main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 12 januari 2024 — 11:34

Wat gaan wij merken van de Amerikaanse en Britse aanvallen op de Houthi’s? 

Amerikaanse en Britse gevechtsvliegtuigen hebben vannacht luchtaanvallen uitgevoerd op de Houthi’s in Jemen. De gevolgen van deze bombardementen kunnen ook gevolgen hebben voor Nederland, dat de aanval op de rebellen heeft ondersteund. 

Afgelopen nacht zijn door Amerikaanse en Britse gevechtsvliegtuigen 60 doelen op zestien verschillende locaties geraakt, met name in het westen van Jemen. Daarbij zijn radarinstallaties uitgeschakeld, die voornamelijk zijn verbonden met de luchtverdediging. Andere aanvallen waren gericht op lanceringsinstallaties, opslagplaatsen, commando- en logistieke centra.

‘Het raakt ons meteen’

“Dit was een reactie op de aanvallen van de afgelopen weken op schepen die aanvankelijk alleen maar een link hadden met Israël”, vertelt defensiespecialist van denktank HCSS Peter Wijninga in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Volgens Wijninga worden inmiddels vrijwel alle schepen die varen door de straat Bab al-Mandab, in het zuiden van de Rode Zee, aangevallen.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Om de vrije scheepvaart te waarborgen steunde Nederland de actie tegen de rebellen, zegt de defensiespecialist. Het is van belang voor onze economische positie in de wereld, stelt hij. Ongeveer de helft van de containers die in Rotterdam binnenkomen, varen door de zeestraat. Als die ontoegankelijk wordt, moeten schepen om Afrika varen. Een route die 12.000 kilometer langer is. “Dat raakt ons meteen”, zegt Wijninga.

Als rederijen genoodzaakt worden om om te varen, vanwege de aanwezigheid van de Houthi-rebellen, “zullen wij dat meteen in inflatie en prijzen in de winkel merken”, benadrukt hij.

Houthi’s willen terugslaan

De Houthi’s hebben laten weten keihard terug te slaan. De vraag is echter of zij daar de middelen voor hebben. Wijninga verwacht dat de rebellen nog beschikken over de nodige drones, raketten en lanceerinstallaties. Daarnaast beschikken de Houthi’s over een behoorlijk sterke defensie-industrie. Ze maken zelf wapens als langeafstandsrakketen en drones. Daarin krijgen zij ondersteuning van Iran.

Of de rebellen gaan stoppen met het aanvallen van de schepen, is nog maar de vraag. Zelf vinden zij namelijk dat ze recht hebben om de schepen aan te vallen vanwege Amerikaanse steun aan Israël. Advocaat Geert-Jan Knoops zegt dat dit internationaalrechtelijk geen stand houdt. “Je kunt niet een vergeldingsaanval uitvoeren op, in dit geval Amerika, omdat je vindt dat zij ten onrechte een ander land steunt.”

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start 

Daarnaast staat het volgens Knoops vast dat Houthi’s burgerdoelen raken. “Dat is volgens het internationaal recht niet geoorloofd.”

Rusland en China

De Amerikaanse aanval op de Houthi’s volgde na een resolutie in de VN-Veiligheidsraad. Knoops noemt het “opmerkelijk” dat zowel Rusland als China geen vetorecht hebben uitgesproken tegen de aanval. Als zij dat wel hadden gedaan, was de resolutie nooit aangenomen en had de Amerikaanse president Joe Biden mogelijk niet ingegrepen.

Lees ook:

Tweede Kamer was niet op de hoogte van Nederlandse betrokkenheid bij aanvallen op Houthi-rebellen

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister terug: buitenlandminister Veldkamp over de onrust in de wereld

Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten

– Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp over de onrust in de wereld
– Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over de kabinetsplannen
– Migratie-expert en wiskundige Jan van de Beek over de asielcrisis
– Oud-politicus en schrijver Peter Rehwinkel over de Nederlandse first lady’s

Luister nu terug als podcast

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.
Maandagavond 20.30 uur
Afvalbranche overweegt rechtszaak tegen kabinet om lachgasafval

Gemeentelijke afvalinzamelaars willen een rechtszaak tegen het kabinet beginnen om de overlast van lachgascilinders, als de Staat niet binnen twee weken met een “acceptabele reactie”…

Lees meer

Peter Gillis naar de rechter om vakantieparkbewoners weg te krijgen

De soap rondom vakantiepark Prinsenmeer in Noord-Brabant is nog altijd niet tot een einde gekomen. Eigenaar Peter Gillis krijgt de laatste bewoners niet weg en…

Lees meer

Provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met zenderen wolf

De provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met het vangen, verdoven en zenderen van wolf GW3237m die op de Utrechtse Heuvelrug leeft en bij een…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: vooruitblikken op Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof….

Lees meer

FNV wil 7 procent loonsverhoging en vierdaagse werkweek

Vakbond FNV wil in cao-onderhandelingen komend jaar inzetten op 7 procent loonsverhoging, een minimumloon van 16 euro en een vierdaagse werkweek van 32 uur. Met…

Lees meer

Kees van der Staaij (Raad van State) kritisch over inzet noodwet: ‘Niet voor elke lastige kwestie is noodwet geschikt’

Staatsraad bij de Raad van State Kees van der Staaij vindt dat de noodwet in sommige situaties te snel wordt toegepast. “Niet voor elke lastige…

Lees meer

VVD-partijleider Yeşilgöz wil niet alleen ‘de grote jongens’ als kroongetuigen, critici twijfelen

Kleine vissen moeten grote vissen vangen. Dat is het devies van VVD-fractievoorzitter en voormalig minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz. Nu het kabinet de…

Lees meer