Per dag sterven 17 mensen na een nare val, zo bescherm jij jezelf
Het is spekglad en dat kan voor voornamelijk ouderen desastreuze gevolgen hebben. Elke vier minuten belandt er namelijk een 65+'er na een nare val op de spoedeisende hulp, meldt De Telegraaf.
Dagelijks gaan mensen onderuit. Het zijn er zelfs zoveel, dat per dag zeventien mensen erdoor sterven, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat aantal is de afgelopen tien jaar verdubbeld.
Met deze winterse omstandigheden lopen vooral ouderen extra risico op spekgladde paden. Spoedeisende hulpen hadden het er maar druk mee afgelopen week. Heup- en polsbreuken kwamen het vaakst voor. Voorlopig blijft het oppassen geblazen, want het ijzel zal niet snel verdwijnen.
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Veel organisaties bieden valpreventiecursussen aan voor ouderen. Daar doen zij oefeningen om bepaalde spieren aan te sterken. Belangrijk is vooral dat ouderen in beweging blijven.
Heupairbag
Een innovatie op dit gebied is de heupairbag. Die functioneert bijna hetzelfde als een airbag in een auto. Ouderen plaatsen de heupairbag, die bestaat uit kleine luchtkussens, op de heup aan de binnenkant van hun broek. Zodra iemand dreigt te vallen, wordt dit door sensoren gesignaleerd, waarna de kussens zich razendsnel opblazen om de val op te vangen.
Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.
Het Leids Universitair Centrum heeft onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de heupairbag. Het middel kan maar liefst voor 50 procent minder heup- en bekkenfracturen voorkomen. Inmiddels is de heupairbag bij meer dan zestig zorginstellingen te verkrijgen.
Amerikakenner Willem Post, zelf 68 jaar, geeft advies. "Je moet ook vooral naar je zolen kijken", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Als ik het huis uitstap, kijk ik altijd of ik nog houvast heb. Als je dat niet doet, dan kan je verrast worden."