingen. Daar zitten vaak ook financiële uitdagingen tussen", zegt Bontenbal in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hij roept de partijen op weer plaats te nemen aan de formatietafel.
Het woord "chaos" schiet Bontenbal binnen als hij denkt aan het stuklopen van de gesprekken. NSC-leider Omtzigt noemt de tegenvallende financiële situatie van de overheid de aanleiding. Omtzigt had eerder financiële informatie van informateur Ronald Plasterk willen krijgen, zei hij in de talkshow Humberto.
Bontenbal is not amused. "Als je een flinke verkiezingswinst boekt, heb je ook echt de verantwoordelijkheid om er iets van te maken. Je moet moed hebben om verantwoordelijkheid te nemen." Hij gelooft dat de belangrijkste reden voor Omtzigt om de gesprekken te staken financiën is. "Maar ik vind het geen goed argument."
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan!
Volgens Bontenbal zijn financiële tegenvallers evident. "Je zult altijd problemen tegenkomen die je moet gaan oplossen. Daarvoor heb je een regering nodig."
'Naar exit gezocht'
Omtzigt zegt te willen kijken naar een zakenkabinet of extraparlementair kabinet. Bontenbal noemt het "tamelijk exotische opties". Hij vraagt Omtzigt om duidelijk te maken wat hij precies bedoelt. "We weten het niet. Zelf denk ik heel simpel: er zijn vier partijen die een goede uitslag hebben geboekt. Wij hebben steeds gezegd: zoek eerst naar een meerderheidscoalitie, want die andere vormen lijken mij erg ingewikkeld."
Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier op NPO Start!
Bontenbal begrijpt dat Omtzigt is geconfronteerd met een tegenvaller, maar benadrukt dat de NSC-voorman te snel is weggelopen. "Natuurlijk moet je naar de financiën kijken, maar dat gaat tijdens de formatie hoe dan ook gebeuren. Op het moment dat je documenten op tafel krijgt die je nog niet eerder hebt gehad, dan had je ook om extra tijd kunnen vragen."
"Hier is naar een exit gezocht", denkt Bontenbal. "Die exit was niet de rechtsstatelijkheid, maar financiën. Dat is nou net geen goed argument om er op dit moment uit te stappen."