main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 28 december 2023 — 14:10

VNO-NCW-voorman: ‘Nederlands vestigingsklimaat staat onder druk’

Volgens Winand Quaedvlieg, voorman van de Brusselse tak van VNO-NCW, staat het Nederlandse vestigingsklimaat onder druk. “Het is versoberd. Er zijn belastingmaatregelen genomen, ook recent, die echt niet gunstig zijn. Voor grote bedrijven is dit een factor die meespeelt als je een investeringsbeslissing neemt”, zegt Quaedvlieg in het radioprogramma Sven op 1 op NPO Radio 1.

Van de 27 lidstaten van de Europese Unie is Nederland nog steeds een aantrekkelijk land voor internationale bedrijven met heel veel mogelijkheden, aldus Quaedvlieg. “Maar de Nederlandse én Europese politiek moet dus heel goed nadenken over dat als je bepaalde bedrijven binnen je grenzen wilt houden, je moet kijken naar wat deze bedrijven nodig hebben.”

“Deze dilemma’s en keuzes van bedrijven zijn niet nieuw”, vervolgt de VNO-NCW-voorman. “Dit speelde tien á vijftien jaar geleden ook. Op het moment dat een bedrijf een grote investering doet, dan gaat het bij internationale bedrijven vaak om de vraag of je dat in Amerika, Azië of Europa doet. En als de keuze op Europa valt, is de vraag waar in Europa.”

Luister deze uitzending van Sven op 1 nu terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.

Exodus van internationale bedrijven

Alleen wordt het voor Amerikaanse bedrijven onaantrekkelijker om hun hoofdkantoor in Europa te vestigen. Quaedvlieg ziet dat de exodus van internationale bedrijven in Nederland namelijk niet alleen komt door het gebrek aan politieke waardering van het bedrijfsleven op dit moment, maar dat dit ook wordt versterkt door de Inflation Reduction Act in Amerika. “Met het antwoord hierop is de EU bezig.”

De Inflation Reduction Act (IRA) is een historisch pakket maatregelen ter waarde van 700 miljard dollar dat in augustus 2022 is aangenomen door het Amerikaanse Congres. Bijna de helft van dat miljardenbedrag is bestemd voor klimaat- en milieuplannen. Europa ziet het Amerikaanse IRA-pakket als ongewenst, omdat de plannen Amerikaanse bedrijven stimuleren om in de VS te produceren, waardoor het minder aantrekkelijk wordt om naar Europa te verkassen.

Analisten in Brussel zeggen dat een exodusangst niet nodig is, maar de geluiden die Quaedvlieg hoort vertellen een ander verhaal. “Investeringsbeslissingen worden genomen op basis van die Inflation Reduction Act. Er zijn investeringen die nu in Amerika gebeuren en niet hier, vanwege dit miljardenpakket.”

Tekst gaat verder onder de X:

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Kennismigranten

Quaedvlieg benadrukt daarnaast dat kennismigratie in Nederland hard nodig is. “We hebben in Nederland en Europa te weinig mensen die het kennisniveau hebben om de industrieën tot de top van de wereld te laten behoren. Dus de oplossing is niet dat er geen kennismigranten meer moeten komen, maar dat er meer huizen komen. We moeten niet de economie gaan stilzetten totdat er weer huizen zijn. Zo functioneert het niet.”

Lees ook:

 

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Rob Jetten (D66) roept coalitie op: ‘Ga aan de slag’

D66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…

Lees meer

Microdosing steeds populairder, maar heeft ook een keerzijde: ‘Er zijn lichamelijke en geestelijke risico’s’

Microdosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…

Lees meer

Wopke Hoekstra ziet ‘nieuw begin voor klimaatfinanciering’

Eurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…

Lees meer

Kosten voor noodnachtopvang asielzoekers lopen in de miljoenen

De inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…

Lees meer

Weeronline verwacht een zachte winter

Weeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…

Lees meer

Chocoladeletter? Liever een goedkopere zak kruidnoten

Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…

Lees meer

Omtzigt: kabinetsdeelname vraagt veel ‘spankracht’ van NSC

De verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…

Lees meer

Opnieuw pakketten drugs aangespoeld aan kust bij Scheveningen

Zaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…

Lees meer

Manifestatie met zwarte pieten in Rijswijk rustig verlopen

De manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…

Lees meer

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer