main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 26 november 2023 — 12:40

Lale Gül: mensen met islamitische achtergrond fan van Geert Wilders en niet links-progressief

Volgens schrijver en columnist Lale Gül hebben veel mensen met een islamitische achtergrond gestemd op de PVV. “Mijn ervaring is dat juist mensen met een islamitische achtergrond heel conservatief zijn. Ze zijn niet links-progressief. Ik ben niet verbaasd dat ze PVV hebben gestemd”, zegt ze in WNL Op Zondag op NPO 1.

De PVV van Geert Wilders is de grote winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen met 37 zetels. In verschillende Nederlandse steden gingen mensen deze week de straat op om tegen de verkiezingsuitslag te demonstreren. In Utrecht werd een demonstratie georganiseerd door de linkse actiegroep Antifa. Mensen scandeerden ‘you are not alone’, om mensen met een migratieachtergrond een hart onder de riem te steken.

Volgens Gül slaan die protesten de plank mis. Zij denkt dat juist veel mensen met een migratieachtergrond op Wilders hebben gestemd. “Er wordt gedaan alsof mensen met een migratieachtergrond vooral links-progressief zouden zijn, maar dat zijn ze niet. Dat is nooit mijn ervaring geweest, maar zo werd het wel voorgeschoteld.”

Juist mensen met een islamitische achtergrond zijn “heel conservatief”, zegt de schrijfster. Dat Wilders een “autoritaire leider” is, spreekt ze aan. “De PVV is sociaal-cultureel conservatief, ze zijn voor de bewaking van de culturele identiteit. Dat is weliswaar niet hun culturele identiteit, maar dat begrijpen ze, omdat ze met één been in de cultuur van het herkomstland staan. Links-progressieve idealen over feminisme en LGBTQ-rechten, hebben ze niks mee. Het verhaal over klimaat spreekt ze ook niet aan.”

Luister deze uitzending terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.

Gül heeft naar eigen zeggen vijftien vrienden met een migratieachtergrond die op de PVV hebben gestemd. En zij zijn niet eens conservatief, zegt ze. “Een maand voor de verkiezingen zeiden ze dat ze op Pieter Omtzigt of Dilan Yeşilgöz zouden stemmen. Een dag voor de verkiezingen hadden ze toch gekozen voor Wilders. Dat deden ze omdat hij voor seculiere waarden staat en de enige is die wat zegt over bijvoorbeeld de ruimte die religie tegenwoordig inneemt in de openbare ruimte.”

Ze vindt dat linkse partijen te weinig oog hebben voor de bescherming van seculiere waarden. “Ik ben zelf ooit uit de speech gehaald van Sigrid Kaag voor haar HJ Schoo-lezing. Haar speechwriter had het zinnetje toegevoegd: we moeten voor de vrijheid van schrijvers staan, zoals Lale Gül. Kaag had dat er persoonlijk uit laten halen. Dat is voor mij symbolisch.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Ze gaat verder: “Wanneer hoor je links zeggen: we moeten voor seculiere waarden staan, we moeten religieuze scholen aanpakken. Wanneer hoor je ze opkomen voor mensen die hun gemeenschap geloven vanwege die conservatieve dogma’s? Dat is helemaal uit de mode op links.”

‘Demonstraties schattig en tenenkrommend’

Demonstranten die ‘you are not alone’ riepen vindt Gül “schattig” en “tenenkrommend” tegelijkertijd. “Maar ik neig toch vooral naar akward. Er staan geen mensen van kleur tussen, als je naar de filmpjes kijkt. Het is ook een soort stemmingmakerij en bijna demagogische angstmakerij.”

“Mensen hebben het over deportaties, alsof dat een mogelijkheid zou zijn”, zegt de columnist. “Als je er een beetje verstand van hebt, weet je dat zoiets nooit kan gebeuren en dat mensen zich met een migratieachtergrond zich nergens zorgen over hoeven te maken. Ik heb een migratieachtergrond en ik maak mij nergens zorgen over.”

Liever Geert dan Dilan

Mensen die deelnamen aan de protesten, ontkennen volgens Gül dat mensen met een migratieachtergrond liever op Geert Wilders stemmen dan op Dilan Yeşilgöz. “Ik volg internetplatforms waar mensen met een migratieachtergrond reageren. Ik lees dingen als: Ik heb liever Geert aan de macht dan iemand waarbij mijn kind morgen vraagt: ben ik een jongen of een meisje? Zij hebben helemaal niks met die linkse idealen.”

“Van Dilan zijn ze geen fan, omdat zij in de allochtone gemeenschap heel erg bekend staat als iemand die bijvoorbeeld de Armeense genocide heeft erkend en die voor LGBTQ- en vrouwenrechten heeft gestreden in de gemeenteraad in Amsterdam”, zegt Gül. “Ik vind het grappig dat de allochtonen worden geclaimd door links, terwijl zij niet links zijn. Dat is een soort huwelijk dat alleen in een schijnwerkelijkheid bestaat, maar niet in het echt.”

Lees ook: 

Waarom koos Brabant massaal voor de PVV? 

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Is Maddie McCann ontvoerd door Christian B.?

De Duitse Christian B. is hoofdverdachte in de Maddie McCann-zaak. 17 jaar geleden verdween de Britse peuter in Spanje. Maaike Timmerman bespreekt het met AD-correspondent Geert Langendorff en lector Technologies for Criminal Investigations Jaap Knotter.

Luister hier!

Is persvrijheid in Polen wel zo vrij?

Na een wisseling van de macht zou de persvrijheid in Polen niet meer in het gedrang komen, maar de realiteit liegt er niet om. Staat persvrijheid op het spel in Polen?

Tanja Kok is in Polen en gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.56 uur
Geloven ze in Polen nog in onafhankelijke journalistiek? ‘Men vraagt meteen in welk kamp je zit’

Onafhankelijke journalistiek is in Polen allesbehalve vanzelfsprekend. De conservatief-rechtse partij PiS draaide acht jaar lang de hand niet om voor propaganda. Sinds december waait er…

Lees meer

Helaas, terugleveren zonnestroom mag toch geld blijven kosten

Energieleveranciers mogen toch geld blijven vragen van huishoudens die zonnestroom terugleveren aan het stroomnet, bevestigt VVD-Kamerlid Silvio Erkens in een debat. Over een voorstel dat…

Lees meer

Oproep Bruins Slot om geleverde wapens ook in Rusland in te zetten

Oekraïne moet met wapens geleverd door het Westen ook doelen in Rusland onder vuur kunnen nemen. Die oproep zal Nederland in de Europese Unie en…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes: ‘Premier moet zo spoedig mogelijk bekend zijn’

De premierskandidaat moet zo snel mogelijk bekend zijn. Daarvoor pleit oud-informateur en oud-minister Johan Remkes (VVD) in Sven op 1. Donderdagochtend kwamen de partijleiders van…

Lees meer

Goed nieuws voor bezitters zonnepanelen: ‘boete’ voor terugleveren stroom verdwijnt

Stroom terugleveren mag huishoudens geen geld meer kosten, vindt NSC-Tweede Kamerlid Wytske Postma. Haar wetsvoorstel geniet steun van PVV, VVD en BBB en heeft daarmee…

Lees meer

Erkenning Palestijnse staat voor kabinet niet aan de orde

“Eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging.” Dat laat een woordvoerder van…

Lees meer

Politie vindt 108 opgesloten katten in trailer in Bierum

De politie heeft dinsdagavond 108 katten gevonden die opgesloten zaten in een trailer van 2 bij 4 meter in het Groningse Bierum. Dat bevestigt een…

Lees meer

Ruim 20 procent meer meldingen van oplichting begin dit jaar

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 20 procent meer meldingen en vragen ontvangen over fraude en oplichting….

Lees meer

Pim Fortuyn Prijs voor columnist Natascha van Weezel

Schrijver/columnist Natascha van Weezel is de winnaar van de Pim Fortuyn Prijs 2024. Juryvoorzitter Simon Fortuyn heeft dat woensdag bekendgemaakt in het Haagse perscentrum Nieuwspoort….

Lees meer