Lieke (19) zat in de gesloten jeugdzorg: ‘Niemand toonde interesse in mij’
De negentienjarige Lieke zat in de gesloten jeugdzorg. Ze vertelt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat zij niet de juiste zorg en aandacht kreeg die ze nodig had, omdat de jeugdzorg in Nederland stikt van regels en protocollen. Vanwege de aangekondigde bezuinigingen van het demissionaire kabinet gaan jongeren zoals zij in gesprek met verantwoordelijk staatssecretaris Maarten van Ooijen (ChristenUnie).
Jarenlang is er beknibbeld door kabinetten op de kosten voor de jeugdzorg. Het resultaat is een overvloed aan regels, protocollen en tijdsdruk voor hulpverleners, die hierdoor uitvallen. Kinderen zijn de dupe, want zij krijgen niet te zorg die ze nodig hebben.
Toch heeft demissionaire kabinet besloten om nog meer te bezuinigen, tot onvrede van stichting Het Vergeten Kind en ervaringsdeskundigen zoals Lieke. Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks-PvdA) dient vandaag een motie in om verdere bezuinigingen te voorkomen.
“Ik voelde me niet gezien en gehoord. Er werd weinig naar me omgekeken. Er was ook geen kennis op het gebied van mijn problematiek”, vertelt Lieke. “Wat ik nodig had gehad, is denk ik veel meer tijd en aandacht. Maar ook dat ze wisten wie ik was. Dat ze interesse toonden in mij en niet zomaar uitgingen van wat zij dachten of wat er in hun systeem stond over mij.”
Een kopje thee of een knuffel zou al veel uit hebben gemaakt, denkt Lieke. “Maar ook een gesprek van: hé, hoe is het nou écht met je?”
Ontvang jij al onze WNL-nieuwsbrief? Meld je hier gratis aan en mis niets!
Ambassadeur van Het Vergeten Kind Natasja Froger maakt zich hard voor een betere jeugdzorg. “Kinderen moeten altijd onbezonnen kind kunnen zijn. Als het om wat voor reden dan ook niet kan, dan moeten wij ze met z’n allen een beetje helpen”, vertelt ze. “Helaas zijn er 100.000 kwetsbare kinderen in Nederland, waarvan er ruim 40.000 niet eens meer thuis kunnen wonen, omdat het te onveilig is. Ik vind dat wij met z’n allen ons daarover moeten ontfermen.”
Eindeloos rouleren van hulpverleners
Froger hekelt de enorme bezuinigingen die als gevolg hebben dat steeds meer zorgpersoneel uitvalt. “Kinderen rouleren heel vaak van hulpverlener. Op een gegeven moment hebben ze hun verhaal achttien, achtentwintig of soms zestig keer verteld aan wéér een nieuwe hulpverlener. Dan denken ze: laat maar. Er is te weinig tijd om echt een-op-een aandacht te geven die een kind zo nodig heeft.”
“Als je mishandeld, verwaarloosd of misbruikt bent, ga het maar eens vertellen”, gaat Froger verder. “Het is al zo’n ongelooflijke wond en als je dan niet de kans krijgt om een band op te bouwen met een hulpverlener, omdat die constant rouleren, dan durf je het op een gegeven moment niet meer te vertellen.”
Het gevolg is dat het eigen zelfbeeld van de jongeren steeds lager wordt. “Je wordt steeds minder zelfverzekerd, keert steeds meer in jezelf en krijgt het gevoel: ik doe er niet toe, ik ben het niet waard. Dat horen we vaak, en dat mag natuurlijk niet.”
Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier via NPO Start!
Aandacht
Met name die aandacht is volgens Froger zo belangrijk voor kwetsbare kinderen. “Er moet echt gekeken worden naar wat het kind nodig heeft. Kijk niet naar de regels van: dit zijn de protocollen en dat horen we toe te passen. Elk kind is anders en ieder kind heeft een ander verhaal en helaas een rugzak vol nare ervaringen.”
Vroeger werd geleerd om juist afstand te houden, stelt de ambassadeur van Het Vergeten Kind. Er moet beter worden gekeken en geluisterd naar wat het kind nodig heeft. “Kijk heel erg naar: waar komt het gedrag vandaan? Niet: o, dat kind gedraagt zich zo, dus gaan we zo en zo behandelen. Nee, waar komt dat gedrag vandaan en wat kunnen we daar aan doen?”
Froger besluit: “Wij kunnen ons allemaal wel inleven en inlezen, maar je kunt het nooit zo vertellen als iemand die het aan den lijve ondervonden heeft.”
Lees ook:
Extra toezicht op jeugdzorginstelling in Limburg en Brabant: onveilige werkcultuur
Door: Matthijs Meulblok
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Geweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meer