main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 26 november 2023 — 12:40

Lale Gül: mensen met islamitische achtergrond fan van Geert Wilders en niet links-progressief

Volgens schrijver en columnist Lale Gül hebben veel mensen met een islamitische achtergrond gestemd op de PVV. “Mijn ervaring is dat juist mensen met een islamitische achtergrond heel conservatief zijn. Ze zijn niet links-progressief. Ik ben niet verbaasd dat ze PVV hebben gestemd”, zegt ze in WNL Op Zondag op NPO 1.

De PVV van Geert Wilders is de grote winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen met 37 zetels. In verschillende Nederlandse steden gingen mensen deze week de straat op om tegen de verkiezingsuitslag te demonstreren. In Utrecht werd een demonstratie georganiseerd door de linkse actiegroep Antifa. Mensen scandeerden ‘you are not alone’, om mensen met een migratieachtergrond een hart onder de riem te steken.

Volgens Gül slaan die protesten de plank mis. Zij denkt dat juist veel mensen met een migratieachtergrond op Wilders hebben gestemd. “Er wordt gedaan alsof mensen met een migratieachtergrond vooral links-progressief zouden zijn, maar dat zijn ze niet. Dat is nooit mijn ervaring geweest, maar zo werd het wel voorgeschoteld.”

Juist mensen met een islamitische achtergrond zijn “heel conservatief”, zegt de schrijfster. Dat Wilders een “autoritaire leider” is, spreekt ze aan. “De PVV is sociaal-cultureel conservatief, ze zijn voor de bewaking van de culturele identiteit. Dat is weliswaar niet hun culturele identiteit, maar dat begrijpen ze, omdat ze met één been in de cultuur van het herkomstland staan. Links-progressieve idealen over feminisme en LGBTQ-rechten, hebben ze niks mee. Het verhaal over klimaat spreekt ze ook niet aan.”

Luister deze uitzending terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.

Gül heeft naar eigen zeggen vijftien vrienden met een migratieachtergrond die op de PVV hebben gestemd. En zij zijn niet eens conservatief, zegt ze. “Een maand voor de verkiezingen zeiden ze dat ze op Pieter Omtzigt of Dilan Yeşilgöz zouden stemmen. Een dag voor de verkiezingen hadden ze toch gekozen voor Wilders. Dat deden ze omdat hij voor seculiere waarden staat en de enige is die wat zegt over bijvoorbeeld de ruimte die religie tegenwoordig inneemt in de openbare ruimte.”

Ze vindt dat linkse partijen te weinig oog hebben voor de bescherming van seculiere waarden. “Ik ben zelf ooit uit de speech gehaald van Sigrid Kaag voor haar HJ Schoo-lezing. Haar speechwriter had het zinnetje toegevoegd: we moeten voor de vrijheid van schrijvers staan, zoals Lale Gül. Kaag had dat er persoonlijk uit laten halen. Dat is voor mij symbolisch.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Ze gaat verder: “Wanneer hoor je links zeggen: we moeten voor seculiere waarden staan, we moeten religieuze scholen aanpakken. Wanneer hoor je ze opkomen voor mensen die hun gemeenschap geloven vanwege die conservatieve dogma’s? Dat is helemaal uit de mode op links.”

‘Demonstraties schattig en tenenkrommend’

Demonstranten die ‘you are not alone’ riepen vindt Gül “schattig” en “tenenkrommend” tegelijkertijd. “Maar ik neig toch vooral naar akward. Er staan geen mensen van kleur tussen, als je naar de filmpjes kijkt. Het is ook een soort stemmingmakerij en bijna demagogische angstmakerij.”

“Mensen hebben het over deportaties, alsof dat een mogelijkheid zou zijn”, zegt de columnist. “Als je er een beetje verstand van hebt, weet je dat zoiets nooit kan gebeuren en dat mensen zich met een migratieachtergrond zich nergens zorgen over hoeven te maken. Ik heb een migratieachtergrond en ik maak mij nergens zorgen over.”

Liever Geert dan Dilan

Mensen die deelnamen aan de protesten, ontkennen volgens Gül dat mensen met een migratieachtergrond liever op Geert Wilders stemmen dan op Dilan Yeşilgöz. “Ik volg internetplatforms waar mensen met een migratieachtergrond reageren. Ik lees dingen als: Ik heb liever Geert aan de macht dan iemand waarbij mijn kind morgen vraagt: ben ik een jongen of een meisje? Zij hebben helemaal niks met die linkse idealen.”

“Van Dilan zijn ze geen fan, omdat zij in de allochtone gemeenschap heel erg bekend staat als iemand die bijvoorbeeld de Armeense genocide heeft erkend en die voor LGBTQ- en vrouwenrechten heeft gestreden in de gemeenteraad in Amsterdam”, zegt Gül. “Ik vind het grappig dat de allochtonen worden geclaimd door links, terwijl zij niet links zijn. Dat is een soort huwelijk dat alleen in een schijnwerkelijkheid bestaat, maar niet in het echt.”

Lees ook: 

Waarom koos Brabant massaal voor de PVV? 

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Blik op de politieke toekomst

Hoe ziet Nederland er over pak ‘m beet vijf jaar uit en welk langetermijnbeleid is nodig om ons land economisch op de rails te houden? Te gast zijn:
  • Barbara Baarsma, hoofdeconoom van PWC. Met haar onderzoeken we hoe we onze economie gezond maken en houden;
  • Energie-expert Jilles van den Beukel. Met hem duiken we in de toekomst van ons energiebeleid;
  • Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam en veteraan van de sociaaleconomische raad. Hij vertelt wat ons te wachten staat op de arbeidsmarkt, die alsmaar krapper lijkt te worden.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Van dierenbeul tot moordenaar: ‘Psychopaten hebben er plezier in om anderen pijn te doen’

Wat maakt dat mensen onschuldige dieren de vreselijkste dingen aan doen? Bovendien zeggen de experts: ‘Waar dieren in nood zijn, zijn vaak ook mensen in nood’. Is dierenmishandeling een voorbode van geweld tegen mensen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met GZ-psycholoog Nienke Endenburg van het Landelijk Expertisecentrum voor Dierenmishandeling en Joop de Schepper, landelijk portefeuillehouder dierenpolitie. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en rijdt mee met de dierenambulance.

Luister nu naar de podcast!
Dode wolf niet omgekomen door geweld, maar door geelzucht

De jonge wolf die in november vorig jaar dood werd gevonden in een modderpoel in Uddel is gestorven aan geelzucht. Dat is gebleken uit onderzoek…

Lees meer

Ook het Witte Huis ziet Rutte zitten als NAVO-topman

Het Witte Huis schaart zich openlijk achter scheidend premier Mark Rutte als nieuwe topman van de NAVO. Een woordvoerder bevestigde de Amerikaanse steun voor de…

Lees meer

Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om…

Lees meer

Houd paraplu, regenjas en laarzen in de aanslag: storm Louis kom eraan

Op Limburg na geldt donderdagavond in het hele land code oranje vanwege storm Louis, meldt het KNMI. Vanaf 19.00 uur trekt storm Louis over Zeeland…

Lees meer

Meisje (17) overleden door steekpartij Winsum

In het Groningse dorp Winsum is een meisje van 17 jaar overleden na een steekpartij op de A.S. de Blécourtlaan, woensdagavond. Ze werd woensdagavond zwaargewond…

Lees meer

COA: 2032 asielzoekers in Ter Apel, maximum overschreden

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2032 asielzoekers de nacht doorgebracht, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat zijn er…

Lees meer

Jeroen Lenaers (CDA-Europarlementariër): ‘Pas na verkiezingen duidelijkheid of BBB en NSC welkom zijn bij EVP-fractie’

Het is voor NSC en BBB wachten geblazen tot zij duidelijkheid krijgen om zich te voegen aan de EVP-fractie in het Europees Parlement. Daar komt…

Lees meer