Wat gaan wij merken van de Amerikaanse en Britse aanvallen op de Houthi’s?
Amerikaanse en Britse gevechtsvliegtuigen hebben vannacht luchtaanvallen uitgevoerd op de Houthi’s in Jemen. De gevolgen van deze bombardementen kunnen ook gevolgen hebben voor Nederland, dat de aanval op de rebellen heeft ondersteund.
Afgelopen nacht zijn door Amerikaanse en Britse gevechtsvliegtuigen 60 doelen op zestien verschillende locaties geraakt, met name in het westen van Jemen. Daarbij zijn radarinstallaties uitgeschakeld, die voornamelijk zijn verbonden met de luchtverdediging. Andere aanvallen waren gericht op lanceringsinstallaties, opslagplaatsen, commando- en logistieke centra.
‘Het raakt ons meteen’
“Dit was een reactie op de aanvallen van de afgelopen weken op schepen die aanvankelijk alleen maar een link hadden met Israël”, vertelt defensiespecialist van denktank HCSS Peter Wijninga in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Volgens Wijninga worden inmiddels vrijwel alle schepen die varen door de straat Bab al-Mandab, in het zuiden van de Rode Zee, aangevallen.
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Om de vrije scheepvaart te waarborgen steunde Nederland de actie tegen de rebellen, zegt de defensiespecialist. Het is van belang voor onze economische positie in de wereld, stelt hij. Ongeveer de helft van de containers die in Rotterdam binnenkomen, varen door de zeestraat. Als die ontoegankelijk wordt, moeten schepen om Afrika varen. Een route die 12.000 kilometer langer is. “Dat raakt ons meteen”, zegt Wijninga.
Als rederijen genoodzaakt worden om om te varen, vanwege de aanwezigheid van de Houthi-rebellen, “zullen wij dat meteen in inflatie en prijzen in de winkel merken”, benadrukt hij.
Houthi’s willen terugslaan
De Houthi’s hebben laten weten keihard terug te slaan. De vraag is echter of zij daar de middelen voor hebben. Wijninga verwacht dat de rebellen nog beschikken over de nodige drones, raketten en lanceerinstallaties. Daarnaast beschikken de Houthi’s over een behoorlijk sterke defensie-industrie. Ze maken zelf wapens als langeafstandsrakketen en drones. Daarin krijgen zij ondersteuning van Iran.
Of de rebellen gaan stoppen met het aanvallen van de schepen, is nog maar de vraag. Zelf vinden zij namelijk dat ze recht hebben om de schepen aan te vallen vanwege Amerikaanse steun aan Israël. Advocaat Geert-Jan Knoops zegt dat dit internationaalrechtelijk geen stand houdt. “Je kunt niet een vergeldingsaanval uitvoeren op, in dit geval Amerika, omdat je vindt dat zij ten onrechte een ander land steunt.”
Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.
Daarnaast staat het volgens Knoops vast dat Houthi’s burgerdoelen raken. “Dat is volgens het internationaal recht niet geoorloofd.”
Rusland en China
De Amerikaanse aanval op de Houthi’s volgde na een resolutie in de VN-Veiligheidsraad. Knoops noemt het “opmerkelijk” dat zowel Rusland als China geen vetorecht hebben uitgesproken tegen de aanval. Als zij dat wel hadden gedaan, was de resolutie nooit aangenomen en had de Amerikaanse president Joe Biden mogelijk niet ingegrepen.
Lees ook:
Tweede Kamer was niet op de hoogte van Nederlandse betrokkenheid bij aanvallen op Houthi-rebellen
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Klik hier en luister deze uitzending nu terug!
De hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU Josep Borrell heeft in de Libanese hoofdstad Beiroet opgeroepen tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren” in de oorlog tussen Israël en…
Lees meerDe waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…
Lees meerDeze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….
Lees meerKlimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…
Lees meerFemicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…
Lees meerD66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…
Lees meerMicrodosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…
Lees meerEurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…
Lees meerDe inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…
Lees meerWeeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…
Lees meerGeweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meer