Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Wat gaan wij merken van de Amerikaanse en Britse aanvallen op de Houthi’s? 

Amerikaanse en Britse gevechtsvliegtuigen hebben vannacht luchtaanvallen uitgevoerd op de Houthi's in Jemen. De gevolgen van deze bombardementen kunnen ook gevolgen hebben voor Nederland, dat de aanval op de rebellen heeft ondersteund.

Afgelopen nacht zijn door Amerikaanse en Britse gevechtsvliegtuigen 60 doelen op zestien verschillende locaties geraakt, met name in het westen van Jemen. Daarbij zijn radarinstallaties uitgeschakeld, die voornamelijk zijn verbonden met de luchtverdediging. Andere aanvallen waren gericht op lanceringsinstallaties, opslagplaatsen, commando- en logistieke centra.

'Het raakt ons meteen'

"Dit was een reactie op de aanvallen van de afgelopen weken op schepen die aanvankelijk alleen maar een link hadden met Israël", vertelt defensiespecialist van denktank HCSS Peter Wijninga in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Volgens Wijninga worden inmiddels vrijwel alle schepen die varen door de straat Bab al-Mandab, in het zuiden van de Rode Zee, aangevallen.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Om de vrije scheepvaart te waarborgen steunde Nederland de actie tegen de rebellen, zegt de defensiespecialist. Het is van belang voor onze economische positie in de wereld, stelt hij. Ongeveer de helft van de containers die in Rotterdam binnenkomen, varen door de zeestraat. Als die ontoegankelijk wordt, moeten schepen om Afrika varen. Een route die 12.000 kilometer langer is. "Dat raakt ons meteen", zegt Wijninga.

Als rederijen genoodzaakt worden om om te varen, vanwege de aanwezigheid van de Houthi-rebellen, "zullen wij dat meteen in inflatie en prijzen in de winkel merken", benadrukt hij.

Houthi's willen terugslaan

De Houthi's hebben laten weten keihard terug te slaan. De vraag is echter of zij daar de middelen voor hebben. Wijninga verwacht dat de rebellen nog beschikken over de nodige drones, raketten en lanceerinstallaties. Daarnaast beschikken de Houthi's over een behoorlijk sterke defensie-industrie. Ze maken zelf wapens als langeafstandsrakketen en drones. Daarin krijgen zij ondersteuning van Iran.

Of de rebellen gaan stoppen met het aanvallen van de schepen, is nog maar de vraag. Zelf vinden zij namelijk dat ze recht hebben om de schepen aan te vallen vanwege Amerikaanse steun aan Israël. Advocaat Geert-Jan Knoops zegt dat dit internationaalrechtelijk geen stand houdt. "Je kunt niet een vergeldingsaanval uitvoeren op, in dit geval Amerika, omdat je vindt dat zij ten onrechte een ander land steunt."

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.

Daarnaast staat het volgens Knoops vast dat Houthi's burgerdoelen raken. "Dat is volgens het internationaal recht niet geoorloofd."

Rusland en China

De Amerikaanse aanval op de Houthi's volgde na een resolutie in de VN-Veiligheidsraad. Knoops noemt het "opmerkelijk" dat zowel Rusland als China geen vetorecht hebben uitgesproken tegen de aanval. Als zij dat wel hadden gedaan, was de resolutie nooit aangenomen en had de Amerikaanse president Joe Biden mogelijk niet ingegrepen.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau