main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 oktober 2023 — 09:58

Wooncrisis opgelost? Versneld 200.000 extra woningen mogelijk volgens studie

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) heeft een studie gedaan waaruit blijkt dat er in de komende jaren versneld 200.000 extra woningen gebouwd kunnen worden. Mits er in dorpen en steden één of twee straten worden bijgebouwd, schrijft De Telegraaf. Directeur van het EIB Taco van Hoek zegt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat deze plannen van de grond komen als het “gewoon wordt toegestaan”.

Volgens het EIB moeten gemeenten zelf de vrijheid krijgen om maximaal 50 woningen te bouwen aan de rand van de bebouwde kom, de zogenoemde ‘makkelijke locaties’. Veel van de plannen die nu op tafel liggen zijn namelijk binnenstedelijk. Naast dat er al een grote bebouwingsdichtheid is zijn deze locaties duur en het bouwproces duurt veelal te lang. Een kleine uitbreiding aan de rand van een dorp of stad zou dan een meer eenvoudige optie zijn.

Gemeenten enthousiast

Maar daar zit ook direct de belemmering, zegt Van Hoek. “Provinciaal gezien mag je niet buiten stedelijk gebied iets ondernemen. Maar we hebben 23 gemeenten gesproken en veel gemeenten zouden graag gebruik maken van deze bouwmogelijkheden. Het criterium is alleen dat het simpelweg toegestaan moet worden.”

In zijn tijd als lijsttrekker van het CDA in de provincie Utrecht was dit onderwerp volgens Tweede Kamerlid Derk Boswijk een groot thema. “We hebben in de provincie toen voor elkaar gekregen om kleine dorpen meer vrijheid te geven om daarbuiten bij te bouwen. En het werkt gewoon. Dat is ook de reden dat wij dit in ons verkiezingsprogramma hebben opgenomen. Het is mooi dat we nu deze bevestiging krijgen”, vertelt het CDA-Kamerlid in Goedemorgen Nederland.

Meer bouwvertrouwen

Boswijk beaamt dat ondanks de wooncrisis het lang heeft geduurd voordat deze mogelijke oplossing uit de hoge hoed werd getoverd. “Het is frustrerend. Maar toen we vijf jaar geleden deze onderhandelingen in de provincie Utrecht deden, waren heel veel partijen nog tegen.”

Hij ziet dat het in de provincie Noord-Holland nog steeds ‘not done’ is om buiten een dorp te bouwen. “Er zijn een aantal partijen die dit echt niet willen, dus het is ook een politiek verhaal. Het is goed dat Den Haag nu de regie pakt om provincies te gaan dwingen om dorpen meer bouwvertrouwen te geven.”

Lees ook:

Aantal verkochte nieuwbouwwoningen afgelopen kwartaal met helft gedaald


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer

ASML in gesprek met autoriteiten over fout met kwartaalcijfers

Chipmachinemaker ASML onderzoekt nog hoe de kwartaalcijfers dinsdag per ongeluk te vroeg online zijn gekomen. Over de toedracht van de blunder is het Veldhovense bedrijf…

Lees meer

Duurzaamheidsondernemer pleit voor afschaffen alle subsidies: ‘Zo moet het systeem werken’

Subsidie is helemaal niet nodig voor bedrijven die vernieuwing nastreven. Dat vindt duurzaamheidsondernemer Ruud Koornstra. “We moeten voor lief nemen dat niet alles in één…

Lees meer